Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.20. 14:39 Vilagpolitika

A város, ahol minden nap 7 embert megölnek

Címkék: bűnözés iszlám társadalom kiszolgáltatottság intolerancia bandák bűnszövetkezet nyomornegyed Pakisztán

 

Kereskedelmi központ a terrorizmus és szervezett bűnözés árnyékában

 -kb-

A Pakisztánban található Karacsi városát káosz és összeomlás fenyegeti. Az elmúlt évek tendenciái szerint, egyre több bűnözői csoport fejti ki tevékenységét, és megjelentek a tálib felkelők is. 2013-ban 40 848 komoly támadást jelentettek és 2700 gyilkosságot. Ez volt az eddigi legvéresebb év Karacsiban. A városi rendőrség a katonasággal és a titkosszolgálatokkal együttműködve próbálja megfékezni az erőszak terjedését. A legnagyobb probléma, a politika és a szervezett bűnözés összefonódása, így az egész szélmalomharcnak tűnik.

 

A mára 20 millió fősre duzzadt Karacsi 1960-ig volt a független Pakisztán fővárosa. A terjeszkedő metropolisz kereskedelmi központtá vált, itt termelik meg az össznemzeti jövedelem 70%-át, és a mai napig az egész országból vonzza a migránsokat. Mégis a bűnöző-és különböző szélsőséges csoportok elterjedésének köszönhetően, az emberek félelemben élik mindennapjaikat.2013-ban, a legvéresebb évben 171 rendőrt gyilkoltak meg Karacsiban. „Nincs központi hatalom és nem uralkodik törvény a városban. – mondják az itt élők. „Ha a rendőrség sincs biztonságban, mi fog történni az egyszerű lakosokkal?”Amikor reggel elindulunk a munkába, nem tudjuk, hogy este haza érünk-e…” 

 

Véres politikai szálak

Navaz Sharif, pakisztáni miniszterelnök tavaly elrendelte a város megtisztítását. Ez a rendőrség, a katonaság és a titkosszolgálatok összehangolt rajtaütés sorozatait jelenti a vélt, illetve valós bűnözők ellen. Nehéz megbecsülni a karhatalom által indított támadások hatékonyságát, mert a bűnesetek többsége nem jelenik meg a statisztikákban. A hadműveleteket alapvetően azért éri sok kritika, mert nem elég hatékony; sokszor több száz embert letartóztatnak egy akció alkalmával, akiket aztán másnap már szabadon is engednek. Egy karacsi orvos úgy nyilatkozott, hogy mióta a rendőrségi akciók intenzívebbé váltak, kevesebb lőtt sebet kellett ellátnia. A riport azután készült egy nappal, mikor 8 embert megöltek egy felekezeti konfliktusban, és négy nappal azelőtt, hogy egy bomba végzett 13 rendőrrel…

2011-ben a pakisztáni legfelsőbb bíróság közre adott egy 157 oldalas jelentést, mely szerint Karacsiban a bűnszervezetek komoly anyagi támogatást kapnak politikai pártoktól, akik saját karjuk meghosszabbítására használják fel ezeket a bandákat. Sok rendőrt pedig azzal vádolnak, hogy szemet hunynak, vagy éppen segítenek a bűncselekmények végrehajtásában azoknak, akik azonos etnikai, vagy politikai csoportba tartoznak.

karachi.jpg

Karacsi, a metropolisz. Kívül minden szép. Fotó: Farheen Rizvi

 

Az etnikai, vallási és politikai hovatartozás fontos szereppel bír a térségben, ami felfedezhető Karacsi utcáin is. Minden sarkon ott vannak a különböző bandák jelzései, akik ellenőrzésük alatt tartják az adott területet. Ez lehet egy zászló, poszter, vagy akár egy festék folt egy lámpaoszlopon. Az ehhez hasonló jelzéseket mindenesetre többet lehet látni, mint a pakisztáni nemzeti zászlót. A bűnszövetkezetek zsarolással, drogkereskedelemmel, föld kisajátítással és emberrablással tesznek szert haszonra. A városban könnyedén lehet fegyverhez jutni, ezért a különböző rivális bandák és klánok összetűzéseinek kimenetele általában egyértelmű.

 

Iszlamizmus és Szeptember 11.

Amikor az egykori pakisztáni elnök, Pervez Mussaraf 2001. szeptember 11. után bejelentette, hogy Bush oldalán csatlakozik a terrorizmus elleni harchoz, nem vívott ki túl nagy népszerűséget az iszlamisták körében. Afganisztán amerikai megszállását követően több tízezer tálib menekült át a szomszédos Pakisztánba, ami súlyosbította a kormány helyzetét. Azóta jobban aktivizálódtak az ország területén élő terrorista sejtek.

A pakisztáni Talibán (Tehreek-e-Taliban Pakistan) egyre nagyobb szerepet játszik Karacsi destabilizálásában. 2002 májusában egy francia munkásokat szállító buszt robbantottak fel, egy hónappal később pedig a Karacsiban található amerikai konzulátus ellen követtek el terrortámadást.

Szintén Karacsiban történt, hogy egy Mussaraf által betiltott szélsőséges szervezet aktivistái lefejezték a The Wall Street Journal újságíróját, Daniel Pearl-t, testét pedig tíz darabra vágták. A pakisztáni radikálisok a CIA ügynöknek tekintették az izraeli-amerikai állampolgárságú újságírót, aki a tálibok és a pakisztáni titkosszogálatok közti kapcsolatról készített interjúkat. A CIA segítségével a feltételezett bűnösöket végül elfogták. Khalid Sejk Mohamed, aki állítólag részt vett a szeptember 11-ei akcióban is, 2007-ben Guantanamóban elismerte, hogy személyesen fejezte le Pearl-t.

 Chaudhry-Aslam-Khan-007.jpg

 Chaudry Aslam Khan, a legkeményebb rendőr. Fotó: Declan Walsh/for the Guardian

 

Egy forgatócsoport szeretett volna utána járni, hogy milyen okai vannak a városban elszaporodó bűncselekményeknek és az erőszaknak. Felvették a kapcsolatot Pakisztán leghíresebb rendőrével, Chaudry Aslam Khan-nal, aki a terrorellenes brigád vezetője, és harcot hirdetett a Talibán ellen. Idén januárban, a filmes összeállítás már a végéhez közeledett, amikor egy felkelő öngyilkos merénylő, robbanó töltetekkel megrakott autóval neki rontott Aslam járművének. Ő és két kollégája azonnal életét vesztette. Ezelőtt kilenc merényletet már túlélt a notórius terroristaüldöző, de a Talibán ezúttal gyorsabb volt. Aslam helyére azóta új ember került, a harc folytatódik – ki tudja, meddig?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr236055850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2014.10.09. 16:10:33

Drukkolok nekik, de sok remény nincsen. Sok lúd disznót győz. Egy olyan államban, ahol a nép 20%-át is meghaladó arányban terroristákból áll, a civilizációnak nincsen esélye. Legfeljebb meg lehet várni, hogy kiirtsák egymást. Csak arra kell(ett volna) ügyelni, hogy nukleáris fegyverekhez ne jussanak.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása