Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.09.28. 11:20 Vilagpolitika

Az „afgán szamuráj”

Aki japán létére Afganisztánig ment, hogy oroszokat ölhessen

 

Minimum kettő kézigránátot vitt magával a bevetésekre: „egy az ellenségnek, egy pedig magamnak, ha elkapnának”. Koshiro Tanaka, a Rambo 3 egyik ihletője, aki Afganisztánba utazott, hogy ott szovjet katonákat gyilkolhasson, és közben kiképezze a muszlim harcosokat.

- Bobák Péter - 

Becsülettel meghalni

Az 1940-ben született japán Koshiro Tanaka nagy tudású harcművész és üzletember úgy vélte, hogy „a második világháború óta már nincs lehetőség arra, hogy egy japán becsülettel, a szamuráj szellemiséghez méltóan haljon meg.”

Tanaka szerint az 1947-ben életbe lépett japán alkotmány 9. cikkelye, mely kimondja, hogy az ország „...önként, örök időkre lemond a háborúról, mint az állam szuverén jogáról…”  a japánoknak nem adja meg az esélyt arra, hogy méltó módon, háborúban harcolhassanak bárki ellen. Az Egyesült Államokkal szövetséges Japán és a Szovjetunió közti viszony annyira nem volt barátinak nevezhető, hogy Sztálin nem volt hajlandó még a szigetország határait sem elismerni. Tanaka emiatt a Szovjetuniót Japán természetes ellenségének tekintette és úgy gondolta, hazája túl könnyű célpont egy világuralomra törő Szovjetunió számára. A 1979-es szovjet-afgán háború megadta Tanakának az esélyt, hogy a szovjetek ellen harcolhasson.

1979 őszétől Afganisztánban egyre inkább kiéleződött az iszlám hagyományokat elutasító, szovjetbarát kommunista hatalom és a muszlim csoportok közti ellentét. Ezért pár hónappal később a Szovjetunió úgy döntött fegyveresen avatkozik be, és 1979 karácsonyán megérkezett az első szovjet ejtőernyős hadosztály Kabulba. Ezzel megkezdődött a tíz évig tartó szovjet-afgán háború.

A magányos harcos

1985-ben az ekkor 45 éves Tanaka úgy döntött, hogy elutazik Afganisztánba. Egyetlen dolog motiválta, hogy a szovjetek ellen harcolhasson. Nem volt harctéri tapasztalata, nem értett a lőfegyverekhez, egyszerűen elszánt volt. Felesége Takiko nem értette férje célját és a miértre adott válaszait sem tudta elfogadni, megpróbálta megállítani, de nem sikerült.

Ugyanebben az évben Tanaka Pakisztánba utazott, ahol az Islamabad-i japán nagykövetség figyelmeztette, hogy az afgán eseményekre való tekintettel ne keveredjen bele semmilyen harcba. Tanaka azonban nem törődött a figyelmeztetéssel. Később, 1986-ban a pakisztáni Peshawar-ba ment, ami az afgán ellenállók központja volt, és kiképzőtáborként is működött. Ide érkeztek a világ számos pontjáról, az iszlám különböző ágait képviselő önkéntesek, akik csatlakoztak a  mudzsaheddinekhez (szent harcosok).

Tanaka afg+ín n+ępviseletben.jpgTanaka hagyományos afgán viseletben (Karatebushido.com)

Háborús üzlet

Ezeket a harcosokat a különböző szimpatizáns arab országokon kívül többek között az USA támogatta. Tekintettel az ekkor Iránban zajló Amerika-ellenes iszlám forradalom kiszámíthatatlan eseményeire, egy afganisztáni szovjet invázió az USA szemszögéből az egész régió stabilitását veszélyeztette. 1981-1985-ig 30 millió dollárról 280 millió dollárra nőtt az Egyesült Államok által a harcosoknak szánt költségvetési összeg. Később ez meghaladta az egy milliárd dollárt és a szovjet légi fölény miatt 1984-től már vállról indítható föld-levegő Stinger rakétákat is szállítottak a felkelőknek.

A külföldről érkező fegyverek elosztása nem ment olyan gördülékenyen, mivel sok harcolónak egyáltalán nem jutott, ugyanakkor sok került a pakisztáni és afgán fekete piacra. Tanaka első Peshawar-i látogatásakor, saját zsebből 10 ezer dollárt adott egy csapat felkelőnek, mivel megállapította, hogy elég régi fegyvereik vannak. Még abban az évben létrehozott egy kis céget, hogy tovább támogathassa az ellenállókat anyagilag.

Az afg+ín szamur+íjÔÇŁ Tanaka Koshiro k+Ânyve a h+íbor+¦ alatti +ęlm+ęnyeir+Ĺl.jpg„Az afgán szamuráj” Tanaka Koshiro könyve a háború alatti élményeiről

„Ha mind a négy végtagomat elvesztem, akkor már úgyis mindegy”

Annak ellenére, hogy Tanakának semmilyen harctéri tapasztalata nem volt, nagyon hamar belerázódott a háborúba. Rengeteg bevetésen vett részt Kabul, Jigdalak, Takhar és Kunduz régiókban, Elmondása szerint próbára akarta tenni magát, hogy hogyan reagálna halálos helyzetben. Ez hamar ki is derült, amikor egy Jagdalak-i bevetés során az első golyó elsüvített a füle mellett. Robert D. Kaplan egyik könyvében úgy fogalmazta meg, hogy akkor „kaptam egy löket adrenalint”. Az AK-47-esen kívül mindig volt nála három érszorító is. Úgy vélte „…három elég lesz. Ha mind a négy végtagomat elvesztem, akkor már úgyis mindegy”. Ezen kívül minimum kettő kézigránátot is magával vitt a bevetésekre, „egy az ellenségnek, egy pedig magamnak” ha elkapnák. Tanaka tisztában volt azzal, hogy hatalmas diplomáciai kárt okozna Japánnak, ha a szovjetek őt élve fognák el és kiderülne, hogy japán harcosok is akadnak az afgánok sorai között.

Tanaka  oktatja az afg+ín ellen+íll+-kat (Budomagazin).jpgTanaka  oktatja az afgán ellenállókat (Budomagazin)

„Afgán szamuráj”

Tanakát az iszlám ellenállók befogadták és nagy tekintélyre tett szert körükben. A kiképzőtáborokban hagyományos japán harcművész viseletben mudzsaheddinek százait oktatta karatéra és tai-jitsu-ra, hogy a szovjet katonákkal akkor is felvehessék a harcot, ha már nem számíthatnak fegyvereikre. Feltételezhetően, a felkelőknek nem tűnhetett annyira távoli világnak a szamuráj bushido szellemisége, hiszen a mudzsaheddinek „szent harcosok” és hitük szerint halálukkal mártírként a mennybe kerülnek, tehát nekik is, akár egy szamurájnak, harcban elesni a legnagyobb dicsőség. Tanaka nem volt muszlim, de ő is egyfajta mártírnak tekintette magát, aki kész meghalni Japánért. A bushido utolsó szakaszát kereste, a halállal való találkozást.

Az oroszok állítólag vérdíjat tűztek ki Tanaka fejére. Azonban mivel senkinek sem sikerült őt elkapnia, a szovjet propaganda a hírnevét vette célba. A TASS szovjet hírügynökség 1986 szeptemberében bejelentette, hogy Tanaka harc közben életét vesztette, amire ő mosolyogva úgy emlékezett vissza, hogy „akkor pont Japánban voltam, edzettem”.

Tanaka 1990-ig harcolt Afganisztánban. Egy Pentagonban tett látogatása során tudta meg, hogy az 1988-as Rambo 3 történetét az ő afganisztáni kalandja ihlették meg. A sok harc ellenére viszonylag kevés szovjet katonát tudott megölni gépfegyverével. Emellett sajnálta azt is, hogy nem volt alkalma puszta kézzel megölni egy szovjetet sem. Ennek ellenére az afgán emberek nagyra becsülték Tanaka harci szellemét és kitartását. „Az afgán emberek megértettek és elismertek engem, a japán embert.” A Szovjetunió elleni háborút igazságosnak tartotta, mivel az afgánok legtöbbje a „családjukért, a barátaikért harcoltak”. Ő maga is sok barátra tett szert az évek során.

Tanaka afganisztáni ”kalandját” a japán kormány teljes mértékben elítélte. A Szovjetunió szomszédjaként, az USA szövetségeseként, békeszerződés hiányában Japánnak diplomáciailag nagyon kínos lett volna felvállalni egy ilyen önfejű szamurájt, aki Afganisztán hegyeiben szovjet katonákat gyilkol és mudzsaheddineket tanít karatéra.

Tanaka 2012-ben 72 +ęvesen (Budomagazin).jpgTanaka 2012-ben 72 évesen (Budomagazin)

Az idén 74 éves Tanaka az azóta eltelt évek során megalkotta saját tai-jitsu rendszerét, amit világ számos országában tanítanak. Az Afganisztánban szerzett háborús tapasztalatok egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy a stílus alkalmazható lehessen katonai közelharcban is, hiszen a világ számos pontján oktatják különböző elit fegyveres erőknek, úgymint a fülöp-szigeteki SWAT-nak, a thaiföldi drogellenes rendőri erőknek, valamint a Dalai Láma testőrségének is.

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr926738171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2014.09.29. 19:03:10

Remek. Végre látunk szemtől-szembe egy embert, aki részt vett a muzulmán fanatikusok kiképzésében. Tanaka san remek ember :-)

Kiűzték az oroszokat! Remek!
Felrobbantottak pár amerikai követséget! Még jobb!
Lerombolták a World Trade Centert! Kiváló!
Megalakítják az Iszlám Államot! Szuper.
Rárajzolták Magyarországot is az elfoglalandó országok térképére. Ajjaj, ez már nem annyira szuper :-((

Tanaka san nem is annyira remek ember :-(

bloghal 2014.09.29. 19:27:08

Begőzölt bolond, az ilyenekből tizenkettő egy tucat arrafelé.

Leone_510 2014.09.29. 19:39:23

ez az ember lehet, hogy az ő értékrendje alapján becsülettel akart meghalni, de az enyém szerint nem tudott becsülettel élni

Hefe 2014.09.29. 20:31:33

"Tanaka szerint az 1947-ben életbe lépett japán alkotmány 9. cikkelye, mely kimondja, hogy az ország „...önként, örök időkre lemond a háborúról, mint az állam szuverén jogáról…” a japánoknak nem adja meg az esélyt arra, hogy méltó módon, háborúban harcolhassanak bárki ellen."

eddig olvastam, ez a gyerek egy elmebeteg.

igaz_ember 2014.09.29. 20:41:46

@Pierr Kardán: Lehet csalódást kell okoznom Neked. Egy: sajnos a 2001 szeptember 11-i támadást javarészt szaudi állampolgárok hajtották végre. Az afgánok nem voltak benne. Kettő az USA támogatta Afganisztánt a SZU elleni harcában, katonai szakértőket és fegyvereket küldött. Kiképezték őket gerillaharcra.
Három: az Iszlám Állam Irak területén alakult meg...
Négy: Tanaka...ha őt leírtad mi legyen az amerikai szakértőkkel?

igaz_ember 2014.09.29. 20:51:39

@Pierr Kardán: És arról is lehetne beszélni, hogy az Iszlám Állam egy éppen az USA által eltakarított örült diktátor helyén alakította meg az új állítom még annál is rosszabb képződményt...sajnos a demokráciát bármennyire is szeretem nem lehet fegyverrel kikényszeríteni, ha az ott élők nem hajlandóak a saját szabadságuk megvédésére.

2014.09.29. 21:52:44

@igaz_ember: Jó érvek, várjuk a választ :)

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.09.29. 22:23:28

Ébredjetek fel! Az egész iszlám állam és társai a fejlett világ érdeke. Az arabok egymást gyilkolják, az egész arab világot a bizonytalanság uralja, szegénység van és nincs gazdasági fejlődés. El tudjátok képzelni mi lenne ha a több száz millió arab, autópályákat építene és jólétet az olaja felett?

Exploiter 2014.09.29. 22:26:52

Attól még elég laza arcnak tűnik...

csizma64 2014.09.29. 23:30:06

Én voltam több edzésén is, és egy közös vacsorán is volt szerencsém részt venni vele, ahol kedélyes beszélgetés folyt. Nagyon szerény és kedves ember, emellett nagy tudású harcművész. Az iszlám nekem sem szimpatikus, úgy en bloc, de az élet sosem fekete fehér. :)

2014.09.30. 00:27:11

A történelem nem ismer olyan esetet, amikor az amerikaiak a különböző muzulmán gerillacsoportok felfegyverzéséből jól jött volna ki. Csak káosz marad utánuk, és a fegyvereik pár éven belül ellenük fordulnak. Most is ez történik Irakban, Szíriában, és ki tudja még, hol. Mindenféle buckalakónak géppisztolyt adnak, mert pillanatnyilag van egy közös ellenség.

komisz_kölök 2014.09.30. 00:58:27

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
Miert, mi lenne?
- Vennek ök is a nemet gepeket, meg autokat az olajon beszedett penzböl. Nem lätom, ez miert lenne baj nyugaton.
- esetleg visszamenne jopär a sajät hazäjäba, ha ott is lehetne rendesen elni
- Az arab viläg jo reszen nagyon nincs most sem szegenyseg. Persze, ha te az iszläm es az arab szavakat szinonimakent kezeled, akkor lehet...

TheBerzerker 2014.09.30. 08:49:32

Szeretem amikor olyan emberek szólnak le egy több száz éves hagyományt, kultúrát és életmódot, akik abszolút nem értenek hozzá, nem élték meg. Azért mert manapság az európai ember számára felfoghatatlan a bushido szellemisége és a japán szamurájok életmódja, (ami nem is a 2. VH-t követően hanem a a Meiji rekonstrukció alatt "halt ki") azért nem kell azt mondani egy ilyen emberre, hogy elmebeteg. Japán korábban és bizonyos szempontból ma is egy zárkózott világ. A legprimitívebb ember szerintem az, aki lehülyéz egy olyan dolgot, amit nem ért meg. Megértés alatt nem az egyetértésre gondoltam.

gigabursch 2014.09.30. 09:43:23

@igaz_ember:
és a cia meg az fb1 szervezte meg. Néhány egyéb rövidítéssel együtt.

diszkriminans (törölt) 2014.09.30. 09:46:01

@komisz_kölök:
"- Az arab viläg jo reszen nagyon nincs most sem szegenyseg. Persze, ha te az iszläm es az arab szavakat szinonimakent kezeled, akkor lehet... "

Ezt hogy érted? Az arabok között nagyon kevés a nem iszlám vallású, ugyanakkor nagyon sok a nem arab, de iszlám vallású ország is (Afganisztán is ilyen, Irán is ilyen, de a legnagyobb iszlám vallású ország a szintén nem arab Indonézia). Béke és gazdagság szempontjából viszont nem kizáró ok, hogy egy ország iszlám és arab, lásd pl. a Perzsa öböl partján jó példák vannak erre is.

Egyáltalán mit akartál mondani? Vagy sorold azokat az országokat, amelyekben többségben vannak a nem iszlám vallású arabok!

(Most abba bele sem megyek, hogy vannak arab anyanyelvű, de magukat nem arabnak valló népek is.)

diszkriminans (törölt) 2014.09.30. 09:50:03

@TheBerzerker:
Bármekkora szentszarságot is körítesz köréje, én akkor sem fogom pozitívan látni azt, amikor valaki becsületre, hagyományra, vélt vagy valós igazságra hivatkozva gyilkol embereket.

Csak pár mondat a cikkből:

"a japánoknak nem adja meg az esélyt arra, hogy méltó módon, háborúban harcolhassanak bárki ellen"

"A sok harc ellenére viszonylag kevés szovjet katonát tudott megölni gépfegyverével. Emellett sajnálta azt is, hogy nem volt alkalma puszta kézzel megölni egy szovjetet sem."

diszkriminans (törölt) 2014.09.30. 09:52:09

@TheBerzerker:
Egyébként ha alapítanának a pedofilok egy rendet, amelyekben különféle szertartási keretek között, hagyományt őrizve erőszakolnának meg 10 éven aluli gyerekeket, amihez még ideológiát, szellemiséget is gyártanának, akkor azt is megértenéd? Ha nem, akkor a gyilkolás miben jobb, mint a gyerekek megerőszakolása?

Muad\\\'Dib 2014.09.30. 09:59:38

@diszkriminans:
A Bushido sokkal összetettebb dolog annál, hogy le lehessen zárni két-három valakitől kiragadott idézettel.
Az pedig, hogy a háborúkban gyilkolni szokás nem kifejezetten egyedi. Felhívnám a figyelmedet arra, hogy a NATO katonái ezt teszik jelen pillanatban is pl. Afganisztánban és Szíriában. Sajnos ez van...

TheBerzerker 2014.09.30. 10:00:17

@diszkriminans: Ez a létező leghülyébb példa volt, amit ember felhozhat. Ekkora baromságot már régen olvastam. Ebből látszik, hogy abszolút nem érted az egészet. De azért arra még teszek egy próbát, hogy felhívjam a figyelmedet a hozzászólásom utolsó mondatára.

Pierr Kardán 2014.09.30. 10:04:56

Ember! Oszama bin Laden, a No1. moszlim terrorista, az agán-szovjet háborúban harcolt a 80-as években, mint a mudzsahedinek egyik fő katonai parancsnoka (lehet, hogy találkozott is Tanakával)! A 80-as évek végén tért vissza Szaud-Arábiába, ahol az afganisztáni háborúban megszerzett katonai tapasztalatai alapján nagy tekintélyre tett szert a szaudi szélsőséges iszlamisták között.

Innentől mi a hiba az okfejtésemben?

Pierr Kardán 2014.09.30. 10:07:21

Előző hsz-em @igaz_ember: -nek ment válaszul, csak a 'zinternet lenyelte a hivatkozást...

Muad\\\'Dib 2014.09.30. 10:16:03

@Pierr Kardán:
Gondolod, hogy ez Tanakának köszönhető? Tudtommal az USA sok millió dolláros nagyságrendben támogatta és képezte ki a mudzsahedineket , de jó látni, hogy szerinted EGY ember - aki valószínűleg meggyőződésből ment harcolni a megszálló kommunista csapatok ellen - a felelős ezért...

diszkriminans (törölt) 2014.09.30. 10:58:56

@Muad\\\'Dib:
Elhiszem, hogy összetettebb, és mivel nem ismerem, ezért nem is arról alkottam véleményt, hanem erről az emberről, aki saját bevallása szerint gyilkolni ment Afganisztánba. Tőlem hivatkozhat bármilyen eszmére, hagyományra, ideálra, attól még egy szarházi gyilkos marad a szememben.

@TheBerzerker:
Szándékosan hülye példát hoztam fel, jól kisarkítva, de ha a szemellenzőt leveszed, akkor megérted, hogy abszolút nem az a lényeg, hogy milyen szellemben és külsőségekben cselekszel, hanem az, hogy mit cselekszel. Lehet elegáns módon gyilkolni, meg látszólag meghunyászkodó, gerinctelen módon életet menteni. Mégsem fogom az előbbi mögött lévő hagyományokat megérteni sem (igen, elolvastam az utolsó mondatodat, ez olyan "nem vagyok rasszista, de..." típusú magyarázkodás, szándékosan nem is foglalkoztam vele, mert felesleges).

diszkriminans (törölt) 2014.09.30. 11:03:08

A másik, hogy a történelem során aki az egyik oldalon hős, szabadságharcos volt, az a másik oldalon mindig a gonosz gyilkológép, terrorista. Ha fordul a kocka, akkor nyilván ezek is változnak. Már a gyerekeket is ennek szellemében neveljük (gondoljunk csak a gyerekmesékre!), ma is, nem belegondolva abba, hogy a legszörnyűbb gyilkosok pont attól lettek azok, mert belül azt érezték, hogy ők a jók és a gonosszal bármit megtehetnek.

Érdekes egyébként, hogy pont a japán animék között van nem egy, amelyek a jó-rossz sablonnál sokkal árnyaltabb világot mutatnak be.

Leone_510 2014.09.30. 11:16:57

@TheBerzerker: "Megértés alatt nem az egyetértésre gondoltam. "

pont erről szólnak a kommentek, hogy nem értünk egyet vele, és te képzeled azt bele, hogy ez nem megértés, hogy legyünk megértőek a te nézőpontod szerint úgy, hogy ne modjunk véleményt? elég liberális maszlag ez komám, mit szeretnél hallani tőlünk ami nem zavarja a füled?

mi ezt az embert! jellemeztünk , te meg eldöntötted, hogy leszóltunk egy hagyományt, japán tragédiája pont a bushidóban volt, semmi tisztelni való nincs benne,

és ha látok a földön egy darab szart az akkor is az és néven nevezem, ha szépségkirálynő rakta le

TheBerzerker 2014.09.30. 11:25:51

@Leone_510:
Semmi tisztelni való nincs a Bushido-ban? Ebből látszik, hogy abszolút nem tudod, hogy miről szól, és mi van mögötte. Elárulom neked, hogy a jelenlegi japán kultúra, társadalom de még az üzleti élet is a bushido-ra épül és abból táplálkozik. Ez egy olyan bonyolult filozófia, amit áthatja az egész japán társadalmat és annak minden rétegét. A teljesség igénye nélkül pár alapfilozófia, amiről a Hagakure (szamurájok kódexe) szól:
Chuugi (lojalitás)
Rei (tisztelet)
Meiyo (becsület)
És ezen kívül még felsorolhatnék párat. A bushido nem egyenlő azzal, hogy karddal kettévágok valakit azért mert megsértett. Ha ezt gondolod, akkor eléggé tudatlan vagy a témában. És ezzel nem megbántani akartalak. Csak megemlítem mielőtt letámadnál.

djangyu 2014.09.30. 12:23:12

Tobb ilyen ember es a vilag nem egy elkampicsorodott hely lenne. Mert nem az a lenyeg, hogy meggyozodesbol ol, hanem az, hogy fityiszt mutat a fennallo nemzetkozi rendnek, es a sajat igazsagat keresi, s kozben hat a vilagra, jobban, mintahogy az hat ra. Sok boldog evet meg neki. Aki meg esetleg mast velekedik, tiszteletben tartom, de a haboruban a diploma meg a humanizmus nem a leghatekonyabb golyofogo.

Muad\\\'Dib 2014.09.30. 12:30:11

"...japán tragédiája pont a bushidóban volt..."
Ez egy ordenáré baromság. Japán tragédiája az volt, hogy nyugati mintára elkezdte fejleszteni és tömegesíteni a hadseregét (nyugati szakértők támogatásával). Ennek eredményeként sok olyan tiszt és tiszthelyettes került ki nagyüzemben a katonai iskolákból, akinek értelemszerűen a bushido megértésére esélye sem volt, kizárólag a fanatikus hűség és eltökéltség beplántálására futotta az időből. Míg egy hagyományos szamuráj jóformán egész életen át tanulmányozta a bushido lényegét, a modern sereg altisztjeinek volt erre mondjuk egy éve.
EZ okozta a tragédiát, nem a bushido szellemisége.

Carradine a gardróbszekrényben 2014.09.30. 12:43:17

Ha jól emlékszem, a szovjet hírügynökség az TASZSZ volt, nem pedig Tass. Az utóbbiról a hét vezér ugrik be.

:-D

Orosz neveket ne, ismétlem NE angol átirattal!

TheBerzerker 2014.09.30. 12:48:33

@Muad\\\'Dib: Tökéletes példa erre a kamikaze-k kiképzési módszere. Volt erről egy könyv, ami egy olyan kamikaze pilóta életéről szólt, aki végül a háború vége miatt nem ült vadászgépbe. Elég részletesen le van írva benne a kiképzési módszertan, amit alkalmaztak a bushido jegyében. Csak az nem az igazi bushido volt az volt vele a probléma.

Az intézményesített "szamurájság" másik bizonyítéka, hogy minden japán tiszt kapott sorozatban gyártott katana-t a felszerelései közé. A második világháború alatt a japán kormány tudatosan használta fel a nacionalista gondolkodás mód szamuráj hagyatékba ágyazott beépítését. Ez persze olyan volt minden élelmiszer ipari termék. Nyomokban "mogyorót" tartalmazott.

barbie83 2014.09.30. 14:06:27

A szigetlakók mindig gyanúsak.

diszkriminans (törölt) 2014.09.30. 16:57:25

@djangyu:
Ez az úriember maga kereste a háborút, tehát ne abból indulj ki, hogy háborúban nem ér semmit a humanizmus, hanem abból, hogy az ilyen barmok is hozzájárulnak ahhoz, hogy legyenek háborúk.

igaz_ember 2014.09.30. 17:15:45

@Pierr Kardán: Köszönöm megkaptam a választ, de sajnos ez sem mond ellent az általam elmondottaknak. Az a helyzet, hogy Oszáma Bin Laden is szaúdi állampolgár volt. Ráadásul a szaudi hercegi család is ismerte a családját. Az afgánok háborúját a SZU ellen az USA pénzelte, Oszamát is. Azért kapott ott elsősorban menedéket, mert harcolt a SZU ellen és fegyvertárs volt. És a tálibok bár - jobb ha megkapaszkodsz - még az USA-val is barátkoztak egy ideig, az iszlám saria alapján kezdték el berendezni az országot. Ezzel csak egy hatalmas gondja volt az egész világnak, bújtatták az iszlám fanatikusokat. És van egy másik ügy is ezt nem szokták emlegetni, mert az a hátulról mellbe: a Taliban a saria miatt betiltotta az ópiumtermesztést...nézd meg mióta visszaszorultak mekkora is a termelékenység. Kíváncsi lennék az a pénz ami abból van hová is megy, de kétlem, hogy Afganisztán fejlesztésére...bár akkor is kétes dicsőség lenne. A Taliban nem demokratikus és rossz volt, a nők jogai ugye és stb...igaz...de az afgánokat az USA pénzelte képezte ki a SZU elleni harcra. Tanaka nem tudott annyit beletenni, mint amit belelátsz. Plusz azon még senki sem gondolkodott el, hogy ezek a diktatúrák azért élősködnek az afgánokon, mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja, és hol ez hol az támogat érdekes iszlám felkelő szervezeteket ott, ahol az önvédelem mellett még érdekesebb dolgokat művelnek a társadalom megszervezésével, militarizálásával, kemény diktatúra bevezetésével. Az egész afgán történelem háborúk és diktatúrák története. Van elég bajuk anélkül is, hogy úton-útfélen terroristázzák őket. de akkor mi van a szaúdiakkal? Irak és Afganisztán nem Szaúd Arábia, ok Oszama ott bújt Afganisztánban, de mi volt Irakban? Bocs de Sadam is USA partner volt sokáig. Csak azt akartam mondani ez az egész jóval bonyolultabb annál, hogy a rendelkezésünkre nem álló pontos és nyugodj meg szupertitkos források nélkül utáljunk minden iszlámot, nekik segítő Tanakákat, csak mert arabok és az meg robbant. Inkább legyünk boldogok, hogy hozzánk nem kellett jönnie Tanakáknak, és magyarok maguk is sokszor kiálltak fegyverrel a szabadság mellett. És persze örüljünk a demokráciának, de ne gyűlölködjünk...semmi értelme. Az afgánoknak segítség kellene, iskolák, oktatás, kórházak, gyárak és nem bombázás. Bocs ha hosszú voltam.

Leone_510 2014.09.30. 19:02:30

@TheBerzerker: @Muad\\\'Dib:

oké értem, igazatok lehet, tévedtem annyiban, ha ez az ember ezt szűrte le a bushidóból akkor rosszul közvetíti azt a szellemiséget amiért ti odavagytok, vagy ha ez a valódi bushidó akkor nekem van igazam , mert Chuugi (lojalitás)
Rei (tisztelet)
Meiyo (becsület) nincs benne

Leone_510 2014.09.30. 19:09:25

de ha leveszem a bushidóról a sallangot akkor ami marad az csak egy sima buddhista gyilkos filozófia

TheBerzerker 2014.10.01. 10:36:15

@Leone_510: Szerintem a "budhista gyilkos filozófia" egy olyan szóösszetétel, ami semmilyen körülmények között nem állja meg a helyét. Már-már oximoron, hogy okoskodjak itt.

Macal 2014.10.06. 11:13:00

Kedves Mindenki!

Olvasom a hozzászólásokat, és vadul gondolkozom azon, hogy egy blogbejegyzés alapján miért alkotunk véleményt egy olyan emberről, akit nem is ismerünk; jó eséllyel a cikk írója sem. Ha ismerné másként fogalmazott volna úgy érzem... Ismerem Tanaka Koshirot személyesen, sokat beszélgettem vele, tudom hogyan élt, és hogyan él most.
Nekem ennyi elég.

2016.11.20. 19:14:20

@igaz_ember:

"mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja"

Nagy Sándor korában még nem volt olyan, hogy "afgán nép". 1747-ben alakult meg az első modern afgán állam.

Másrészt nincs is igazán "afgán nép". Afganisztán maga etnikai csoportok színes mozaikja.
süti beállítások módosítása