Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.03.04. 13:51 Vilagpolitika

Agybaj és átok Nyugat-Afrikában

Címkék: polgárháború tudás spiritualizmus természetgyógyász lázadás tévhitek suicid mentális betegségek ENSZ Nyugat-Afrika humántőke animiszmus stigmák

-kb-

Szinte reménytelen a mentális rendellenességekkel küzdő emberek helyzete a nyugat-afrikai Sierra Leonéban. Egy 2011-es felmérés szerint, a konfliktusokkal terhelt országban az emberek 94%-a küzd valamilyen pszichológiai-szellemi problémával és a megkérdezettek 28%-ának vannak öngyilkos hajlamai. Ez a magas arány leginkább azzal magyarázható, hogy Sierra Leonéban zajlott le a világ egyik legvéresebb és legbrutálisabb polgárháborúja. A lázadók úgy toborozták a gyakran 9-10 éves gyerekkatonákat, hogy családjukat lemészárolták, elszakították őket gyökereiktől és különböző narkotikumokra szoktatták őket. A támadások során az áldozatokat nem egyszerűen meggyilkolták, hanem megerőszakolták, megcsonkították, de volt példa rituális kannibalizmusra is.

Az ENSZ szerint Sierra Leonéban van a világon a legnagyobb halálozási arány és a második legmagasabb a csecsemőhalandósági ráta (1000-ből 195 gyerek hal meg egy éves kora előtt). A születéskor várható élettartam 55 év (ez a szám a polgárháború idején 34 év volt). A malária, vérmétely fertőzés (schistosomiasis), merevgörcs, véres hasmenés, kanyaró és paralízis szintén elterjedt néhány területen. A tiszta víz és a rendes egészségügyi ellátás, főleg vidéken, erősen limitált. A központilag szervezett egészségügyi szolgáltatás a lakosság mintegy 35%-a számára elérhető.

sl_child_soldier2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kormány ugyanakkor az éves költségvetés mindössze 1%-át fordítja egészséggondozásra. Hiába ért véget több mint 10 éve a polgárháború, a különböző nemzetközi segélyszervezetek erőfeszítéseinek ellenére az egész országban csupán egy felszerelt elmeintézet található, egy orvossal és két nővérrel(!)

Ezért a nyugati értelemben vett szakszerű orvosi ellátás helyett sokszor az egyedüli perspektívát a természetes orvoslás jelenti. Sok természetgyógyász és spiritiszta csap fel csontspecialistának, herbalistának, és próbálja az „egészségügyi vákuumot” kitölteni. Ez a fajta gyógyítási módszer termékeny táptalajra talál egy olyan országban, ahol a lakosság közel fele az animista vallást gyakorolja. Az animizmus egy olyan természeti vallás, ahol minden tárgynak spirituális jelentősége van és minden életesemény spirituális okkal történik. Ebből az következik, hogy egy baleset, vagy betegség mögött is spirituális okok húzódnak. A sierra leonei emberek többsége úgy gondolja, hogy a mentális problémákat (is) „lelkek, átkok és démonok” okozzák - és nem a fent említett katasztrofális egészségügyi helyzet, vagy az állandó háborúskodás okozta frusztráció.

Egy Freetown-ból származó üzletasszony, Mussu Kamara szerint a mentális problémák az egyén saját hibájából erednek. „Ezek [a szellemi betegségek] mindig egy olyan múltbeli esemény miatt alakulnak ki, amik negatív hatással vannak a jelenre. Például, ha valakit meglopnak – még, ha nincsenek is tanúk – az áldozat elmegy a boszorkánydoktorhoz, akinek hatalmában áll a bűnös személyt látatlanban megátkozni. A baj csak az, hogy az átok ártatlan emberekre is rászállhat és bárkit érinthet, aki közeli kapcsolatban van a célponttal – még egy meg nem született gyermeket is.”

sl_mutilated.jpg

 

A 26 éves Arnold Wilson arról számolt be, hogy ismert egy asszonyt, „aki az utcán árulta a saját maga által elkészített házi ételt. Mivel sokaknak ízlett, rengeteg vendége volt. A szomszédok, akik szintén főt-ételt árultak, azonban a vetélytársat látták benne, és felkerestek egy boszorkánydoktort, hogy olyan átkot küldjön rá, ami által elveszti az emlékezetét. Így a recepteket is elfelejtette.”

A mentális betegségekkel kapcsolatos stigmák és az ebből adódó problémák megoldása égetővé vált Sierra Leonéban, ahol a lakosság túlnyomó többsége a saját bőrén szenvedte el a brutális erőszakot, általános a szegénység, az alkohol és drogfüggőség.

A 2002-ben lezárult polgárháború óta azért előre lépés is történt az ügyben. A Mental Health Coalition of Sierra Leone nevű emberjogi szervezet elérte, hogy a kormány felvegye a mentális betegségek gyógyításához szükséges gyógyszereket az évente importált gyógyszerek listájára. A szervezet legfőbb célja, az emberek oktatása, hogy aztán képzett orvosok kezelhessék a pacienseket. Sierra Leonénak elsősorban több egészségközpontra, illetve kórházra lenne szüksége. A tudás és humántőke biztosítása mellett ugyanakkor a mentális betegségek körüli stigmákat és tévhiteket is minél hamarabb el kell oszlatni.

Ezek a stigmák és tév(?)hitek azonban már kulturális civilizációs kérdéseket is érintenek. Ennek feszegetéséről, a természetvallásokról, azok más világvallásokhoz való viszonyáról – szemtanúk érdekes beszámolójával fűszerezve – a következő bejegyzésben lehet olvasni.

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr375842988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.06. 00:35:35

"Az aminizmus egy olyan természeti vallás, ahol minden tárgynak spirituális jelentősége van"

Az aminizmus inkább Ugandára volt jellemző, nem?:)

Vilagpolitika 2014.03.06. 00:48:58

Először is köszönjük a hozzászólást!
A legfrissebb statisztikák az animisták arányát 30%-ra teszik Sierra Leonéban. Ez az arány viszont azért több, mert ebben nincs benne a kevert vallásúak száma. Mivel nincsenek szigorú vallási megkötések, ezért simán belefér, hogy valaki a vasárnapi Istentisztelet után áldozatot mutat be…Ez viszont nem jelenik meg a statisztikákban.

bkkzol 2014.03.06. 04:35:48

Egyek meg amit csinaltak! Nem Afrika van tulnepesedve?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.06. 04:54:45

Ez teljesen jó kép az afrikai emberek mentalitásáról. Úgy általában minden fekete-afrikairól.
Sokan mennek Magyarországra is menekültként, ők jelentik Európa jövőjét. Nem egy biztató jövőkép.
A saját országukat lenullázták és most jön a kulturális sokszínűség Európába. Micsoda öröm. A mentális rendellenességek szomorú dolgok, nem bántani akarom őket, de aki nők, férfiak és gyerekek százait erőszakolta és gyilkolta meg korábban azon nem fog segíteni semmilyen terápia.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.06. 04:57:20

@bkkzol: pontosan ezt gondoltam én is
szomorú, amit csináltak, de ezzel a fehér embernek már vajmi kevés dolga van
a gyarmati korszak óta jópár generáció felnőtt már ott, amit a fehérek ott hagytak, azt is felélték, lerombolták
most már tényleg magukra kellene őket hagyni, irtsák ki egymást, majd a kínaiak betelepítik a földjüket és kitermelik a nyersanyagokat
a feketék sajnos nem képesek emberként élni, akkor éljenek, haljanak állat módjára
és ez nem rasszizmus, ez a valóság

bkkzol 2014.03.06. 05:15:57

Az a baj, hogy beengedi Europa ezt a "szep csapatot". Dobnam vissza ahonnan jott. Szepen megforditani a csonakokat Maltanal , Gorogorszagban... na akkor most evezes vissza. Meg ruhat se valtott ,de mar lazadozznak, keselnek a taborokban. Jobb ha szepen otthon nyirjak egymast.

2014.03.06. 06:38:49

Lehet Afrikába nyomni annyi pénzt meg segélyt, hogy ki se fog látszani alóla, ott akkor sem lesz más.
Mindenféle rasszizmus nélkül mondom, hogy az ember úgy működik, hogy amit lát azt tekinti példának. Ha a sierra leone-iek azt tekintik pl egy jó büntetésnek vagy az ellenség lenyomásának, hogy megerőszakolják, megcsonkítják, megeszik majd a maradékot megölik, akkor ők ezt a fajta "büntit" fogják előnyben részesíteni ha Londonban vagy Budapesten (lásd. fekete pákó, akire haragszik annak le akarja vágni a farkát) vannak, akkor is.
Vagy ha egyet visszább lépünk az európai szemében devianciák között, araboknál, indiaiaknál a savval való leöntés vagy az csonkolás teljesen normális megoldás a problémára.
Vagy a cigányoknál a vedd el, amire neked szükséged van.

Ezek mind-mind alapvető különbségek a népek között, egyik sem jobb vagy rosszabb, mindegyik az emberi alaptermészet része, kérdés hogy hogyan tekintünk egy szép, harmatos, madárcsicsergős hajnalon elkövetett, vidám tömegmészárlásra. Ha azt úgy ítéljük meg, hogy hejj de jó móka is az, akkor pozitív, ha azt mondjuk h borzalmas bestiális cselekedet, akkor negatív.

Ne érdekeljen! 2014.03.06. 08:00:39

Pont ugyanezt gondolják sok helyen a magyarokról...

William Kidd 2014.03.06. 08:02:51

Neha kibukik a lenyeg, hogy a rasszizmus egy termeszetes dolog, minden rassz mas, minden rassz nagy altalanossagban a sajat fajtajat vedi es reszesiti elonyben es minden rassz rasszista. Ez egy sunyi zsido trukk, hogy negativ ertelemben mindig a feher ember van megbelyegezve rasszizmus miatt es mindig a feher embernek kell buntudatot ereznie. Igy magyarazzak be mindenkinek, hogy milyen jo a sokszinuseg, a szexualis massag, a konnyudrogok hasznalata: gyakorlatilag megforditjak az evoluciot es kihalopalyara allitottak a feher fajt. A tipikus kiserleti nyul az USA es tarsadalma, de Nyugat-Europa is "jo uton" jar. Aki ezt nem vedzi eszre az vak, ha viszont igen automatikusan megkaplya a naci belyeget.

Martinicske 2014.03.06. 08:41:43

Szomorú, hogy ilyen emberek vannak. Nem az afrikaiakra, a kommentálók egy részére gondolok.

Bezzeg a ritka földfémek amit az okostelefonokba építenek, meg a gyémántok azok kellenek Afrikából olcsón, amiért ott ölik egymást.

Én igenis sajnálom, hogy van akinek egy ilyen helyen kell megszületnie, ahol ezek a kilátások. Egy kisgyerek éppen olyan ártatlan ha fekete és Afrikában született, mintha fehér és itt. Amíg a feketék meg a fehérek karöltve tönkre nem teszik az életét.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.06. 08:47:46

@Martinicske: Nagyon szép ideológia. Tényleg. De akkor mit is kéne csinálni?

murray 2014.03.06. 08:55:54

mit kéne csinálni? fehéreknek bevonulni, a feketéket kettéválasztani jó és rossz emberekre, a rosszakat elaltatni, a jókat iskolába és dolgozni küldeni és valami esélyt adni nekik. cserébe a fehérek megkapják az ásványkincseket ,meg a hatalmat. a feketék képtelenek magukat fenntartani, nem tekintik egymást embernek. nagyrészt nem is azok sajnos

Martinicske 2014.03.06. 09:06:04

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: én nem tudom megmondani, hogy mit kellene csinálni, de nem is zárkózom el a gondolkozás elől.

Egyébként Te eddig mit tettél ebben az ügyben?

Gondolom úgy semmit se lehet tenni, hogy még magunk előtt is tagadjuk a problémát azzal, hogy dögöljenek meg ott ahol vannak. Meg hogy feketék ezt érdemlik, stb.

Ha a délszláv válság idején az amerikaiaknak éppen nincs kedvük beleszólni talán most mi mészárolnánk egymást a volt Jugoszlávia népeivel és naivitás lenne azt gondolni, hogy itt nem lenne erőszak egy ilyen helyzetben. Egy megfelelő távoli nézőpontból pontosan ugyanezeket lehetne mondani ránk is, amit egyesek a feketékre írnak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.03.06. 09:18:15

@Martinicske: Hogy érted, hogy én mit tettem eddig ebben a témában? Nem én írtam "Teréz Anya" stílusban a témáról, hanem Te. Én arra reagáltam.

De megtisztel az érdeklődésed: nem gondolom, hogy reálisan bármit is lehet tenni. Az viszont szerintem érthető reakció, ha egy itt élő, gyermekét itt nevelő állampolgár nem szeretné, hogy beengedjünk polgárháborús országból származó "menekültet". Olyan kockázatot jelent, amit senki sem szeretne szívesen tolerálni. Ennyi, ilyen egyszerű, nem kell túlgondolkozni. A dokumentáció hiányában a beérkező (és sokszor több néven, hamis papírokkal is próbálkozó" menekültről nem igazán lehet kideríteni, hogy az adott országban pontosan mi is volt a szerepe, miért is menekül. És ha nem is jelent ilyen jellegű kockázatot, akkor is szinte biztos, hogy a rászoruló kvázi hajléktalanok sorát fogja erősíteni.

sztrugackij 2014.03.06. 09:29:55

@William Kidd:

"Neha kibukik a lenyeg, hogy a rasszizmus egy termeszetes dolog, "

Akik az orrukat túrják nyilvános helyen, a töküket vakarják, ocsmány szavakat használnak, verik otthon a feleségüket, gyerekeiket szintén állíthatják azt, hogy ez teljesen természetes dolog, az emberek többségében valahogy mégis visszatetszést kelt.

"minden rassz rasszista. "

A rasszizmus egy , elsősorban ideológiai és környezeti hatások által kiváltott mentális deviancia.Senki sem születik rasszistának, viszont nagyon könnyen azzá nevelhető.Családtól elszakított, rémült gyerekeket a megfelelő módszerekkel azzá nevelhet az ember, amivé akar.Ahogy ez a cikkből is kitűnik.

"gyakorlatilag megforditjak az evoluciot es kihalopalyara allitottak a feher fajt. "

Csak szólok, hogy az evolúciót nem lehet"megfordítani"(ez azt jelentené, hogy csak a beteg, életképtelen egyedek maradnának fenn, míg az erősek, egészségesek rejtélyes módon elpusztulnának), és hogy nem részesít előnyben semmilyen fajt, vagy rasszot.Tulajdonképpen az evolúció egész lényege lenne az, hogy az az egyed, rassz vagy faj marad fenn, amelyik megfelelően alkalmazkodik a környezete változásaihoz.
A kijelentésed sajnos a rasszista gondolkodás mellett igen nagyfokú tudatlanságról is árulkodik, mint az ilyen ideológia követőinél általában.
Szépen hozod a kötelező zsidózást és összeesküvés szajkózást is, kár hogy az állításod logikai képtelensége egyáltalán nem tűnik fel neked.
Milyen zsidó trükk az, amelyik a saját(fehér) faját kihalásra ítéli?Trükköznek, hogy kihaljanak?

Kopó 2014.03.06. 10:03:22

@Vilagpolitika: MJ arra gondolt, hogy elírtátok az animizmust aminizmusra, nem ugyanaz.

2014.03.06. 10:09:24

Afrika ásványkincsei kellenek. A hagyományos, ám már felszámolt gyarmati rendszerben, ezeket a kincseket ugyanúgy elvitték, mint ahogy most is teszik. A különbség az, hogy most az a minimál ár, melyet ezekért kifizetnek, azok zsebében csapódik le, akik ellátják fegyverrel és lőszerrel az afrikai országokat.
Az, hogy egymást gyilkolják, csak tiszta haszon az új gyarmatosítók szempontjából. Amíg ez így működik - addig nem lesz változás. Nincs érdek mellette. Egy fekete amerikai üzletembert - aki ilyen üzletben utazik - mennyiben zavarja, hogy szintén fekete embertársai élete árán gazdagodik? Elárulom - semennyiben. Ennyit a rasszizmusról.

neuro-toxin 2014.03.06. 10:09:39

Tényleg szörnyű ami ott van, de ... amit itt nekünk helyben a rögvalóság, ami szó szerint vagy csak képletesen is a húsunkba vág, az picit fontosabb kellene hogy legyen. Attól, hogy megeszek mindent a tányéromon (mert ugye Afrikában éheznek), attól még ott pont semmi nem fog változni. Az meg hogy a helyzet megjavíthatatlan, az tény. Ha pl. az usa úgy gondolná, hogy megszünteti ott az éhezést, csak a fegyverfejlesztési alapjából meg tudná oldani. De amúgy se érdeke senkinek hogy rend legyen. Amíg korrupt vezetők vannak, addig nagyon nagy haszonnal lehet üzletelni a ritka fémekkel, a kibányászott gyémántot mesterségesen a piactól visszatartva magas áron lehet eladni (a gyémántbiznisz is egy igen jól ismert csoportosulás kezében van, de nem erre akarom kiélezni), a kakaón is vagy 30szoros haszon van stb stb. Hiába megy vasárnap templomba, ha utána áldoz kicsit valami kőistennek, meg átkot vesz a konkurencia fejére a boszorkánytól. Amíg szűzlányokkal gyógyítják a HIV-et. Amíg a saját közösségük albínó tagját feldarabolják, mert a sámán varázserőt tulajdonít a testrészeinek. Rabszolgát tartanak, simán lemészárolják a szomszédos falut és az áldozatból lakmároznak. Simán levadásszák az utolsó orrszarvút, mert a kínai jó pénzt ad érte, de odáig nem jut el fejben, hogy mi lesz ha már nem lesz mit levadászni.
A törzsi szinten élő százmilliókat nem lehet megváltoztatni, és erre sem kívülről sem belülről nincs valódig igény, csak jórészt az adójóváírás miatt megy némi adakozás. Afrika ilyen. A világ vezetése is ilyen.

Vilagpolitika 2014.03.06. 10:44:51

@Mj: OK, közben leesett:-) Jó a humor. Csak már álmos voltam tegnap. :-)

monddazigazatmar 2014.03.06. 11:11:06

@Ne érdekeljen!: "Pont ugyanezt gondolják sok helyen a magyarokról.."
Oszt az meg kit érdekel? Nem arról van szó, hogy ki mit gondol, hanem arról, hogy ezek ott rendesen gyilkolásszák, eszik, erőszakolják egymást.
Semmit nem számít, hogy egy amerikai azt hiszi, hogy itt lóháton járunk, és kannibálok vagyunk. Higgye azt, baromira nincs igaza. De SL-ben ez a valóság, attól teljesen függetlenül, hogy én mit hiszek.

@Martinicske:
"Bezzeg a ritka földfémek amit az okostelefonokba építenek, meg a gyémántok azok kellenek Afrikából olcsón, amiért ott ölik egymást."
Ritkaföldfémeket 95%ban kínában bányásznak. Gyémántja pedig gyanítom, hogy a kommentelők 99%nak nincs. Egyébként amióta az oroszok megjelentek a piacon, az afrikai gyémánt jelentősége rendesen esett.

Brix 2014.03.06. 11:11:12

Amíg a gyarmati rendszer működött, addig tudtak rendesen fejlődni az afrikai államok. A fehér ember elhozta számukra a tudást, és állammá szervezte az addig ősközösségi, vagy feudális szinten élő törzseket.
Ma is az a legnagyobb problémájuk, hogy- néhány kivételtől eltekintve- önmagukat képtelenek demokratikusan működő, piacgazdasággá szervezni.
Sierra Leone és Libéria meg különösen nehéz helyzetben van, hiszen visszatelepített rabszolgáknak létrehozott államok.
Ezeknek az államoknak az lenne az érdeke, hogy a fehér ember erőszakkal civilizálja őket, de erre nincs kapacitása nincs a nyugati államoknak. Feltételezhető, hogy az elkövezendő években soha nem látott emigrációs hullám fog megindulni Európa felé, amit már humánus eszközökkel nem lehet majd kezelni.

zászlóshajó 2014.03.06. 20:30:02

Úgy látom, a fehér ember felsőbbrendűségébe vetett hitet nem lehet überelni... Abba senki nem gondol bele, hogy Afrikával a gyarmati kor óta mit művel a művelt, kurvára civilizált világ? Mióta az első gyarmatosító banda betette oda a lábát, csak azon jár minden "fejlett" civilizáció esze, hogy hogyan lehetne hazahozni onnan mindent, ami számunkra értékes.

Hogy közben tönkrevágtuk az ottani kultúrák fejlődését, szétdúltuk az életterüket, asszisztáltunk a jelenlegi brutális "ölj vagy megölnek" rendszerekhez, az senkit nem zavar. Mostanában divat humanitárius missziók keretében visszamenni és segíteni helyrehozni azt, amit a fehér ember felégetett... aha. A humanitárius szervezetek legtöbbje valamelyik kizsákmányoló kormányhoz van bekötve, inkább rombol, mint segít. Még mindig jó az nekünk, hogy a feketék ölik egymást. Addig is a fehér emberé a haszon.

Csak gyűlölködjetek bátran. Ember embernek farkasa... Majd ha pár évtized múlva fogyni kezd az édesvíz, mi is hasonló helyzetbe kerülhetünk. Felsőbbrendűség ide vagy oda, ha kicsi vagy és van valamid, ami kell a nagyoknak, beszoptad.

sztrugackij 2014.03.06. 21:07:22

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Értetlenkedést véltél kiolvasni a kommentemből?
Akkor közlöm, hogy tévedésben vagy.

Conan The Librarian 2014.03.06. 23:26:12

@zászlóshajó: Pl ha a Dél-afrikai Köztársaságot vesszük, akkor ott a fehér ember olyan dolgokat "égetett fel", mint pl nukleáris program indítása (atomfegyver létrehozására sikeresen, de ezt később lefújták), világszinten is az elsők között lévő technológiai innováció, a világ első szívátültetése, modern haditengerészet (még tengeralattjáróik is voltak). Na ezek, meg még sok hasonló dolog mind az ölükbe hullott a -kétségtelenül helytelen, rossz- apartheid után. Meg lehet nézni, hol vannak most, a fene nagy szabadságban.

Tetszik tudni a legtöbb helyen, ahol most egymás kezét vagdossák le bozótvágókkal, ott a háttérben franciák, angolok, németek által épített házak romjai, kórházak, utak, stb állnak. Igen, gyarmatosították és kihasználták őket a fehérek, mint Indiát meg Kínát, csak azért ez nem tisztán jó-rossz helyzet. Tudod, "mit adtak nekünk a rómaiak?"

Nem ők a hibásak persze, kvázi fadárdával mentek egyik nap a párducra, utána megjött a nagy fehér, és lehetett menni a bányába melózni, úgyhogy most ne csodálkozzunk, ha nem értik mit és hogyan kéne egyedül csinálniuk.

Amúgy mielőtt a fehéreket köpködöd, hogy most is csak a hasznot viszik, szerintem nézd meg, melyik ország jelenleg a leginkább érdekelt az afrikai kizsákmányolási folyamatokban. "K"-val kezdődik, és "ínával" végződik...

Amocsok 2014.03.07. 03:52:59

Én nem vagyok rasszista. Én sem vagyok rasszista. Én rasszista? Á, dehogy. Még hogy én? Neeem. Nem én vagyok rasszista. Én csak fehér vagyok, nem majom.

Otovszky E. 2014.03.07. 12:01:28

A sok rasszista & redukált agyműködésre valló komment szóra sem érdemes, régi és tompa nóta, ámen. Két dologgal árnyalnám csak a képet.
1. 1939 és 1945 között ugye feketék lövöldöztek, gázosítottak stb. Európában? 1/a 1933 és 1945 között ugye feketék irtottak ki több millió fegyvertelen embert Ukrajnában: hvg.hu/kultura/20140303_Ukrajna_a_veres_ovezet
2. "Amíg a gyarmati rendszer működött, addig tudtak rendesen fejlődni az afrikai államok. A fehér ember elhozta számukra a tudást, és állammá szervezte az addig ősközösségi, vagy feudális szinten élő törzseket." (Brix, 2014.03.06. 11.11.12.) A legnagyobb területű afrikai állam, Kongó fejlődésének, valamint az ott élők számára elhozott tudás tanulmányozásához adalék: digitaljournal.com/blog/11297
Magyarul:
hu.wikipedia.org/wiki/II._Lip%C3%B3t_belga_kir%C3%A1ly

borzimorzi 2014.03.31. 12:23:30

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Pedig lehetne ellene tenni, és nemcsak a legdurvább módszerekkel. Az tagadhatatlan, hogy a nulla keresetre 6 gyereket "vállaló" afrikaiak hatalmas demográfiai nyomást jelentenek a fejlett világra már ma is. ÉS az sem tagadható, hogy a barbarizmusukat hozzák magukkal mindenhová, ahová betelepülnek. Svédország nem ok nélkül vált Európa nemierőszak-gócpontjává, ahol minden 4. nő szenved el nemi erőszakot élete során, hanem a néger és arab bevándorlók miatt, akik ezeket elkövetik. De látható volt Woolwich-ben is, mire képesek egy macsetével London egyik forgalmas utcáján, fényes nappal. Persze, az egyik elkövető azonnal visszarohant Kenyába, ami jellemző, hiszen nyilvánvaló, hogy addig is gazdasági menekült volt, csak hazudozott arról, hogy otthon politikailag üldözik. Ha igaz lett volna az üldöztetés, akkor a világ 200 másik országának bármelyikébe ment volna a gyilkosság után, de biztos nem Kenyába.

Európa számára létkérdés, hogy ne engedjünk be válogatás nélkül mindenkit arról a kontinensről. Nyilván szó sem lehet rasszizmusról, tehát a bőrszínt figyelmen kívül kell hagyni. De nem rasszizmus kimondani, hogy vallási fanatikusokat nem kérünk, sem olyan személyeket, akiknek nincsen sem a célországban hasznosítható szakmája, sem nyelvtudása. Aki beszéli a célország nyelvét legalább alapfokon, és ért valamihez, amire szükség van, az, ha akar, jöhet. A többi maradjon otthon, és oldja meg az életét ott. Mi sem mentünk az ő nyakukra, amikor Európában dörgött az ég alja, pedig elég vérzivataros 1000 év van mögöttünk... Plusz számításba kellene venni Bill Gates legutóbbi nyilatkozatát is, amelyben a jövőre nézve kijelentette, hogy az automatizálás miatt az ipari termelésben egyre kevesebb munkásra lesz szükség. Már a most még dolgozó emberek zömének sem lesz munkája 20 év múlva, tehát semmi szükség újabb potenciális munkanélküliekre, pláne nem azok tömeges importjára.

Ami azokat illeti, akik nem felelnek meg az elvárásoknak, őket nem szabad beengedni. Azokat a forrásokat, amelyeket a mediterrán országok eddig a nagy semmiért kaptak, hogy elkerüljék a csődöt, eztán címkézve kell adni. EU-s céltámogatásként, amit honvédelemre, kiemelten a határaik védelmére kell fordítaniuk az utolsó vasig. Görögország, Itália, Spanyolország, Portugália stb. Eddig is az EU pénzén kerülték el a csődöt. Hát mostantól valamit adjanak is cserébe! A honvédelem amúgy is kötelességük lenne.

Üdv:
b

harcsapaprikás 2014.03.31. 15:33:52

És a belga király tettei miatt érzett – nem létező – kollektív bűntudatunk miben segít Sierra Leónéban?

borzimorzi 2014.10.09. 10:35:42

@Martinicske: Nem nekünk kell ezt megoldanunk, ez az afrikaiak belügye. Tessék, itt van neked egy afrikai hölgy, Dambisa Moyo. Közgazdász, mégpedig a világ legjobb egyetemeiről szerzett diplomával és fokozattal. Amúgy szerintem zseni a néni, de ez csak magánvélemény.

Nézz utána a műveinek, interjúi fent vannak a YT-on. Ízelítőül:
www2.fiu.edu/~ganapati/6838/02_15_10_Moyo.pdf

Üdv:
b
süti beállítások módosítása