Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.10.08. 09:26 Vilagpolitika

Élő tárgyak

Egy virágzó iparág: gyermekrabszolgák

- T. Németh Andrea -

A 24 milliós Jemenben közel négyszázezer 16 év alatti kiskorú kényszerül dolgozni, akiknek így nem csak a felhőtlen gyerekkor nem adatik meg, de a kitörés lehetőségével kecsegtető oktatás is elérhetetlen távolságra kerül. Sok gyerek kerül rabszolgasorba, akiknek családját szétszakítják, és soha többé nem látják egymást.

Jemen a Föld 37. legszegényebb országa, ahol a lakosság körülbelül 70%-a 25 év alatti, ám a népesség robbanásszerű növekedése ellenére az iskolába beiratkozók száma évről évre csökken. Főleg vidéken okoz problémát a mindennapos megélhetés, a pénzhiány és a munkanélküliség; a szülők gyakran az olyan alapvető szükségleteket sem tudják biztosítani iskolás korú gyermekeik számára, mint az étel vagy az ivóvíz. Sokszor rendes fedél sem kerül a fejük fölé, ilyen körülmények között pedig az oktatáshoz szükséges feltételeket szinte lehetetlennek tűnik előteremteni.

Márpedig egy olyan országban, ahol egy nő élete során átlagosan több, mint 4 gyermeket szül, sok éhes szájat kell etetni, így egyre gyakoribb jelenség, hogy a családi kassza kipótlása érdekében a gyerekeket tanulás helyett inkább dolgozni küldik, figyelmen kívül hagyva annak mindennemű fizikai és mentális következményét.

A gyerekek pedig nem kevés veszélynek vannak kitéve a munkájuk során, főleg azok, akik bányában dolgoznak, műanyagokkal foglalkoznak, illetve halászati vagy mezőgazdasági ágazatokban tevékenykednek. A különböző szerves anyagok, mezőgazdasági vegyszerek, foszforvegyületek és por káros hatással van az egészségükre, és főleg azoknak, akik bányában dolgozva folyamatosan azbeszttel kerülnek kapcsolatba, hosszú távon akár tüdőtágulatuk is lehet.

yemen_impoverished_marginalized_people_sept2012_0009.jpg

A szegény gyerekek gyakran mezítláb másznak fel a szemétdomb tetejére, hogy értékesíthető tárgyakat keressenek. A hepatitisz, hasmenés, illetve a különböző szem-és bőrfertőzések általánosak ilyen körülmények között. Előfordult már, hogy halott emberek testét találták meg a tengernyi szemét között. Mindezek nem riasztják el a fiatalokat, akik naponta 3 dollárt tudnak keresni. Ez az összeg gyakran életmentő bizonyos családok esetében. Fotó: BBC

Drogos analfabéták és terrorizmus

Sokan válnak iskolakerülővé vagy szöknek el, de akad olyan is, aki a munka mellett is megpróbál iskolába járni. Ám főleg a lányok esetében a törzsi szokások és a hagyományok eleve megtiltják az oktatásban való részvételt, néhány család pedig direkt állítja a gyerekéről, hogy iskolaképtelen, hogy tanulás helyett inkább dolgozni menjen. A helyzeten csak ront a szülők írástudatlansága, hiszen a gyerekmunkások 97%-a analfabéta szülők gyermeke.

A jelenség visszaszorításához az ország belpolitikai viszonyai is igen kedvezőtlenek. A vallási, etnikai, kormányellenes villongások mellett az egész országban magas a terrorveszély, ugyanis itt működik az al-Kaida egyik legaktívabb sejtje, az AQAP is, az ország helyzete pedig rendkívül instabil. Rendszeresek a tömegdemonstrációk, és a nyugati érdekeltségek elleni erőszakos megnyilvánulások, emberrablások.

Ugyanígy gondot okoz egy régi, Jemen-szerte népszerű tradicionális szokás, a khat-rágás. A khat egy Jemenben és Etiópiában őshonos pszichotróp növény, mely köré egyfajta életmód épült az évtizedek során: a jellegzetes khat-fogyasztó jemeni polgár ugyanis ahelyett, hogy 8 órát töltene munkával, barátaival már ebéd utántól a khatlevél rágásának hódol. Azok pedig, akik már gyerekkorukban a növény bódító hatásának rabjaivá válnak, később is csak azért fognak dolgozni, hogy keresetüket szenvedélyükre költhessék.

A korai házasság is megakadályozza a gyerekeket abban, hogy tanulmányaikat folytassák. Más életet keresnek maguknak és a családjuknak a tanulás helyett, miközben a kör bezárul, és utódaik is nagy valószínűséggel gyerekéveik egy részét munkával töltik majd.

Yemen-khat1.jpg

Gyerekek abban a hitben rágják a khat-ot, hogy az elősegíti az agy működését a vizsgák alatt az iskolában. Fotó: Noman Al-Khudami

Utcagyerekek az erőszak árnyékában

Noha a kormány jelentős lépéseket tett, hogy - főleg a lányok számára - megnövelje ennek a korcsoportnak az alapvető oktatáshoz jutásának esélyét, becslések szerint még mindig 1.8 millióra tehető az iskolából kimaradó gyerekek száma. A gyerekmunka fokozódó mértéke mellett az utcagyerekek számának növekedése is aggodalomra ad okot. A UNICEF 2000-es adatai szerint egyedül Sana’a-ban, Jemen fővárosában 29 ezer utcagyerek tengeti nyomorúságos életét nap, mint nap, az utcán kóborló gyerekek pedig könnyen drogfüggővé, szexuális zaklatás áldozataivá, vagy bandákba verődve erőszakos bűncselekmények elkövetőivé, sőt elszenvedőivé válhatnak.

child.jpg
Ha, bűnösnek találják őket, a gyrekeket is kivégzik. Fotó: sbs daleline

„6-7 éves lehettem, mikor anyám azt mondta, rabszolga vagyok”

A rabszolgaság az egész világon illegális, nemzetközi egyezmény és szerződés is tiltja. De legalább egy állam létezik a Földön, ahol minden bizonnyal még mindig létezik: ez az ország pedig Jemen. 2010 júniusában, egy helyi lap, az Al-Masdar arról számolt be, hogy a rabszolgaság nem csak, hogy létezik az Arab-félsziget déli államában, hanem mindinkább nő. Amikor pedig a jemeni bíróság engedélyezte egy rabszolga egyik tulajdonosról a másikra való átruházását, egy helyi újságíró emberjogi aktivisták és a szélesebb körű sajtó bevonásával kampányt indított a rabszolgatartás felszámolásáért. Többek között az AlJazeera karolta fel az ügyet, és készített még ugyanebben az évben dokumentumfilmet a témáról, melynek forgatása során sok helyi politikust és közéleti személyiséget lepleztek le, akik mind érdekeltek voltak a rabszolgaság intézményének fenntartásában, sőt, maguk is rabszolga-tulajdonosok voltak.

 „A nevem Nassin Hajoori. Amikor 6-7 éves lehettem, az anyám azt mondta, rabszolga vagyok. Amikor meghalt a gazdám, a gyerekei elosztották a vagyonát. Felosztották a családomat, és különböző helyeken kötöttünk ki.” – meséli a film egyik szereplője.

Külföldre is eladnak saját tulajdonban tartott gyerekeket, vagy átcsempészik őket a határokon, hogy a szomszédos országok valamelyikében a helyi koldusmaffiának dolgozzanak.

A gyerekmunka azonban közel sem csak jemeni jelenség. Sok más fejlődő országban is jellemző, hiszen a multinacionális cégek profitmaximalizálásának elve oly mértékben meghatározó, hogy a nyugati jóléti társadalmak fogyasztói csak keresve találnak olyan termékeket a boltok polcain, amelyek a tömegtermelés során ne kerültek volna – legalább közvetett módon – kapcsolatba gyerekmunkát is alkalmazó cégekkel, beszállítókkal, gondoljunk a 2009-ben hírbe hozott Zarára és H&M-re, vagy 2012 januárjában botrányba keveredő Apple-re.

 

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr256769409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2014.10.08. 20:45:22

Igen, a gyermekmunka szomorú dolog, de mi lenne a megoldás? A béreket a kereslet-kínálati viszonyok határozzák meg, ahol nagy a kínálat a felesleges munkaerőből és ráadásul alacsony hozzáadott értékű termelés, ott nagyon alacsonyak a bérek. Az arab világ társadalmi-gazdasági problémáiért nem a nyugati országok felelősek, hanem saját hülyeségük: a vallásos butaság és a korlátlan népességszaporodás

borzimorzi 2014.10.08. 21:29:11

@Brix: Erre lesz jó a Bill Gates által is népszerűsített fogamzásgátló csip, amelyik akár 15-16 éven keresztül akadályozza a fogamzást. Már bocsánat, de erre a reménytelen sorsra, erre a szenvedésre ne kényszerítsen senki egyetlen emberi lényt sem azzal, hogy ész nélkül a világra pottyantja!

Üdv:
b

pcomment 2014.10.08. 22:11:12

@borzimorzi: neked kéne inkább gyógyszer a hülye tévképzeteid ellen

kuki123 2014.10.08. 22:38:27

"Márpedig egy olyan országban, ahol egy nő élete során átlagosan több, mint 4 gyermeket szül, sok éhes szájat kell etetni,"

mint a cigány szaporulat,
@Brix: @borzimorzi: teljesen igaz

@pcomment: nem kell ezen megsértődni. ha ott élnél közöttük rájönnél hogy nagyon távol állnak az úgy nevezett európai gondolkodásmódtól
Majd mikor ez az embertömeg elindul az eu felé a jobb élet reményében rájösz hogy nem ártott volna korlátozni a nincstelenek korlátlan világra potyogtatását.
Csak hát akkor már nagyon késő lesz.

annamanna 2014.10.09. 01:56:22

@Brix: "Az arab világ társadalmi-gazdasági problémáiért nem a nyugati országok felelősek"

Hm, Jemenben a lakosságnak csak az 55%-a arab:
"A lakosság 55%-a jemeni arab, 30% brit-indiai (pakisztáni), 15% szomáliai-néger."

Ráadásul sokáig angol gyarmat volt:
"A britek 1799-ben Napoleon Bonaparte tábornok egyiptomi hadjárata kapcsán jelentek meg Jemen partjainál, Perim szigetén, majd hamarosan jó kapcsolatokat építettek ki a lahedzsi szultánnal. Végül egy Szokotra körüli konfliktust követően 1839-ben a Brit Kelet-indiai Társaság elfoglalta Ádent, amit 1852-ben szabadkikötővé nyilvánított. A Szuezi-csatorna megnyitásával az amúgy is forgalmas kikötő forgalma többszörösére nőtt, és a térség legfejlettebb, leggazdagabb pontjává vált – helyzete a 20. század közepéig nem sokat változott. Az elkövetkező évtizedekben a britek a térség többi fejedelmét is szövetségesükké tették. Az első világháborút követően a területen két protektorátust hoztak létre, Áden pedig 1935-től koronagyarmati státuszt élvezett. (...)
Dél-Jemenben eközben egyre fokozódott az elégedetlenség. A briteket és az őket kiszolgáló fejedelmeket mind kevésbé fogadták el a helyiek, és ez különféle merényletekben, sztrájkokban fejeződött ki. A dekolonizációért küzdő ENSZ is kiállt a helyi függetlenségiek mellett. A két nacionalista erő, az észak-jemeni/egyiptomi hátterű FLOSY és a baloldali Nemzeti Felszabadítási Liga egymással sem tudott kiegyezni, így komoly harcokban a Liga leszámolt ellenfelével. A britek 1967-ben az NFL-t ismerték el legitim tárgyalófélnek, és novemberben kivonultak az országból." (wiki)

Ez a két tény együttesen talán sok mindent megmagyaráz Jemen rabszolgatartáshoz való viszonyáról.
Más arab államokban ilyen nincs, csak itt.
Ahol sok indiai és néger él együtt egy olyan országban, ami hosszú ideig angol gyarmat volt.

tiburi 2014.10.09. 08:35:03

Most az a hülye reklámszöveg jutott eszembe, hogy: "mentsd meg a bolygót, használj gumit."
Tudodm, hogy nem idevág, de ez jutott eszembe.

Muad\\\'Dib 2014.10.09. 09:20:15

@maxval a bircaman: @pcomment:
Már miért lenne náci? Ki tartsa el ezeket a gyerekeket, ha a szüleik nem tudják? Európa, Én? Te?
A mi családunkban annyi gyermeket szokás vállalni, amennyit fel is lehet nevelni. Mégis milyen alapon lenne elvárható ezek után tőlem/tőlünk, hogy olyanok gyermekeit tartsam el - mondjuk pl. EU-s segélyekkel, mert nyilván az lesz a vége - akik erre a felelős gondolkodásra nem képesek? Ha én is szeretnék több gyereket, akkor üthetem az asztalt majd, hogy ugyan tartsa már el valaki helyettem?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 09:27:37

@Muad\\\'Dib:

Nagyobb a halandóság, ezért több a gyerek. Ez az alap.

Muad\\\'Dib 2014.10.09. 09:41:05

@maxval a bircaman:
Csak éppen hála a modern - már nem európai értelemben, hanem mondjuk 300 évvel ezelőttihez képest - orvoslásnak a gyermekhalandóság közel sem olyan magas, mint régen. Ezzel szemben a születési arányok nem alkalmazkodtak ehhez, aminek eredménye a fent vázolt szomorú helyzet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 09:48:03

@Muad\\\'Dib:

A Föld nem egységes, az egyes részek között óriási különbségek vannak. Emellett különbözőek a társadalmi szokások is. Ez van, ezt kell tudomásul venni.

Muad\\\'Dib 2014.10.09. 09:52:10

@maxval a bircaman:
Alapvetően, ha a hideg racionalitás létezne kizárólag, mint elv, igazad is lenne, csak épp ez nem így van. Mert, ha ebből indulunk ki, a megoldás a következő: mivel a hasonló országok a gyógyszereket is jórészt segéllyel kapják, hát ne küldjünk nekik, ezáltal brutálisan megemelkedik a gyerekhalandóság és a probléma megoldódik.
De nyilvánvalóan ez a jelenlegi európai értékrendbe nem fér bele. Ez esetben pedig a fogamzásgátlás elősegítése az egyetlen előremutató megoldás.

Mr. Rustical 2014.10.09. 10:36:37

@annamanna:
Az USA, Kanada, Ausztrália, Hong-Kong, Szingapúr és Új Zéland is brit gyarmat volt. Korea meg japán gyarmat. Persze lehet még 2,000 évig a gaz gyarmatosítókra hivatkozni, meg a szemét lómaiakra, akik semmit se adtak nekünk. Vagy a barlangi medvére.
Mind1 is kire, a lényeg ebben a gondolkodásban: mindenki felelős a sorsomért, kivéve engem. A libsik nagyon szeretik ezt saját magukra alkalmazni, ezért tetszik nekik ez a gyarmatosítós duma.

Ladislav 2014.10.09. 11:50:11

@Brix: @borzimorzi: @kuki123: @Muad\\\'Dib: @Mr. Rustical: Egyetértek a véleményetekkel, így semmi újat nem tudok hozzátenni.

borzimorzi 2014.10.09. 17:19:03

@Muad\\\'Dib: Pontosan. Az emberi szenvedés csökkentése ingyenes fogamzásgátlással csak a leghibbantabb elmék szerint lehet nácizmus.

Ennek alternatívája az, hogy a túlnépesedett régiókban járványok törnek ki, mint most épp az ebola Nyugat-Afrikában, vagy háborúskodnak, mint a Közel-Keleten. Mindegyik sokkal több emberi szenvedést okoz, mint a fogamzásgátlás és a felvilágosítás. Utóbbiba beleértve azt is, hogy aki napi 5 vagy 10 dollárnál kevesebből él, az ne akarjon gyereket, mert konkrétan önmaga biztonságos eltartására sem képes.

Nyilván erőltetni szigorúan tilos! De igenis, hogy ingyenesen hozzáférhetővé kellene tenni minden ilyen lepra helyen. Nagyjából ez az egyetlen formája a segélyezésnek, amellyel egyetértek. AZ összes többi becsődölt. Az élelem- és gyógyszeradományok nagy részét lenyúlják és továbbértékesítik a helyi korrupt vezetők. Végül az áruk vagy svájci bankszámlákon köt ki, vagy fegyverré konvertálódik. :-(((

A segélyezésről és annak gyilkos hatásairól egy (nemcsak szerintem zseniális) afrikai születésű közgazdásznő:
www2.fiu.edu/~ganapati/6838/02_15_10_Moyo.pdf

Üdv:
b

annamanna 2014.10.10. 00:17:23

@Mr. Rustical: Kongó pedig belga gyarmat volt, és senki a világon nem volt olyan eszeveszett mocsok gyarmattartó, mint a belgák. Évente egymillió kongói halt meg miattuk, és most is onnan terjednek a legveszélyesebb vírusok, mert olyan lepusztultak, erőtlenek, immunhiányosak az emberek.
Ott szolgál dr. Hardy Richárd szemészorvosként - egymaga nyolcmillió ember szemészorvosa! www.origo.hu/nagyvilag/20140225-richard-testver-szemorvos-szerzetes-misszioja-a-kongoi-demokratikus-koztarsasagban.html

De visszatérve Jemenre - volt egy szír ismerősöm, ő olyasmit mondott, hogy a mohamedánoknál van valamiféle társadalmi együttműködési rendszer, tehát a nagyon szegényeknek alamizsnát adnak, ramadankor ingyen kaját, ilyesmi.
Ha Jemenben sokkal rosszabb a helyzet a társadalmi szolidaritás terén, mint egyéb arab országokban, akkor ennek csak az lehet az oka, hogy a lakosság fele bevándorló, és egyébként sokáig az angolok irányították.

Ami azt illeti, az angolokra vissza is hatott a sok gyarmatosítás, a viselkedésük közelebb áll a gyarmati mentalitáshoz, mint egy átlagos európaié. index.hu/kulfold/2014/09/14/mi_a_jobb_brithon_vagy_itthon/
„Minden mocskos. Szemét az utcán, a kertekben, a parkokban mindenhol. A szemétszállítás zsákos módszerrel történik, amint kirakod, a sirályok, rókák széthordják az egészet. Éjszaka dolgozom, reggel a zsákok kirakása és a szemetesek érkezése előtt jövök haza, hát katasztrófa.”
„Káosz mindenhol. A Tescóban a vágódeszka a sajtos hűtőben, WD40 a papírzsebkendők között és még sorolhatnám. Nem, nem a vásárlók pakolták vissza rossz helyre, a polccímke is ott van."
„A nagy bevásárlóközpontokban húspult nincs, csak előrecsomagolt húsok, amit akkor is kinn hagynak, ha már teljesen zöld."
„Nem tudnak és nem is szoktak semmire sem vigyázni és karbantartani. Csak akkor, amikor már rájuk omlott a ház (megtörtént eset, a főbérlőnk).” „Nem tudom felfogni, hogy a hőszigetelő tégla, az üveggyapot és a merőlegesség/párhuzamosság miért ismeretlen fogalom itt.”
Munkamorál: „tapasztalatom szerint sokkal lazább, mint Magyarországon."
„Azon kiakadtam, hogy a hatodikos gyerek azért kap oklevelet, mert tudja a kettes, hármas és még a tízes szorzótáblát is, majd az igazgató mondja lelkesen, hogy tapsoljuk meg a szuper matematikusunkat!”
"a britek zöme sötét mint az éjszaka"
„Döbbenetes tájékozatlanság"
„A háziorvosok bármire képesek paracetamolt felírni: sérvre, izomhúzódásra, csukló-csont törésre, fejfájásra, húgyúti fertőzésre, migrénre, lábdagadásra, bőr-allergiára, lábgombára."
„Tényleg botrány, csak magyar vagy lengyel fodrász/autószerelő/festő/gipszkartonos, az itteni szakik csapnivalóak.”
„Soha ne levelezz az önkormányzattal. Hónapokig nem válaszolnak, aztán lecsesznek, amiért hónapokig nem írtál. Többször is meg kell adnod ugyanazokat az adatokat. Elkeverik a papírokat. Általános a fejetlenség minden hivatalban, senki nem ért igazából ahhoz, amit csinál."
„Műtolerancia. PC-ségből hirdetik, hogy milyen toleránsak, de igenis rasszisták, a bevándorlókat lenézik és rabszolgának tekintik, a homoszexuálisokat meg gúnyolják a hátuk mögött.”
„Amikor az ilyen buta, ronda, ápolatlan, beszélni nem tudó emberek lenézik az embert csak azért, mert külföldi, az elég megalázó.”
„Semmi fegyelmezés, a gyerek szabadon azt csinál, amit akar, így már a második generáció nő fel, akik fel sem érik, hogy nem szemetelünk.”
„Isznak, hánynak, isznak, ordítanak, kötekednek, beájulnak, aztán valahogy hazavitetik magukat egy taxival. De ezt Budapesten is tapasztalhatjuk tőlük, könnyű felismerni a brit csoportot.”
„Egyes metróállomások olyan leromlott romos állapotban vannak, hogy ahhoz képest a 3-as metró vadonatúj.”
Egy blogger, aki jól ismeri Indiát, azt írta, ezt a cikket kaján örömmel olvasta.

Szóval én azt mondom, menjen mindenki haza és boldoguljon ott, ahonnan való, mert ahol felüti a fejét a gyarmatosítás és az összevissza vándorlás, ott elszabadul a fejetlenség és a pokol.
Tehát: ROMANES EUNT DOMUS!

Ha te nem vagy "libsi", akkor igazán eszedbe vehetnéd, hogy Magyarország soha nem volt gyarmatosító (ami jó), csak minket kezeltek gyarmatként (ami rossz).
Minden gyarmatot kizsákmányolnak és tönkretesznek, de ettől a gyarmatosítók (mint pl. az angolok) még sötétek és hülyék maradnak.

"mindenki felelős a sorsomért, kivéve engem."
Megnézném, te honnan húztad fel magad, kizárólag önerőből.
Ennek az embernek volna mivel dicsekednie: www.youtube.com/watch?v=bngX-uAsM-4
Meg neki: www.youtube.com/watch?v=Ztg3aGzFEQE
Ha efféle szintugrást nem tudsz felmutatni, akkor szerintem ne nagyon papolj. Sajnos ez ritkaság. Bár sokkal több embernek sikerülne önerőből kijönni a gödörből.

@maxval a bircaman: ahol belebotlottam, csak véresszájú fröcsögést olvastam tőle. A helyzetet súlyosbítja, hogy ha jól emlékszem, az illető nő. Nagyon sötét lélek. Az Isten irgalmazzon neki.
süti beállítások módosítása