Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.05.20. 10:28 Vilagpolitika

Akik a cigányoktól tanultak

Címkék: család tolerancia társadalom esélyegyenlőség állampolgárság rasszizmus emberi jogok Európa travellerek

Európa vándorai

 

- lz -

Sokan azt hiszik, hogy az európai civilizáció alapja a letelepedett, falusi vagy városi életforma, de ez nem teljesen igaz. A mai napig léteznek olyan szubkultúrák a kontinensen, amelyek nem kötődnek egy adott településhez, hanem vándorló vagy más néven traveller életmódot folytatnak.

25-IrishTravellers-Autograph.jpg

Ír traveller kisfiú

A történelem órákon megtanulta minden kisgyerek a Római Birodalom bukásakor a „vándorló népek” kifejezést, amelyek leigázták a Birodalmat. Ezután azonban elég keveset hallani az ilyen csoportokról, holott nem tűntek el. Gondoljunk csak a romákra, akik a középkortól kezdve szerves részét képezték az európai népek csoportjának, de nagyon sokáig nem települtek le.

 

article-0-0ED6944E00000578-770_468x328_french.jpg

Brit traveller család utazás közben

A mai vándorok is a romák akkori életviteléhez hasonló életet élnek, bár a technikai környezet nagyban megváltozott, amelyhez természetesen idomultak ők is. Mára az európai cigányok legnagyobb része letelepült, vagyis egy adott földrajzi hely településén él, dolgozik, tanul. A ma is utazó népeket, már csak azért sem sorolják a cigányokhoz, mert semmilyen biológiai, vagy kulturális kapcsolat nincs a kettő között, az életvitelt leszámítva. (Bár kétségtelen tény, hogy az Európai Romák és Utazók fórumának tagjai a travellerek is.)

 

Félix_Nadar_1820-1910_portraits_Sarah_Bernhardt.jpg

 Sarah Bernhardt a századforduló legünnepeltebb színésznője szintén traveller családból származott

 

A travellerek nem cigányok, bár sok cigány ma is utazó

A travellerek – ahogy magukat nevezik, és ahogy azóta az állami szervek is hívják őket – az adott ország nemzetiségéhez tartoznak, nem alkotnak önálló etnikumot, mindössze kulturális sajátosságokkal rendelkeznek például a nyelv, a történelem és a kultúra területén. Ez az életmód Írországban, Angliában, Franciaországban és a Benelux államokban jellemző leginkább, gondoljunk csak a Csokoládé című filmre, ahol Johnny Depp épp egy ilyen vándor közösségben élő zenészt alakít, és amely film kiválóan bemutatja a csoport életét és gondolkodását – és a velük szemben megnyilvánuló elutasítást. Lélekszámukat tekintve nincs (vagy csak mi nem találtunk) hivatalos adat, pontosan a folyamatos vándorlás miatt. A becsléseket azok a civil szervezetek tették közzé, amelyek az utazókkal foglalkoznak. A dublini Pavee Point Traveller’s Center közlése szerint a roma lakosságon felül hozzávetőlegesen 3-4 millió vándorló él Európában.

Chocolat.jpg

Egy romantikus megközelítése a társadalmon kívüliségnek

Életmódjukat tekintve rengeteg hasonlóság mutatható ki a romákkal: az év egy adott részét egy adott településen töltik, ott dolgoznak, a gyerekek oda járnak iskolába. Az „idény” végén azonban összepakolják holmijukat luxus buszaikba, és átköltöznek a másik „otthonukba,” évente általában egyszer. Jellemzően idénymunkából és alkalmi munkákból élnek és ezek változása adja meg a költözések időpontját. Ilyen értelemben a traveller egy általános kifejezés a piaci árusításokra, mutatványosokra, folyami hajósokra is. Életszínvonalukat tekintve a középosztályhoz tartoznak, tehát itt sem áll meg a sztereotípia, hogy minden idénymunkás szegény. Ez az európai mobilitás egy mondhatnánk ősi, de mégis modern újragondolása. Érdekes azonban a hagyományaikhoz való ragaszkodás: szinte minden családnak vannak lovai, melyeket magukkal visznek minden útjukra, valamint a hagyományos motívumokkal gazdagon díszített echós szekér – amelynek akár külön utánfutón visznek magukkal.

09-IrishTravellers-Autograph.jpg

Ír travellerek Dublinban

A munkanélküliség és az alacsony iskolázatlanság lényegében ismeretlen fogalom köztük. Az alapvetően matriarchális (újabb hasonlóság a romákkal) társadalomban a férfiak fő feladata a – gyakran népes – család eltartása, a nőké pedig az általában nagyszámú gyerekek nevelése, és a háztartás vezetése. Életszemléletükre jellemző a családcentrikusság, a mély vallásosság, amelybe gyakran keverednek babonás hiedelmek (a romákra szintén jellemző), az életigenlés és a művészetek iránti rajongás. Bár rasszjegyeiket tekintve semmiben sem térnek el a többségi társadalomtól, öltözködésükben meglehetősen extravagánsak, exhibicionisták, és kihívóak. Az identitás adta közösségben a hagyományok tisztelete nagyon erős, mint ahogy a többségi társadalom nyomásának való ellenállás is.

Travellers_Decorated_Caravan_(6136023633).jpg

Az utazás hagyományos eszköze a gazdagon díszített echós szekér

Tolerancia és intolerancia

Az életmóddal és a megjelenéssel együtt jár a letelepült lakosság ellenérzésének megnyilvánulása is. A családok általában egyszerre költöznek, egyszerre tartanak pihenőt út közben, ami gyakran fennakadásokat okoz, főleg kisebb települések esetében. A költözések tervezetten és szervezetten történnek, így a célállomás önkormányzata is fel tud készülni a travellerek fogadására. Az évtizedek alatt berögzült szokáshoz tudott illeszkedni az állam is, a városok külső területén kialakított „traveller zónákkal”, melyek gyakorlatilag össz-közművesített parkoló helyek, vagy kempingek.

article-1394564-0C631AEB00000578-675_634x385.jpg

Traveller tábor Franciaországban

article-2019977-0D34440200000578-711_634x398.jpg

Az iskoláskorú gyerekek számára a helyi óvodák és iskolák nyitva állnak, az intézmények felkészültek már az évenként rendszeresen ismétlődő érkezésükre. Ugyanígy a helyi önkormányzatok és más hivatalok is tisztában vannak a traveller élettel együtt járó helyzetekre, melyeknek megoldása az állam feladata.

Ennek ellenére számtalan negatív előítélettel és rasszista megnyilvánulással kell együtt élniük. A boltokban gyakran nem szolgálják ki őket, a szórakozóhelyekre nem engedik be őket. Nem ritkák az erőszakos jelenetek, és a közösséget ért támadások, melyeket a rendőrség csak tessék-lássék vizsgál ki. Nemrégiben a kis közép- franciaországi faluban, Clermont-Ferrandban történtek erőszakos esetek, ahová a mintegy 1000 fős brit és ír traveller karaván érkezett egy esküvőre. A boltokban viszont nem akarták őket kiszolgálni, amely kisebb atrocitásokhoz vezetett. Később a francia bíróság a travellerek javára hozott precedens értékű ítéletet.

2323aa7b7201.jpg

A hagyományok ötvöződnek a modern kor vívmányaival

A New Age Travellerek

A kultúra érdekes módosulása a New Age travellerek csoportja, akik a hatvanas-hetvenes évek hippi kultúráját követve, egyfajta vándorló kommunaként élnek. A szubkultúraként is felfogható közösség a nyolcvanas évek közepén jelent meg az Egyesült Királyság területén, és azóta is különböző zenei fesztiválok között vándorolnak, ahol kézzel készített termékeik árusításából élnek. Az életstílus a nyolcvanas-kilencvenes években elterjedt egész Európában, sőt Új-Zélandon is.

302610.jpg

Nem csak kultúra, hanem életvitelt is jelöl a név

6a00d83451ebab69e20147e2341064970b.jpg

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr816184134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.05.20. 10:51:41

Nem lehet olyan rossz. Főleg olyan országokban, ahol ilyen együttműködő önkormányzatok vannak.

alprazolam 2014.05.21. 10:26:33

a második kép aláírása tévedés.

Shopping 2014.05.21. 10:46:16

Ne röhögtess már!!!!

"Ír, meg Brit traveller". Cigány az összes ( legfeljebb Ír meg Brit állampolgár).

A cigánykérdést azért lehetetlen megoldani, mert:

Évezredek óta a következő az életük: -odaköltöznek valahová,
-élnek(felélnek),
-amikor a környezeti adottságok kedvezőtlenné válnak -- továbbállnak.
Sosem érdekli őket a környezetük. sem ökológiai, sem szociológiai szempontból.
Ahogy az állat is továbbvándorol ha elfogyott a táplálék, vagy ha élhetetlenné válik a környezete.

GERI87 2014.05.21. 11:26:45

"közlése szerint a roma lakosságon felül hozzávetőlegesen 3-4 millió vándorló él Európában."

Lehet.
De ha összeszámolnám hány furcsa, kívülálló, egyéb kisebbség van akinek számát "megbecsülik" kijönne hogy a normális többség a kisebbség, sőt nem is létezik:)

"travellerek"

Én csak 'fehér cigányokat' látok.

Valószínűleg régebben ez is történt: a vándorló cigányok által asszimilált a többséghez tartozó csoportok ezek...na meg még az a pár hippi meg egyéb akik csatlakoztak.

"matriarchális társadalomban a férfiak fő feladata....a család eltartása, a nőké pedig az általában nagyszámú gyerekek nevelése, és a háztartás vezetése."

Ez mitől mat.? ilyen a normális családmodell.

Amúgy a cigányoknál pont hogy nincs "nőuralom", a nő nem is 'ember', az ember a férfi szinonimája...mint a régi jobbágyvilágban.

2014.05.21. 13:50:17

Engem a 'Mimic a júdás faj' című film szörnyeire emlékeztetnek. Ezek is két lábon járó sáskák, akik elpusztítanak mindent és tovább állnak.

micsoda? 2014.05.21. 17:37:35

Jó pár éve Magyarországon is járt ilyen csoport, azt hiszem írek voltak. Ami biztos, nem cigánynak néztek ki:)Ahol megálltak, remek műsort adtak idegen nyelven, mégis mindenki értette. A végén szedték a pénzt, ki- mennyit alapon. Érdekes látvány volt a társaság életvitele. Echos szekér, gyertya világítás , ketrecben baromfi.

vitalis06 2014.05.21. 19:32:53

Azért a kép nem olyan idilli ahogy azt a posztr lefesti. Azt se felejtsük el, hogy ez nagyon zárt közösség, pl. traveller nem házasodhat kívülállóval, azt akár erőszakkal is megakadályozzák. Valamint jelentős a bűnözés.
Filmnek a Guy Ritchie féle Blöfföt is meg lehetne említeni :)

bloggerman77 2014.05.21. 23:37:40

A 'traveller'-ek fehér cigányok, a nincstelen írek antropológiailag asszimilálták a nyugat-európai cigányokat, azok meg örökül hagyták az életmódjukat. Elég sokon a szőkesége ellenére is látszanak a cigányságra jellemző raszjegyek.

Nem csak az életmódjuk, a nyelvük is mutatja ezt.

bloggerman77 2014.05.21. 23:41:59

Plusz a travellerek tipikusan cigány foglalkozásokat, a lókereskedelmet, bűnözést "űzik", megspékelve némi gyerekrablással, gyerekkereskedelemmel, csalásokkal, zsebtolvajlással.

Angol és amerikai bűnügyi filmek visszatérő szereplői.

GERI87 2014.05.22. 00:25:37

Ahogy csúszik egyre lejjebb a magyar vidék, egyre több ilyen fehér cigány lesz nálunk is.
Mert a putriba, zsákfaluban csak a cigány marad meg, aki "paraszt" és marad az meg beházasodik, asszimilálódik a segélyből, bűnözésből élő cigányok közé.
Borzalmas.

Ez a 'traveller' csak olyan PC kifejezés mint a 'roma'.

Baloldali érték 2014.05.22. 00:53:59

"Gondoljunk csak a romákra, akik a középkortól kezdve szerves részét képezték az európai népek csoportjának"

Sohasem képezték az európai népek szerves részét, ma sem képezik.

DFK 2014.05.23. 08:45:42

A második képen bezony cigányok vannak.
És az egész poszt egyoldalú. Nem írja, miért nem akarják több helyen kiszolgálni őket, miért nem látják szívesen őket. Na, vajon miért?
süti beállítások módosítása