Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.24. 10:26 Vilagpolitika

Tanulásért fejbelövés

Címkék: család gyerekek esélyegyenlőség tudás emberi jogok tálib kiszolgáltatottság Pakisztán stigmák

Lánynak születni Pakisztánban

 

Malala Yousafzai, pakisztáni kislány 11 évesen blogírásba kezdett a BBC urdu nyelvű oldalán, amelyben felemelte a szavát az ellen, hogy a tálibok megtiltották a lányok iskoláztatását. Malalát fejbe lőtték. Túlélte és azóta is a nők jogaiért küzd, de iszlám hitét sosem tagadta meg. 2011-ben Pakisztánban a Nemzeti Ifjúsági Békedíjjal tüntették ki, jelölték a Nemzetközi Gyermek Békedíjra, egy éven belül kétszer szerepelt a Time magazin címlapján, és az újság a "Világ 100 Legbefolyásosabb Embere" közé választotta.

 

Malala 2012. október 9-én az iskolából tartott hazafelé, amikor közvetlen közelről fejbe lőtte egy tálib fegyveres. A tálibok azt állították, hogy nem azért lőtték le, mert az oktatás mellett érvelt, hanem mert az iszlámmal ellentétes elveket követett és nyugati ideológiákat propagált. Közvetlen közelről lőttek rá négyszer. Az volt a szerencséje, hogy csak az első lövés találta el, mert annyira remegett a tálib katona keze. A kislányt a hadsereg pakisztáni kórházába szállították, ahol birminghami orvosok dolgoztak és ők felajánlották a segítségüket, így elszállították Malalát, aki jelenleg Angliában él, és majdnem teljesen felgyógyult.  „Nem akarok bosszút állni a tálibokon, csak azt szeretném, hogy az ő fiaik és lányaik is járhassanak iskolába” – mondta Malala. „Régen attól féltem, hogy jönnek a tálibok és megölnek. Ilyenkor azon gondolkoztam, hogy mit fogok akkor tenni és az jutott eszembe, hogy a cipőmmel megütöm őket. De rájöttem, hogy ha ezt tenném, semmivel nem lennék jobb, mint a Talibán. Senkihez sem szabad erőszakkal és kegyetlenséggel viszonyulni. Muszáj harcolni, de csak a béke, a párbeszéd és az oktatás eszközeivel” – magyarázta a kamasz lány.

Malala-Yousafzai-008.jpg

Malala Yousafzai Fotó: T Mughal/EPA

 

Egy jó lány csendben van

Malala Yousafzai története és regénye az egész világot bejárta, már nem csak őt hívják előadást tartani, de édesapját is, aki tanárként dolgozott Pakisztánban. „Nagyon sok helyen az apákat a fiaik által azonosítják. Engem a lányom alapján, és büszke vagyok rá” – mondta a mélyen iszlámhívő Ziauddin Yousafza előadása elején. „Amikor egy lány születik, senki sem gratulál a szülőknek. Az első lánygyermek születésénél az anya szomorú. A másodiknál sokkot kap, a harmadiknál viszont bűnösnek kezdi magát érezni, mintha legalábbis bűncselekményt követett volna el. Nem csak az anya szenved, de a kislány is, mikor nagyobbacska lesz. Mikor eléri az iskoláskort, ő otthon marad, míg fiútestvérei tanulhatnak. A kislány játszhat az utcán a barátaival, boldogan élhet, de csak míg be nem tölti a 13. életévét. Utána már csak férfikísérettel hagyhatja el az otthonát. Megszűnik önálló, szabad lénynek lenni. És ha nem tartja be a szabályokat – megsérti családja férfi tagjait – meg is ölhetik. Az elvárások szerint, egy jó lány csendes, és nem kérdőjelezi meg a szülei és az idősebb rokonok véleményét. Bárkit is jelölnek ki férjének, el kell fogadnia. És amikor neki is gyermekei születnek, ugyanígy neveli a lányait és a fiait. Ezt az örök körforgást kellene megtörni végre!”

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr506081238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inkvisitor 2014.04.24. 14:52:42

Az ilyen kultúráknál minden gondot megoldana, ha előre meg lehetne határozni, milyen nemű gyerek szülessen. 1-2 generáción belül kipusztulnának.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.29. 08:54:27

A legtobb tradicionalis kuturaban a fiugyermek tobbet er, nagyobb boldogsag, mint a lany. Ez nem csak a muszlimokra jellemzo.
De a muszlimok persze kimaxoltak a primitivseget. Be kellene tiltani a vallasokat, tobb kart okoztak eddig a vilagban mint hasznot. Illetve hasznuk ugy altalaban nincs is.

borzimorzi 2014.10.09. 16:36:14

@inkvisitor: Már régóta meg lehet határozni. Visszaélnek a korai magzati diagnosztika eszközeivel, és az értéktelennek tekintett lánymagzatokat abortálják. Indiában is. Ezért sokkal több a tizen- és huszonévesek között a hímnemű mind Indiában, mind Pakisztánban. S mivel nem juthat mindenkinek nő, egyre több és egyre durvább a nemi erőszak. :-((

Üdv:
b

inkvisitor 2014.10.09. 17:04:46

@borzimorzi: Természetes. A nemi egyenlőtlenségek miatti feszültségek legegyszerűbb levezetése a háború.
Kína és india határos, mindjárt egymásnak lehet küldeni a nőtleneket. :)
süti beállítások módosítása