Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.23. 08:22 Vilagpolitika

Halálgyárosok Venezuelában

Címkék: halál temetés ipar bandák klánok Venezuela

Bulihangulat a temetésen

 -kb-

Egy olyan környezetben, ahol az emberek mindennap közvetlen közelről szembesülnek az elmúlással, a halál más megítélés alá kerül. Jhonny Aguilar, venezuelai temetkezési vállalkozó viszonylag tárgyilagosan tud beszélni munkájáról, miközben a hullaházban mosdatja és öltözteti a halottakat. „A hétfő a legsűrűbb nap nálunk, ilyenkor több embert ölnek meg, mint hétvégén.” - mondja Aguilar.

Ha a temetkezési iparban dolgozók valamilyen módon immunissá válnak a halálra, és minden szörnyűségre, ami azzal együtt jár, az vélhetően annak a rengeteg erőszaknak köszönhető, ami körül veszi őket Venezuelában. Az egykori elnök, Hugo Chavez szegénység-ellenes programjai ellenére a betörések, emberrablások és gyilkosságok évtizedes problémát jelentenek a dél-amerikai országban. Felmérések szerint, Venezuela az emberölések számát tekintve az elsők között van a világon: százezer lakosra több mint 100 gyilkosság jut. Ezekkel az adatokkal, olyan országok versenytársa, mint Honduras, vagy El Salvador, ahol különböző bandák és klánok uralják az utcákat. Összehasonlításképpen, az USA jelenlegi gyilkossági rátája mintegy 4,7 halott 100 ezer emberenként.

A kritikusok a korrupt és elfogult igazságszolgáltató rendszert hibáztatják, a helyi rendőri egységektől a Legfelsőbb Bíróságig. Akármi is az ok, az elhalálozások temérdek vállalkozást tartanak életben, az ékszergyártóktól, a virágárusokon keresztül a sírásókig.

hétfő.jpg

„A hétfő a legsűrűbb nap…” Fotó: Carlos Garcia Rawlins, Caracas, Venezuela

 

Az ingerküszöb felfelé tolódása miatt, a halálra adott reakciók erre felé elüthetnek a megszokottól. Venezuelában nem ritka, hogy a meggyilkolt áldozat rokonai a könnyhullajtások közepette marihuánát szívnak. Sok temetkezési vállalkozó arra panaszkodik, hogy legtöbbször a gyászolók nem veszik komolyan a temetési szertartást: isznak, viccelődnek a koporsók körül. Ugyanakkor nem egyszer előfordul, hogy a jó kedv hirtelen megváltozik, verekedés tör ki, és eldördül egy-két halálos lövés. Mindez a virrasztás ideje alatt.

koporsó_vigyori.jpg

Egy alkalmazott egy koporsókat gyártó vállalat műhelyében, a dobozból mosolyog bele a kamerába. Foto: Carlos Garcia Rawlins, Caracas, Venezuela

Sírásók beszámoltak már olyan esetekről is, hogy a gyászolókat szertartás közben a környező nyomornegyedekből jövő fegyveresek támadták meg, akik vélhetően a rivális banda tagjai voltak. De láttak már bedrogozott fiatalokat is egyes sírok körül, akik ellopták a halott csontjait, hogy azokat különböző rituális szertartásokra használják fel.

Tavaly Venezuelában 25 ezer gyilkosság történt, aminek 90%-a ráadásul felderítetlen maradt. A főváros, Caracas a világ legveszélyesebb városai között van, ahol az emberek sötétedés után félnek kimenni az utcára, mert attól tartanak, hogy lelövik őket. Elgondolkodtató, hogy a World Health Organization (WHO) adatai szerint, az erőszakos halálok száma a világon messze meghaladja azokat az eseteket, amiket közvetlenül a háború okozott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr976071646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása