Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.03.08. 09:55 Vilagpolitika

Ahol a prostitúció és szarpucolás a legjövedelmezőbb állás

Címkék: oktatás drog egészségügy munkanélküliség környezetszennyezés túlnépesedés nyomornegyed AIDS ENSZ HIV stigmák arányos elosztás globális piacgazdaság prostitucíó Kibera

-kb-

A hidegháborútól kezdve Kenya alapvetően arra törekedett, hogy betartsa a demokratikus játékszabályokat, szomszédai között mindig közvetítő szerepet vállalt az előforduló konfliktusok békés rendezése érdekében, a terrorizmus elleni harcban pedig az USA egyik kulcspartnerévé vált. Ezért sokáig a „demokrácia szigetének” számított a szub-szaharai Afrikában. Stratégiai jelentősége azonban úgy látszik, nem változtat azon a szembetűnő tényen, hogy a negyvenmilliós lakosság több mint fele nyomornegyedekben él. Az egyik ilyen telep, a főváros központjától nem messze található Kibera.

Kibera a világ egyik legsűrűbben lakott helye (kétezer ember zsúfolódik másfél kilométeren) és Afrika egyik legnagyobb nyomornegyede. A lakosság arányát nehéz megbecsülni, különböző források fél- és egy millió fő közé teszik az itt élők számát. A munkanélküliségi ráta nagyon magas, általában a hajvágás, cipőtisztítás, javítás és kiskereskedelem a jellemző foglalkozások a nyomornegyedben. Az itt élők többsége kevesebb, mint napi egy dollárból él. Az egy légterű, kis lakóházak sárból, azok teteje hullámlemezből készül. Az érintett terület mintegy 20%-nak jut áram, az ENSZ jelenleg is az említett arány növelésén fáradozik. A tiszta víz elérése szinte lehetetlen, jellemzően a fővárosból, Nairobiból jön az ellátás.

Nairobi_Kibera_04.jpg

A prostitúció után a második legjobban fizető munka az emberi ürülék takarítása és összegyűjtése. A lakóházakban jellemzően nincsenek mosdók, a köztereken egy nyilvános illemhelyre körülbelül ezer ember jut. A helyi vendéglátó ipari egységekben és az utcán felhalmozódott fölösleg összegyűjtése – technikai felszereltség hiányában – puszta kézzel és vödrökkel történik. Mindezt, a munka végeztével egy közeli folyóba öntik, ahol napközben az emberek mosnak és fürdenek. Így válik a hely a tífusz és a kolera melegágyává.

A fentieken kívül a legnagyobb problémát az egészségügyi hálózat teljes hiánya jelenti. Ez nagy részben a kenyai kormány hibája, aki egyszerűen nem akar tudomást venni a kiberai nyomornegyed létezéséről. Így, jobb híján önjelölt doktorokra vannak utalva az itt élők, akiknek nincsen hivatalos papírjuk arról, hogy bárkit is egészségügyi ellátásban részesíthetnek.

750px-Children_and_open_sewer_in_Kibera.jpg

A fiatalok – egyéb levezető tevékenység hiányában – az ún. csanga nevű alkoholos italba, olcsó drogokba és a ragasztó szipózásába menekülnek. A csanga egy fél illegális főzet melynek alkohol tartalma 50% és metanolt is magas arányban tartalmaz. (A metanol a legegyszerűbb telített alkohol, májkárósító és sejtméreg). 

Ezek után nem meglepő, hogy a halálozási arány nagyon magas a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Kibera lakosságának 20%-a HIV fertőzött. Az ő körükben nagyon sok a gyermeküket egyedül nevelő anya, akiket a legtöbbször azért hagynak el, mert kiderül róluk a betegség.  A sors fintora, hogy ez akkor is így van, ha a nőt maga a férj fertőzi meg. Az egyedül maradt nők helyzete aztán tovább romlik, hiszen az európai szokásoktól eltérően Afrikában nem jellemző, hogy a férfi más gyerekét nevelje föl.

Egy ENSZ jelentés szerint a világon közel egy milliárd ember él nyomornegyedekben, és ez a szám 2030-ig akár meg is duplázódhat. Mára tendenciává vált, hogy a szegények és alultápláltak aránya növekszik a városokban is. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy az elkövetkezendő évtizedekben az érintett országokban minden városra jut majd egy nyomornegyed. Jellemzően a szakképzetlen munkaerő kerül különböző mélyszegénységbe és/vagy a globalizáció, illetve kapitalizmus vesztesei, akik egyenlőtlenül részesülnek az újraelosztásban.

Kibera_Nairobi_Kenya_slums_shanty_town_October_2008.jpg

Ebben a helyzetben nem elég az infrastrukturális fejlesztés, új házak és utak építésével nem oldódik meg a probléma. A foglalkoztatás növelése, a bevételek méltányos újra elosztása, az egészségügyi ellátás és oktatás, illetve a különböző alapszolgáltatások elérhetővé tétele elsődleges cél a szegénység és nyomornegyedek felszámolására. Ugyanakkor a fizetések növelése, a munkahelyteremtés mind olyan tényezők, melyeknek feltétele az erős nemzetgazdaság – ami pedig a globális piacgazdaság szeszélyeinek van kitéve.

Egy nyomornegyed a legtisztább tükre túlnépesedett és „túlterjeszkedett” világunknak, ahol kézzel foghatóak a különböző környezeti, szociális és gazdasági problémák. A kilátástalannak tűnő helyzet ellenére azonban a nyomornegyedek lakói, a kormányok és nemzetközi szervezetek összehangolt és hatékony munkájának segítségével jelentős eredményeket lehetne elérni. A kérdés az, hogy az említett „hármas” mikor tud fellépni egységesen, a közösség – és nem a saját – érdekeit előtérbe helyezve?

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr455849765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2014.03.10. 21:57:43

"kétezer ember zsúfolódik másfél kilométeren" Még ha négyzetkilométer lenne is, akkor sem jó a kétezer ember. Az 750 m2 lenne fejenként.

Vilagpolitika 2014.03.10. 22:21:07

@Momina:

Kedves Momina!
Köszönjük az észrevételt!
A legbeszámíthatóbb becslések szerint egy hektárnyi területre (0,01 km2) jut 3000 ember. Ez a korrekt adat.

mrZ (törölt) 2014.03.10. 23:10:35

"a kormányok és nemzetközi szervezetek összehangolt és hatékony munkájának segítségével jelentős eredményeket lehetne elérni."
Már elérték. Olcsón van szolga, kurva, zsoldos, szervdonor.

szelíd galamb 2014.03.11. 08:33:27

Ezeket látva, merje magát valaki nálunk szegénynek nevezni.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.11. 09:08:07

@Vilagpolitika: és akkor nem kéne javítani a posztot? :)
egyébként európában a fő/négyzetkm a használatos mértékegység, azaz 300.000 fő/km2 a "helyes" érték. de ez nekem erősen túlbecsült, hiszen ez azt jelenti, hogy minden lakosnak bő három négyzetmétere van. ez csak emeletes beépítettségnél képzelhető el. gondoljunk bele, a köztereket is beleszámoljuk a statisztikába. egy ilyen érték tulajdonképp azt jelentené, hogy ha a lakosság egyszerre lefekszik, csaknem teljes mértékben befedi a városrész területét.
hogy el tudjátok képzelni, ez egy olyan népsűrűség lenne, mintha egy hagyományos városi buszon (2,5x12=30 m2) kilencen LAKNÁNAK. és ez megy egy komplett városrész méretében.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.11. 09:21:42

no, dolgoztam helyettetek pár percet: az angol wikin a legmagasabb becslés 2000 fő/hektár, ami még mindig túlzónak tűnik, de nem 3000 mint szerintetek. és emlegetnek egy door-to-door összeírást, ami szerint nagyjából negyedmillió lakos él a telepen. a telep mérete sem egyértelmű, de 2,5 km2-nél nem látok hirtelen kisebb adatot. ezekből az jön ki, hogy 100.000 fő/km2 körül lehet a valóság MAXIMUMa. ez még mindig állati sok, de reálisabb.

pepperonka 2014.03.11. 11:20:13

Sometimes I feel so sick at the state of the world I can't even finish my second apple pie

mojoking77 2014.03.16. 11:09:55

Kivulrol lattam 2009-ben, akkor meg nem volt ennyire "felkapva" (manapsag eleg sok kulfoldi media foglalkozik vele)...
A legmegdobbentobb a merhetetlen mocsok volt. Eleg sok helyen jartam mar Afrikaban, lattam mar szegenyseget, nem is keveset, ugy adodott, hogy meg egy Johannesburgi badogvarosba is "sikerult" egyszer betevednem, de ossze sem lehet hasonlitani ezzel. Nekem ugy tunt, mint ha az egesz varosresz egy nagy szemettelepre epult volna...
Tenyleg az a furcsa, akar csak a del afrikaival is osszehasonlitva, hogy ezek az emberek nem is akarnak semmit tenni a helyzetuk valtoztatasaert.
A legtobb kormany afrikaban anyagilag is tamogatja a farmereket, mert amellett, hogy levesz egy gondot a vallukrol, csokken a lehetseges bunozok szama, meg akar segiteni is tudjak a megtermelt elelmiszerrel a nyomornegyedekben maradokat. Ennek ellenere nagyon kevesen valasztjak ezt az alternativat. El lehet gondolkodni miert.
Habar Kenya szegeny mar nagyon reg elrontotta, amikor nem zavarta haza a ott marado, basaskodo indiaiakat. Nem nagyon lattam meg olyan orszagot eddig, ahol a helyiek alsobbrenduek, egy masik orszagbol erkezett bevandorlokkal szemben...

borzimorzi 2014.03.31. 11:33:50

Klasszikusan ez az a hely, ahol az emberi szenvedés mértékének csökkentésére egyetlen eszköz van: a fogamzásgátlás. De hát az meg milyen ciki már, hogy olyan élelmet osztani, amelyikben fogamzásgátló van, vagy népszerűsíteni a vasectomiát és a petefészkek elkötését. Pillanatok alatt kitalálnák a lilaködösök, hogy ez is rasszizmus. Pedig nem az, sőt. Nagyjából az egyetlen eszköz, amivel legalább az emberi szenvedés növekedését meg lehetne akadályozni. De nem. Szép kis civilizáció a miénk itt ezen a Földön...

Üdv:
b

Janos Mohacsi 2014.04.11. 05:00:09

"Az egyedül maradt nők helyzete aztán tovább romlik, hiszen az európai szokásoktól eltérően Afrikában nem jellemző, hogy a férfi más gyerekét nevelje fel". Azert ez Europaban sem sem szokas..

Almandin 2014.06.30. 16:19:02

@mojoking77: Azért tűnik úgy, mintha szeméttelepre épült volna, mert az ott élők nem tudják megfizetni a hulladékszállít5ást, így a szemét felhalmozódik. Ez a mai nyomortelepken mindenütt probléma. Régen pl. a magyar falvakban azért nem voltak ekkora szemétdombok, mert eleve kevés hulladék keletkezett, ami keletkezett, az szerves, könnyen lebomló anyag volt. Sok mindent felhasználtak a háztartásban, állatok etetésére, gyújtósnak, komposztnak. Ami kevés maradt, az a telek végén levő kis szemétdombon vagy szemétgödörben végezte.
Ma egy nyomornegyed is több szemetet termel.
Van egyébként ennél a nyomornegyednél cifrább is, néhány hónapja olvastam:

www.erdekesvilag.hu/tobb-ezer-ember-el-manila-legnagyobb-temetojeben/

anyjaneve 2014.07.25. 17:55:21

A magyar helyzet a palócoknál száz éve sem volt rózsás, Íme a cikk, ezt ird be:2014.01.20. – Hej, keserves asszonysors… | almameter
süti beállítások módosítása