Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.05.22. 10:34 Vilagpolitika

„Szereted a hazádat, félsz a haláltól?!”

Izraeli katonanők, avagy bátraké a mennyország

Shani Boianjiu, "Bátraké a mennyország" c. könyve nyomán

- te -

Könnygázzal teli sátorban vallatják őket, olyan kényes kérdésekre kell azonnal felelniük, ami még normál körülmények között sem egyszerű feladat. A vér látványa, a halállal való mindennapos találkozás jellemzi a katonai szolgálatot egy nő számára (is) az izraeli hadseregben. Shani Boianjiu, jeruzsálemi születésű írónő két évig szolgált az Izraeli Védelmi Erőknél. A hadseregben szerzett tapasztalatai ihlették később az első, Bátraké a mennyország c. könyve megírására.  

Női egyenjogúság az Izraeli Védelmi Erőknél

David Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke elengedhetetlenül szükségesnek tartotta országa biztonsága érdekében, hogy a nők is tanuljanak meg fegyverrel bánni és háborúzni. Az egyik legfőbb érve az volt, hogy Izrael egy viszonylag kis ország, az izraeliek kevesen vannak, ellenségeik viszont sokan. "A hadsereg a kötelességteljesítés egyik legfőbb szimbóluma, így mindaddig, amíg a nők nem egyenlőek a férfiakkal ennek a kötelességnek a teljesítésében, addig nem nyerték el a valódi egyenlőséget. Amennyiben Izrael lányai nem teljesítenek szolgálatot a hadseregben, addig Izrael zsidó közössége eltorzult lesz." - fogalmazott az egykori kormányfő.

Bár az izraeli nők már az államalapítás előtt is különböző fegyveres csoportokban harcolva, ugyanolyan feladatokat láttak el, mint a férfiak, az Izraeli Védelmi Erőkön belüli női egyenjogúságot csak folyamatos harcok árán sikerült kivívniuk az elmúlt évtizedekben. Mára a hadsereg majdnem minden területen alkalmaz nőket, a pozíciók több mint 90 százalékát betölthetik, az elitalakulatokat azonban még nem nyitották meg számukra, többek között tengeralattjárón továbbra sem szolgálhatnak.

izraeli1.jpg

Hadsereg és vallás

A katonai szolgálat alól mentességet élvezhetnek azok a nők, akik házasok, gyermeket várnak, már édesanyák, illetve akik vallási meggyőződésükre hivatkozva utasítják el a hadseregbe való besorozást. A zsidó vallás törvényeivel ugyanis nem összeegyeztethető, hogy egy női kiképző tiszt feladata teljesítése közben megérintsen egy férfit, egy férfi nőre vesse a tekintetét, vagy egy nőt énekelni halljon. Ennek köszönhető, hogy a zsidó vallási törvények szerint élő nők az aktív katonai szolgálat alternatívájaként polgári - többek között ápolónői vagy tanárnői - szolgálatot választhatnak. Sokan azonban vallási okokra hivatkozva szeretnék elkerülni a besorozást, ezért a hadsereg magánnyomozókat alkalmaz, hogy kivizsgálja, valóban olyan vallásosak-e a fiatal hölgyek, mint ahogyan állítják.

izrael5.jpg

Bátraké a mennyország

Shani Boianjiu, jeruzsálemi születésű írónő két évig szolgált az Izraeli Védelmi Erőknél. A hadseregben szerzett tapasztalatai ihlették később az első, Bátraké a mennyország c. könyve megírására, melyben három tizenéves lány - Jáel, Áviság és Lea - történetén keresztül mutatja be a katonasággal és a háborúval járó lelki és fizikai megpróbáltatásokat. A három szereplő együtt nevelkedik egy poros galileai faluban, ahol konténerekben folyik a tanítás és az unalom még a sivatagi hőségnél is elviselhetetlenebb. A középiskolát követő besorozás azonban megváltoztatja életüket.

acsaj.jpg

Shani Boianjiu, a könyv szerzője

Tömegpusztító fegyverek, gránátvető gyerekek

A hadsereg újonckiképző-táborában számos definíciót kell elsajátítaniuk, többek között testközelből megismertetik velük az ún. ABC- fegyvereket (atom-, biológiai és vegyi fegyverek). Az ABC napon minden katonának át kell esnie, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy gázálarcban, egy könnygázzal teli sátorban kérdeznek először személyes dolgokat az újonckiképzésben résztvevőktől. Ugyanazt a négy kérdést teszik fel mindenkinek:

"Szereted a hadsereget?"

"Szereted a hazádat?"

"Kit szeretsz jobban, az anyádat vagy az apádat?"

"Félsz a haláltól?"

A parancsnokok először úgy kérdeznek, hogy a katonán ott van a gázálarc, de utána úgy is kérdezgethetik őket, hogy az újonc ott áll a könnygázos sátorban maszk nélkül, és persze pánikolni kezd. A feladat célja épp az, hogy kiképezzék az újoncokat arra, hogyan ne essenek pánikba atom-, biológiai vagy vegyi támadás esetén. Mikor érzik, hogy már fojtogat a gáz, kimehetnek a sátorból, azonban kimondatlanul is azt várják tőlük, hogy addig maradjanak bent, ameddig csak bírják.

izrael3.jpg

További fontos definíció, amit a kiképzőtábor résztvevőinek el kell sajátítaniuk, az izraeli katonák ellen harcoló, palesztin RPG- gyerekek fogalma.

"Az RPG- gyerekek általában kilenc-tízévesek. És az RPG- gránátvető egy olyan fegyver, ami nagyon-nagyon nehéz, és így nem elég csak egy gyerek, hogy tartsa, két gyerek kell hozzá. Amikor RPG- vel tüzelsz, elöl kilő a lövedék, de olyan erővel, hogy egy iraki tankot is képes lenne átlőni, hátul viszont ilyenkor kicsap egy láng… Az egyik RPG- gyerek a vállán tartja a gránátvető csövét, és mögötte ott áll egy másik RPG- gyerek lábujjhegyen, és hátulról tartja. Amikor az RPG elsül, a hátsó gyerek feje lángot kap, aztán a válla is. Mert senki nem mondta meg nekik, hogy ez lesz, se annak a gyereknek, aki elöl tartotta, se annak, aki hátul. De van egy dolog, ami nagyon-nagyon érdekes, konkrétan hogy az a gyerek, aki elöl tartja a gránátvetőt, az sokszor ráugrik az égő barátjára, amikor meggyullad, és átöleli, ami persze számottevő mértékben növeli a halálos áldozatok számát, hiszen ilyenkor nem csak az egyik gyerek ég el."

A kamaszkorú újoncoknak hamar szembesülniük kellett a katonasággal járó megaláztatásokkal, és a folyamatos készenléti helyzet feszültségében pillanatok alatt kellett felnőniük. Szeretteik elvesztése, az egyiptomi-izraeli határon átszökni próbáló, szögesdrótra akadt szudáni menekült, megkéselt határőr látványa, a hadseregen belüli gyakori nemi erőszak, a potenciális öngyilkos merénylőtől és a haláltól való félelem mindennapjaik részévé vált.

Túlélték a hadsereget, túléltek egy háborút, de az emlékek terhét mindvégig magukon cipelik…

„Mindenkivel ez van, aki a hadseregben volt. Az nem te vagy. Ilyen ez a rohadt hadsereg, téged is rohadttá tesz.”

Izrael azon kevés országok egyike a világon (Norvégia és Eritrea mellett), ahol a nők számára is kötelező a katonai szolgálat. Míg a férfiak 3 évet, a nők 21 hónapot töltenek a hadseregben, ezt követően tartalékos szolgálatot látnak el. Mára evidensnek számít, hogy a nők harcoló alakulatoknál is teljesítenek szolgálatot, majd 38 éves korukig tartalékosként behívhatóak - még azok is, akiknek gyermekeik vannak.

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr466194692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2014.05.22. 23:40:58

Mindenki fél kommentelni?

Krisz11 2014.05.22. 23:41:42

Ez az első írás, ahol első kommentelő vagyok

mis 2014.05.23. 00:55:55

A mellette álló is szép...lehet hogy ez propagandafotó?

Alhazred 2014.05.23. 05:39:39

na majd beszabadulnak ide a nagyonmagyarok jóízűt zsidózni.

2014.05.23. 06:55:38

@Alhazred: mindenesetre te már be is szabadultál ide nagyonmagyarozni. De nyugi, te különb vagy.

különvélemény 2014.05.23. 06:56:08

Fizetett, píár posztot olvashattunk...

mrbateman 2014.05.23. 07:24:32

A vizünk kell nekik!

...meg a jó főd!

cskalmi 2014.05.23. 07:57:00

Az index2-n valaki kijavíthatná a linket.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.05.23. 07:57:06

"A zsidó vallás törvényeivel ugyanis nem összeegyeztethető, hogy (...) egy férfi nőre vesse a tekintetét, vagy egy nőt énekelni halljon."

Ez így hülyeség. Először is: maximum az ultraortodoxoknál. Attól persze még lehet valaki vallásos zsidó, hogy nem ultraortodox. Szóval az állítás alapjaiban hamis.

Másodsorban: az ultraortodoxoknál is ami nem megengedett, az a nem-családtag, nem rokon nők énekének hallgatása. Nyilvánvalóan elkerülhetetlen, hogy az ember sétál az utcán, és az egyik földszinti lakásból kiszűrődik egy női énekszó. Adott esetben akár több percig is kényszerülhet valaki arra, hogy halgassa azt. Mégsem követ el bűnt, ugyanis nem tudatosan kereste a dolgot. Természetesen maga a szabály is blőd, de most nem erről van szó.

Az ultraortodoxok (haredim) egyébként Izraelen belül is jobbára lenézett kisebbség. Katonának meg már csak azért sem mennek el, mert nagy részük nem ért egyet Izrael állam létével. Igen, az ultraortodoxok, és ez nem ellentmondás. Ugyanis szerintük a zsidó államot csakis a Messiás állíthatja helyre, az emberek nem.

Alal 2014.05.23. 08:35:56

Illetve most változtatták meg, és az ultraortodoxokat is nagyobb katonai szerepvállalásra kötelezték.

Emellett azért a teljes egyenjogúság még nem jött el, ugyanis a lányok csak 2 évig szolgálnak, a fiúk pedig 3 évig (nem nők és férfiak, ezek szinte még gyerekek) , és többségében a háttérben maradnak (parancsnokság, logisztika, stb...), és ritkábban mennek ki a harctérre. Persze erre is van példa, csak kevesebb.

Plumper_ 2014.05.23. 08:50:17

hát így vagyunk. többé soha nem lesz az, mint 1945 előtt volt, úgyhogy lehet frusztrálódni, kinfó/jobbik/radioislam vonal....:-D

Pipas 2014.05.23. 09:08:56

RPG-gyerekek? Azért ez így ebben a formában hangyányit hihetetlenebb mint a Münchausen összes. :(

Croma Soma 2014.05.23. 09:13:21

@bikmakk: akkor most már értem Dana Internationalt. :)

Egy nő nem lehet popsztár! :))))

Amúgy nagyon szépek ezek a zsidó lányok. Elhallgatnám őket énekelni. :D

Defected House 2014.05.23. 09:13:50

Mi egy szerencsétlen idiótának kell ahhoz lenni, hogy 2014-ben valaki sajnáltató posztot ír a világ első számú tömeggyilkos, terrorista hadseregéről?! Ember hát te melyik világban élsz? Ennyire tudatlan vagy? Olvass utánna, hogy mit művelnek a megszállt területeken, te szerencsétlen idióta. De az se mentség ha az idiótizmusod fizetett, mert az tán még rosszabb, mint a tudatlanság.

madarasi.abel 2014.05.23. 09:32:54

@Defected House: katonának lenni a világ bármelyik hadseregében iszonyú nagy szívás. Az írás nem is a hadseregről (szervezet), hanem a benne szolgáló női katonákról (egyén) szól.
Máskor egy kicsit gondolkozz, mielőtt leidiótáznál másokat.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.23. 09:35:56

Egy ember fegyverrel a kezében minden csak nem bátor.

kosztarovics bácsi 2014.05.23. 09:43:55

Akkó mastat ezeket a zsidrák luvnyákat meg lehet sunázni?

Croma Soma 2014.05.23. 09:48:24

@Mojzes Pál: Jajh annyira tudod! Tele vagy ítélettel! :(

Azt kívánom ne tudjuk meg milyen az, amikor a puszta létünket, legelemibb biztonságunkat, nap mint nap fegyverrel kelljen kiharcolnunk!

szekőcei 2014.05.23. 09:51:03

@mis: Jeruzsálemben láttam "A" piacnál strázsálni katonacsajokat.
Röpke 150 centis nők (az én 199 centimhez kevesek), de csodaszépek és formásak és jól néznek ki - még az M4-esek sem rontanak rajtuk..

Defected House 2014.05.23. 09:53:05

@madarasi.abel: Milyen katonának te másik szerencsétlen idióta fasz.
Gyilkosok! Te idióta érted G Y I L K O S O K ! Még a saját moslék cnn- etek is annak nevezi. Mert másnak nem lehet azt, ha egy katona hátbalő egy ártatlan civil tizenévest.

edition.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2014/05/22/pkg-watson-4a-west-bank-teens-shot.cnn.html

tommybravo 2014.05.23. 10:04:01

@Defected House: Azt azért vágod, hogy nagyjából minden izraeli állampolgár volt katona. Na most ha MIND gyilkos lenne, már alig maradt volna arab a környéken. Másrészt neked is könnyen elsülne az AK a kezedben, ha abban nősz fel, hogy a bármelyik szlovák rendszámú autó felrobbanhat a közeledben.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.23. 10:08:22

@Croma Soma: Nem mondtam, hogy nem szükséges néha, de a "bátraké a mennyország" és a fegyverek nem férnek össze, soha nem is fértek és nem is fognak, propagandának jó, agymosni.

szamaritánus 2014.05.23. 10:17:00

@tommybravo: csak a szlovákok nem rohantak le minket 60 éve és vették el a hazánkat.

Defected House 2014.05.23. 10:18:13

@tommybravo: Én nem akarlak megtéríteni benneteket, mert azt mindenkinek a saját lelkiismeretén múllik, hogy melyik oldalra áll, de ezt az állandó sajnáltató propagandát nem bírom elviselni, amit folyamatosan nyomatnak az ember pofájába. Még két dolog aztán tényleg befejezem. 1," Felrobban melletted az autó" mondod. Ha az én családomat megölik, akkor hidd el én is a derekamra tekernem azt a pár kilo c4-et. 2, De te ezt majd a saját bőrödön is megfogod majd tapasztalni, csak új gazdáid telepedjenek be majd Judapestre. Olyan Izraeli katonai ellenőrző pontokkal fogsz majd találkozni, mint a ház! Majd akkor jussak eszedbe, h mit beszéltem. Üdv,dh

Alfax 2014.05.23. 10:24:36

a témához érdemes megnézni a Defamation c. doku filmet.

www.youtube.com/watch?v=a3cFD6QBn0o

aegithalos 2014.05.23. 11:39:11

@különvélemény: "Fizetett, píár posztot olvashattunk... "

Ahhamm... Elmagayraznad, az alant olvashato idezet a cikkbol kinek/minek a piarjat erositi?

"...a hadseregen belüli gyakori nemi erőszak..."

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.23. 11:55:35

Az izraeliek legalább megpróbálnak a nemi egyenjogúság felé elmozdulni, bár a férfiak 3, a nők csak 2 évet szolgálnak.
És az azért messze nem igaz, hogy a nők mindenbe olyan keményen helytállnak, mint a férfiak. Hadtáp, ilyesmi egységeknél vannak jobbára, de persze ez még mindig komolyabb kihívás, mint ami a magyar hadsereg java részét érheti.

Én úgy gondolom, hogy a két agresszív nép, az arab és az izraeli megérdemlik egymást, hagyni kellene, hogy gyérítsék egymást, csak az a baj, hogy áttételesen mindenki fizeti ennek az árát.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.23. 12:20:23

@Alfax: ez jó, az antiszemitizmus mítoszára ma is nagy szükségük van a zsidóknak, Izrael vezetőinek, hogy egyben tartsák a nyájat, terelgessék a sok birkát és szépen megnyírják őket
az egész a pénzről szól ma már

Bambano 2014.05.23. 12:33:10

gyengébbek kedvéért: az rpg nem nehéz. gyakorlatilag egy kályhacső, biliacélból. a web szerint 7 kiló.

a másik, hogy ez az úgynevezett abv nap (mert magyarul abv, nem abc, az boltot jelent) a magyar katonaságnál is megvan. nem olyan nagy durranás, pláne, ha az ember ért is ahhoz, amit csinál.

tommybravo 2014.05.23. 13:37:40

@Defected House: Kiket raktál az "bennetek" kategóriába? A "sajnáltató propagandában" azért elég erősek a palesztinok, nem gondolod? Még a - sok széljobber szerint - zsidóbérenc EU is rengeteg pénzzel támogatja őket, annyira bedőltek a "propagandájuknak".

Szóval elmehetsz a faszba a zsidómániás paranoiáddal együtt. Jut még eszembe, ha igaza lenne a betelepülő zsidólégiókkal kapcsolatosan a széljobbos paragépezetnek, már 10 éve betelepültek volna. Azóta rettegtek tőlük, és azóta nem jöttek ide.

Nick Leeson 2014.06.06. 20:40:43

Én aztán baromira nem védenék egyetlen népet sem. De azért néha bele lehetne gondolni magunkat a másik helyébe is. Pl. mekkora feeling lehet, egy 5 milliós országnak, ha a fél világ le akarná törölni őket a föld felszínéről...

borzimorzi 2014.10.09. 12:58:01

@Nick Leeson: Pontosan. Mint Eger vára a török áradatban.

Plusz a megszállottan terjeszkedő muszlim világ körme alatt ott van tüskének Izrael. Irdatlan pénzeket költenek arra, hogy Izraelt eltöröljék. Ha mindazt a pénzt Európa iszlamizálására költenék, akkor már tarthatatlan lenne az európai civilizáció helyzete. Az izraeliek harcolnak az európai civilizáció értékeiért, az arabok, muszlimok zöme pedig rombolja azokat, tisztelet a kivételnek. Európaiként nem kérdés, ki mellé kell állni.

Plusz a izraeliek közt sokan vannak, akik magyarok, illetve az őseik innét származtak el, illetve innét üldözték el őket a vészkorszakban. Palesztinok közt ilyen talán egy-kettő, ha akad, de az sem ide született, legfeljebb ide járt egyetemre még a kommunista érában. Vérségi alapon tehát az izraeliek egy részéhez van közünk, a palesztinokhoz nincs. Egy magyar és nemzeti érzelmű pártnak ezt kellene szem előtt tartania, nem pedig azt, hogy a külföldi, zömmel arab és iráni támogatói mit várnak el a pénzükért. Sapienti sat.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása