Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.07.27. 14:31 Vilagpolitika

Terhesen a háborúba - "Erős sziklák" Izraelben

Címkék: izrael háború zsidó esélyegyenlőség szexi arab-izraeli háború

Az Izrael által a Gázai övezet ellen indított Operation Protective Edge (Erős Szikla Hadművelet) során mintegy hatvanezer izraeli tartalékost hívtak be katonai szolgálatra, ahol a nők aránya több mint eddig bármelyik hadműveletben. Sokan közülük anyaként, vagy akár állapotosan is teljesítik önkéntes feladataikat. Facebook kampány is indult, ahol nők szexi fotókon mutatják meg magukat és az IDF (Israeli Defence Force – Izraeli Védelmi Erők) iránti elköteleződésüket.

-Kb-

Hazaszeretet és anyaság

„Először megpróbálom a lányaimat hamar ágyba bújtatni, különben soha nem hagyják abba a sírást” – meséli Lee Betser kapitány, két gyermek édesanyja, aki az elmúlt két hétben minden este elhagyta otthonát, hogy teljesítse kötelezettségeit egy kereső- és mentő alakulatban. A pénzügyi területen dolgozó Betser természetesnek érzi, hogy mindent megtegyen hazájáért, amit tud. Mint anya, hivatalosan mentesül a katonai kötelesség alól, de ragaszkodik az önkéntességhez. „Amikor ilyen állapotok uralkodnak körülötted, nem lehet csak úgy otthon ülnöd ” – mondja a 36 éves anya. „Amit most csinálok, az a legfontosabb dolog, amit tehetek ebben a pillanatban és folytatni fogom, amíg csak engedik.”

Betser férjével együtt arra törekszik, hogy minél normálisabb, nyugodtabb mederben tartsák az eseményeket, hogy lányaik a lehető legkevesebbet érzékeljenek abból, ami körülöttük folyik. „Nem könnyű...de megvan a mindennapi gyakorlat: a gyerekek elmennek táborba, az apjuk pedig mindig értük megy, és hazahozza őket. Abban a tudatban élhetnek, hogy az apjuk vigyáz rájuk, és van egy otthonuk, ahol biztonságban vannak.”

Betser, aki a szülei nélkül, 15 évesen érkezett Izraelbe, mindig is nemzeti érzelmű volt. Nem kérdés számára, hogy addig teljesít katonai szolgálatot, amíg csak lehetséges – nőként és anyaként is.

leebetser.jpg

Lee Betser a lányaival. Fotó: Courtesy

 

Terhes vállalkozás

Liat Bilinsky hadnagy szintén a kereső-mentő alakulatban vállalt önkéntes szolgálatot.  Hét hónapos terhesen nem öltött katonai ruhát, az adminisztrációs csapatot bővíti. „Itt kell lennem, nem hiányozhatok. Vártam a hívást, ami az első légi támadás után egy órával meg is érkezett.” Terhességének előrehaladott állapota ellenére sem jutott eszébe, hogy ne jelentkezzen az önkéntes szolgálatra. Azt nem tudja biztosan, hogy mit tenne, ha már megszületett volna a gyermeke. „Azt gondolom, sokkal nehezebb az anyák helyzete, különösen, amikor a gyerekek még kicsik.”

Liat Bilinsky.jpg

Liat Bilinsky, akinek hét hónapos terhesen is teljesíti önkéntesi feladatait. Fotó: Courtesy

 

A 28 éves Rina Schogel Tel-Avivban él, basszusgitáron játszik különböző zenekarokban. Sorstársaihoz hasonlóan ő is inkább felveszi az egyenruhát, minthogy otthon üljön. „Úgy érzem, ezzel tehetek valamit, én is kivehetem a részem...” Schogel példaképe az egyik női parancsnok, aki saját lányával együtt látja el önkéntesi feladatait. Schogel úgy tekint magára – akárcsak Betser, Bilinsky és még sokan mások – mint követendő példa az izraeli nők jövő generációjának számára.

RinaSchogel.png

Rina Schogel, a 28 éves önkéntes (Youtube screenshot)

Mindenkire szükség volt

Már 1948-ban, az első arab-izraeli háború idején soroztak be nőket az izraeli hadseregbe (bár akkor még nem létezett az IDF a mai formájában). Izrael első miniszterelnöke, David Ben-Gurion szavai jól leírják az akkori állapotokat:

„Miután tudjuk, hogy az állam biztonsága a legfontosabb jelen pillanatban, tudnotok kell, hogy a biztonság nem lesz fenntartható, ha nemzetünk asszonyai nem tudják, hogyan kell harcolni. Kevesen vagyunk, az ellenségeink pedig sokan. Ha a férfiak mind elmennek a háborúba és az otthon maradt asszonyokra rátámad az ellenség – mi fog velük történni, ha nem tudják használni a fegyvert?”

Mindennek ellenére a „függetlenségi háború” után egészen az 1990-es évekig nem harcoló egységekben tilos volt nőknek szolgálniuk. A 2000-es évektől végül, az egyenjogúság jegyében szinte minden pozíciót elfoglalhattak a nők a hadseregen belül, ha alkalmasak voltak rá. Napjainkban a katonák 34%-a nő, de a hadseregen belül az összes pozíció 92%-a nyitva áll előttük.

Vonzó hadsereg

A facebook-on kampány is indult, illetve létrejött egy csoport „Standing with the IDF” (Kiállok az IDF mellett) néven, ahol a lányok sajátos, de mindenképpen figyelemfelkeltő módon juttatják kifejezésükre nemzeti hadseregük iránti érzelmeiket:

 

iloveidf2.jpg

 

 

 

 

weloveidf.jpg

 

 

facebbook.jpg

 

 

ILOVEIDF.jpg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr476548745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kabelbarat (törölt) 2014.07.28. 14:26:25

Azért ez majdnem olyan szomorú, mint amikor a palesztin a kisgyerek kezébe adja a géppuskát.

Ginlia 2014.07.28. 20:41:48

Az 'edge' nem sziklát jelent.
süti beállítások módosítása