Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.08.17. 10:15 Vilagpolitika

A végén csak egy maradhat: Putyin (1. rész)

Címkék: oligarcha Oroszország orosz medve Putyin

A leggazdagabb orosz médiabárókat és olajmágnásokat is térdre kényszerítette. A nem kívánatos, „rendszerellenes elemek” kiiktatása, politikai hatalomtól való távoltartása érdekében nem válogatott az eszközök között. A Jelcini privatizáció idején meggazdagodott, az orosz lakosság körében sem nagy népszerűségnek örvendő oligarchák ellen sokak által vitatott, ám igen hatásos hadjáratot indított. Fegyverrepertoárjában a börtönbüntetés előkelő helyet foglalt el, ahogy feltehetően a radioaktív izotóppal való mérgezés is, egy volt orosz titkosszolgálati ügynök állítása szerint.

-TE-

Putyin, az orosz medve és „martalékai”, az oligarchák.

putyin.jpg

Vlagyimir Putyin

Jelcini privatizáció - a meggazdagodott oligarchák paradicsoma

Borisz Jelcin elnök beiktatását követően, 1992-ben kezdetét vette a több lépcsős orosz privatizáció, melynek eredményeként az orosz gazdaság jelentős része magánkézbe került. A privatizáció nem elsősorban a magántulajdon erősítését szolgálta, sokkal inkább a különböző érdekcsoportok, az oligarchák igényeinek kielégítését.

Az orosz jogrendszer gyengesége, a virágzó korrupció, a bürokráciával való összefonódás kedvező táptalajt nyújtottak az oligarchák erősödésének, hatalmas vagyonuk felhalmozásának.

Jelcin.jpg

 Borisz Nyikolajevics Jelcin

Az oligarchikus csoportok megerősödése különösen Jelcin 1996. évi választási kampányával függ össze. Az alkoholbotrányairól is elhíresült elnök újraválasztása érdekében kénytelen volt a tőkeerős és az orosz médiára nagy befolyással bíró oligarchákhoz fordulni támogatásért, hiszen a gazdasági szerkezetváltást követően a lakosság túlnyomó hányada rosszabb anyagi helyzetbe került, s az elszegényedett és kiábrándult állampolgárok egyre inkább a kommunistákhoz közeledtek.

Az újabb elnöki mandátum megszerzése után a mágnások benyújtották számlájukat, támogatásukért cserébe nagyobb részesedést kértek az orosz állami tulajdonból. Az oligarchák döntő befolyást szereztek az energiaszektorban is az állami energetikai vállalatok jelentős részének jóval áron alul történő megvásárlásával, ám az állami bevételeket csak jelképes összegű adófizetéssel növelték. Az orosz privatizációval egyidejűleg óriási méreteket öltött a gazdasági bűnözés, hiszen a bűnözők tulajdonába került a privatizált tőke 55 százaléka és a szavazati joggal felruházó részvények 80 százaléka.

Az oligarchák nyugalmának vége- a Putyin-éra kezdete

Jelcin 1999. december 31-i, egészségügyi okokból történő lemondását követően Oroszország új elnöke Vlagyimir Putyin lett, mely egyben az oligarchák életében is emlékezetes dátumként szerepel.

A Putyin-korszak első évei a rendteremtés és a reformok jegyében teltek. Mindenekelőtt, a "jog diktatúráját" hangsúlyozva, Putyin határozottan fellépett a Jelcin elnöksége idején hatalmas vagyonra szert tevő, a politikai elittel összefonódó oligarchákkal szemben.

Az olaj- és médiamágnások ellen indított leszámolás nem a privatizáció felülvizsgálatát vagy a gazdasági hatalom újraelosztását jelentette elsősorban, hanem az oligarchák politikai döntéshozataltól való távoltartását és a Putyin- apparátus tekintélynövelését.

Akiknek már nem termett babér - az első számú célpontok

Vlagyimir Guszinszkij 

Az oligarchák ellen indított hadjárat elsőszámú célpontjai közé tartozott a Media Moszt Holding és az NTV televízió tulajdonosa, Vlagyimir Guszinszkij. Az orosz-izraeli médiabáró a 2000. évi választások alkalmával médiumain keresztül az ellenzék támogatását fejezte ki, Putyinnal szemben harsány kritikát fogalmazott meg.

 Guszinszkij.jpg

Vlagyimir Guszinszkij

A Putyin- apparátus rokonszenvét tovább tetézte azzal, hogy közel 211 millió dollárra rúgó adósságot halmozott fel a Gazprommal szemben. Válaszul - a Gazprom kintlévőségeinek behajtására hivatkozva - felajánlották az oligarchának, hogy osztozzon meg az állammal a Média-Moszt nevű holding és az NTV televízió részvényein. Hogy jobb belátásra bírják, Guszinszkijt egy időre börtönbe is zárták, ahol aláíratták vele azt a szerződést, amely tartalmazta a kívánt mennyiségű részvény átadását. Miután Guszinszkij távozott a börtönből, elhárította a felelősséget, mondván, hogy kényszer alatt írta alá a szerződést. Kitört a botrány. A főügyészség, amely letartóztatását is irányította, elrendelte ügyének nyomozását.

A sajtómágnás elmenekült Oroszországból, többek között Spanyolországba és Görögországba emigrált. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, a spanyol és görög hatóságok le is tartóztatták egy időre, de érdemi előrelépés azóta sem nem történt az ügyében.

Borisz Berezovszkij

 

Berezovszkij.jpg

 Berezovszkij

Borisz Berezovszkij médiacézár az ORT - Oroszország egyik legnagyobb tévécsatornája – részvényeinek felét birtokolta. Az 1996-ban Jelcin újraválasztását támogató, korrupcióval és csalással vádolt oligarcha már az ellene irányuló eljárás kezdetén az önkéntes száműzetést választva Londonba költözött. A mágnás szerint az orosz állami szervek állandó nyomás alatt tartották és választás elé állították: vagy politikai fogoly, vagy politikai menekült lesz belőle. Berezovszkij állítólag egy volt orosz titkosszolgálati tiszt figyelmeztetésére, miszerint az életére törnek, hagyta el Moszkvát. Hogy mi vezetett a dezertőr oligarcha halálához, ki figyelmeztethette őt a közelgő veszélyre, és a Kreml mely oligarchákat vette még célkeresztjébe, hamarosan kiderül, a folytatásban…

122 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr906610595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firefly2009 2014.08.17. 20:28:52

@grani: Ezt már nagyon sokan megírták neked,de itt is érdemes megjegyezni,hogy semmi köze nincs Putyinnak ezekhez a gazdasági adatokhoz.

Ezért nőtt az orosz GDP:

www.statista.com/statistics/262858/change-in-opec-crude-oil-prices-since-1960/

1998: 12 dollár 28 cent
2014: 105 dollár 31 cent

Hányszoros is a változás?

És a másik ok:

www.energytrendsinsider.com/2012/03/14/charting-the-dramatic-gas-price-rise-of-the-last-decade/

1999: 1 dollár 44 cent
2014: 3 dollár 57 cent

Ennyi az orosz gazdasági csoda.
Ha egy kavicsot nem raknak arrébb,akkor is nőtt volna a GDP ennyivel..mivel az orosz GDP-t nagyjából ez a két dolog jelenti.

kvadrillio 2014.08.17. 20:28:54

ÉS A SZÉLES, ÉS A SIMICSKA, ÉS A CSÁNYI, ÉS A DEUTSCH, ÉS A POKORNI, ÉS A TÖBBI MAGYAR ÉS NEM MAGYAR???????,:))))))))))))) MENNYIRE IS GAZDAGODOTT AGYON ??? :o)))))

kvadrillio 2014.08.17. 20:30:26

"A saját övével fojtották meg a siófoki vállalkozót"

szegéééény..... pedig milyen sikeresen összeharácsolt magának egy nem kis mértékű vagyont.........

Firefly2009 2014.08.17. 20:35:21

@grani: Egyébként az ember sokat változik két év alatt,ahogy elnézem.

grani 2012.12.01 10:28:01
Már maga az a dolog, hogy az állam nyílvántart és adatokat gyűjt rólam, sérti az emberi jogaimat. Csak annyi és olyan adat legyen az államnál, amit én önként megadok és bármikor visszavonhatok.

Érdekes..itt még zavart az állami adatgyűjtés.
Most,hogy Oroszországban is ez történik még sokkalta fokozottabban már nincsenek aggályaid.

Hagrid 2014.08.17. 20:51:25

2-3 oligarcha letörése semmi. Itt a nagy oroszbarát kommentelők is tévedésben vannak. Jelcinhez képest Putyin tényleg jó változást jelentett Oroszországnak, de valójában még RENGETEG oligarcha él és virul Oroszországban, akiknek kijárna sok év börtön. Ha ismét elolvassátok, Putyin csak azokat az oligarchákat intézte el, akik politikailag gondot jelentettek neki, illetve még Jelcint támogatták 96-ban. Azokat, akik nem vállaltak politikai szerepet, békén hagyta.

Sokan - ki sem mondják itt nyíltan - azt hiszik, hogy Putyin antiszemita, mivel a fent említett, kicsinált oligarchák épp zsidó származásúak. Nos a jelenleg 10 leggazdagabb orosz milliárdos oligarchából 4 zsidó származású és szépen alányal Putyinnak és jól megvannak. Tehát akik szerint Putyin a "minta", Oroszország a legjobb hely, azoknak jelzem, hogy az álmuk téves, a zsidók ott sincsenek kicsinálva, sőt a top10-ben virulnak. Engem nem izgat általában a származás, de szívesen röhögök a nácige...-en. :D

Jah és ők is maradhattak volna a helyükön, ha politikailag kussolnak. Vicc az egész és sokan erről álmodnak, meg arról, hogy ez az orosz (vagy amcsi) jogtiprás, megfigyelt világ majd ideköltözik Európába. Csodás mekkora barmok élnek itt...

zobod 2014.08.17. 20:51:40

@Firefly2009: ez persze nem igaz, hogy valami olajmonarchia szintjén állnának. A Világ egyik legjelentősebb fegyverexportőre, komoly és komplex műszaki hátteret igénylő fegyverrendszereket szállít. De nézheted az erőműveiket - a nukleáris VVER az egyik legkorszerűbb rendszer a piacon -, vagy csak gondolj arra hogy az USA legfeljebb trambulinról tudja fellőni manapság adott tömeg feletti űrszállítmányait, ha az oroszok nem viszik fel. Saját globális műholdas helymeghatározó rendszert üzemeltetnek (glonass), IT-ben sem állnak rosszul, kétségtelen azt a szektort az USA vezeti legalábbis a konzumer szegmenst, de az átlag nyugat-európai szintet az oroszok simán hozzák. Metallurgiában/kohászatban, gépiparban, mérés és irányítástechnikában, vegyiparban pedig elég tájékozatlan aki valami pakisztáni nívóra gondol az orosz ipar hallatán, tényleg kurva sokat változtak az elmúlt 10-15 évben. Az ember által ismert fogyasztási javak és a szórakoztató tartalmak előállítása terén kétségtelen, nem állnak úgy mint a Nyugat, főleg nem úgy mint az USA, de az importjuk javarészt pont ilyen cikkekről szól, és ezek a javak voltaképpen nem túl fontosak, csak kényelmet adnak. Viszont exportjuk energiahordozókról, fegyverekről, erőművekről szól, amik a hét érzék mosógéppel, ipaddel és a hollywood-i filmekkel ellentétben eléggé nehezen nélkülözhető termékek... a nyugati média próbálja kifigurázni az oroszokat, valós potenciáljánál jelentéktelenebbnek beállítani, hát lelkük rajta. Politikailag lehet Oroszország szimpatikus/unszimpatikus, de lebecsülni őket mint az atlantisták teszik (vagy épp túlmisztifikálni mint a nyugatgyűlölők teszik), az nagyon nagy hiba.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 21:00:02

@Firefly2009:

A mai Oroszországban egyetlen oligarcha sincs.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 21:02:02

@Weishaupt:

Ezek a mutatók csak a liberális demokráciát mérik.

_most_ 2014.08.17. 21:03:33

addig rendben van, hogy Putyin az oligarchákat kiszorította az állam irányításából, de ennek a módszere az nagyon nem volt tiszta és etikus, meg ügye a Putyinhoz hű oligarchák azóta is vígan élnek, és cserébe még diktatúra is van.

nál 2014.08.17. 21:07:47

@_most_:
Most írta Birca, hogy "a mai Oroszországban egyetlen oligarcha sincs".
Szerintem higgy neki, ki tudhatná ezt jobban, mint a blog.hu géniusza?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.17. 21:07:48

@Hagrid:

Putyin egyik pozitívuma az, hogy sikeresen csökkentette az egyébként erős orosz népi antiszemitizmust. A nép meglátta: nem a zsidók jelentenek problémát. S a zsidó nemzetiségű orosz polgárok döntő többsége Oroszország-párti.

_most_ 2014.08.17. 21:22:32

@nál: á, nem értem birca-t, láthatóan irracionálisan imádja Oroszországot, Putyint, mégis inkább Bulgáriában él, ahelyett, hogy az orosz álmot élné.

Hagrid 2014.08.17. 21:22:34

@maxval a bircaman: Jah, most már mindenkit utálnak, aki gazdag. Csodás. Putyint meg támogatja továbbra is vagy egy tucat oligarcha, a többi meg kussol. Eredmény? Az átlag orosz fiatal narkózni kezd, öngyilkos lesz vagy elissza az eszét, mire felnő. zobod foglalta jól össze fentebb, Oroszország komoly potenciál, nem szabad alábecsülni, de túlmisztifikálni sem. Putyin jobb vezető, mint Jelcin, de nem egy európainak való minta, inkább az átlag orosz birkáknak...pardon bircáknak való. Ott erre volt és van is igény. Ettől még sokkal nem lesz jobb az életszínvonal, de minek az nekik...A nyugat úgyis "haldoklik", a "szakadék szélén áll" már 40 éve...mindjárt végük...az orosz-kelet meg erős és virágzik. Csak el ne fogyjon ott is az olaj, a gáz és pár ásványkincs...

grani 2014.08.17. 21:23:59

@Weishaupt: Aha. Szóval te és a hozzád hasonlók definiálják a diktatúrát? Na ne röhögtess :D

grani 2014.08.17. 21:26:54

@Firefly2009: Az oroszok is kezdenek rákapcsolni, de még mindig messze vannak a nyugati nagy testvértől. Itt még mindig elég egy személyi ahhoz, hogy vegyek egy feltöltős kártyát. MO-n ez már rég kevés...
Az is érdekes, hogy két évvel ezelőttről idézel tőlem :) Mindenesetre kedves. Gondolom, te is gyűjtöd az adatokat rólam. Melyik szervnek dolgozol?

grani 2014.08.17. 21:44:22

@Firefly2009: Vagy talán ezért? Merthogy az olajtermelés a liberális gazdasági csoda idején fele se volt annak, mint a SZU idején?
institutiones.com/images/stories/publ/01217-1.jpg
Ja, ha érdekel pár adat Oroszországról, akkor itt
www.nationmaster.com/country-info/profiles/Russia/Economy
a 2 trillió GDP-ből csak 5oo milliárd jön exportból. Az egynegyede. A többit megtermelik. Szóval, nem kell a szöveg, hogy minden az olajból van. Azt is ki kell termelni.

grani 2014.08.17. 21:46:32

@Hagrid: Mondod te :) Hányszor voltál Oroszországban?

Krisz11 2014.08.17. 21:54:19

@Firefly2009:
"1998: 12 dollár 28 cent
2014: 105 dollár 31 cent"

Van igazság is abban amit írsz,de csak részben. Az orosz GDP 1/4-ét adja az export, és az export mindössze 40%-a az olaj export. Tehát több is van amögött, hogy a jólét folyamatosan emelkedik, nem csak, hogy elad gázt meg olajat.

Ráadásul az orosz államadósság csak a GDP 12%-a, amellett hogy hatalmas tartalékai vannak. Nem úgy élnek, hogy ami bejön azt elverjük. Tehát Oroszország egy hihetetlenül stabil, erős, külföldnek nem kiszolgáltatott ország. Ellentételben egy Magyar vagy fracia, vagy spanyol, stb gazdasággal, ahol az adósságspirál fenntarthatatlan, tartalékok meg sehol. Ha egy ország fiskális stabilitását nézem Oroszként nyugodtabban aludnék mint magyarként (+ sok más EU tagállam polgáraként).

Hagrid 2014.08.17. 21:55:33

Többször, mint gondolnád. :-) Összehasonlításképp anyám és nagyanyám is volt ott. :D Egyéb problémád azzal, amit írtam? :-)

Krisz11 2014.08.17. 21:58:47

@Hagrid: "A nyugat úgyis "haldoklik","
Az EU-ban is csak néhány északi állam ér valamit + a német nyelvterület (ausztria, svájc, német o.)
A többiek csak erőlködnek, az adóssághegy meg fokozatosan növekszik, és valamikor a nyakukba dől. Van amit nem lehet hosszú (közép) távon fenntartani.

Hagrid 2014.08.17. 22:01:32

@Csuti Ördögüző: Ha ennyire tökös ez a Putyin gyerek, áruld már el, miért volt a legfőbb anyagi és politikai támogatója Abramovics? Fridman, Vekselberg, Mikhelson, Khan miért vannak az orosz 10 leggazdagabb milliárdos közt? Lehet szeretni, utálni Oroszországot, Putyint, de ezt azért illenék jobban átlátni...

Hagrid 2014.08.17. 22:09:46

@Krisz11: ...és az USA is óriási adósság mögött döglődik, meg Japán is...
A baj az, hogy nem látjátok át a gazdaság lényegét. Míg azt látod, hogy Kína és India óriási felhalmozott tartalékokkal bír, az országuk instabil és csak azért megy nekik jól, mert az életszínvonalat alacsonyan tartják, szorgalmas kis hangyaként használva az emberek többségét, mint termelő egységeket.
Nem mondom, hogy jó lenne az, ha az egész világ EU-s, USA, olaj-arab, Japán és tsi szinten tobzódna, de őszintén...muszáj nekünk az éhbérért gürcölő oroszokhoz és kínaiakhoz menni példáért? Ha már eljutottunk egy szintre, akkor illene feljebb lépni nem?
A mintád helyes amúgy, az EU-s északi államok jól tartják magukat és Németország, Ausztria is. Svájc egy más történet.

Amit nem szabad úgy csinálni, mint az EU: ész nélkül beengedni minden bevándorlót. Már késő ott szigorítani és tény, hogy idővel megszorításaik is lesznek. Más kérdés, hogy a legtöbb EU-s államban ez nem fog durva életszínvonal-visszaesést eredményezni. Akkor fogsz te is koppanni, amikor látod, hogy pl. a belga életszínvonal (ha lesz még Belgium) kb. 10%-kal visszaeseik (itt a legdurvább talán az adósság) és átlag havi 3000 euró helyett be kell érniük 2500-zal. Iszonyat lesz...

A gazdaságilag erős országok képesek kitermelni az adósságuknak megfelelő pénzt és így nem szorulnak nagyobb hosszú lejáratú hitelekre, vagy előnytelen rövid lejáratúakra. A hitelezők mindig szívesen adnak nekik, inkább mint Görögországnak vagy Portugáliának, mert érdekeltségeiket mentik az adott országban és tudják, hogy a pénzük nem veszik el...

grani 2014.08.17. 22:12:35

@Hagrid: Semmi. Csak érdeklődtem, honnan vagy ilyen jól tájékozott :)

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 22:16:37

@Firefly2009: Ez azért necces egy picit, mert az oroszok Putyint akarják, a nyugatiak meg nem.

Úgyhogy akkor írnak valamit miért nem jó dolog növekedni, azt csinálják a balcsicskák itthon is 5 éve, azt sokra mentek vele.

Amíg az oroszok választják az oroszok vezetőjét, a magyarok meg a magyarokét, addig azok akik nem választják majd mindig elmagyarázzák miért nem jó dolog növekedni...:)

grani 2014.08.17. 22:17:56

@Hagrid: Az "antiszemita" Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókban a legelsők között szankcionálták a Rothenberg fivéreket,milliárdosokat, Putyin régi barátait :)

Hagrid 2014.08.17. 22:18:20

@grani: Nem nagyon követtem minden vitát, nem tudom, ez bók vagy irónia. :-) Magam nem akarom Putyint megítélni, csak nem szeretem, ha ész nélkül agyonimádják, vagy ha ész nélkül rühellik. Van bajom gazdasági szempontból az EU-val, Oroszországgal is, de nem akarnék sem ebbe, sem ideológiai adok-kapokba belemenni. Higgyen mindenki abban, amiben akar. :-) A tények meg tények maradnak. Nyilván iróniának szántad, ahogy most visszaolvasok, de tény, hogy engem zavarna pár dolog ott is és inkább élek Skandináviában, mint ott, ennek ellenére elhiszem, hogy Oroszország azért élhető és jól érzed magad. A lényeg, hogy ne politizálj nagy téttel Putyin ellenében. :D Talán túl magas a demokrácia-igényem, a fene tudja.

grani 2014.08.17. 22:20:14

@Hagrid: Abramovicsot, aki Magadánban született, megtették a Csukotka kormányzójának. Két milliárdot költött rá. Szépen rendbe tette.

mrZ (törölt) 2014.08.17. 22:20:15

@Hagrid:
Mert nem érted a rendszert.

Az oligarchák egyes területekért felelős kiskirályok. Úgy kezelhetik a pozicíót mint a sajátjukat, pl el vehetnek belőle. De bármikor szükség van valamire akkor tudniuk kell hogy mivel tartoznak. És ez nagyon is jól működik, a kevés eltévelyedettel könnyen leszámolnak.
Ezért nincs antiszemitizmus náluk, az orosz zsidó patriótább bárkinél. És ezért magasak a fizetések, ezért nincs lázadás, ezért kapható minden, és ezért nem tud a belső ellenzék megerősödni. Olyan mint a római időkben amikor az adóbehajtó tuképpen területi menedzser volt. Nálunk is ez épül.

grani 2014.08.17. 22:21:57

@Hagrid: Svédországban nem élnék. Ahol leültethetnek csak azért, mert úgy ébreszted a barátnőd, hogy szexelni kezdesz vele reggeli kávé helyett... Na nem, soha. Az nem az én világom.

Hagrid 2014.08.17. 22:22:32

@grani: Nem tartom Oroszországot, Putyint sem antiszemitának, lehet félreértetted. :D
Azon röhögtem, hogy az általam címzett személy annak tartja és ezért imádja. :-) Putyint támogató körök, ahogy írtam is, zsidó származású-vallású oligarchák. Nekem nyóc, ki milyen származású. A szankciók az Ukrán-EU kapcsolatok és az esetleges ezer év múlva lehetséges csatlakozást megtorpedózni próbáló Oroszország ellen mentek, annak gazdasági vezetőit megcélozva. Nagy baromság az EU és az USA részéről, de tény, hogy az oroszok is megérzik. Szerencsés lenne Putyinnak lemondani Ukrajnáról, Ukrajnának meg lemondani a többségében oroszok által lakott területekről, mert hosszú távon mindegyik fél szívni fog.

grani 2014.08.17. 22:23:17

@mrZ: Na nem egészen így megy. De ha mégis, miért lenne ez rossz?

exterminador 2014.08.17. 22:23:40

@grani: a birca blogjában általad írtakból látszik, hogy egy "kedves", "toleráns", "intelligens" ember vagy. Szóval nem is vitatkoznék veled. Csak egyetlen kérdésem lenne.
Ha Oroszország egy olyan hatalmas nagy demokrácia, ugyan miért verik szét rendszeresen az ellenzéki tüntetéseket, és miért viszik be az azon résztvevőket?

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 22:27:37

@mrZ: olyan nincs hogy patrióta zsidó. Ha ott van éppen akkor ott éri meg lenni neki.

A patrióta zsidókra jól emlékeznek az oroszok az októberi szocialista forradalomból.

Putyin egyértelmü ellensúlya a világban a cion-nácizmusnak, úgyhogy vagy Putyin játssza ki őket egymás ellen, vagy nem a zsidó oligarchák vannak túlsúlyban.

grani 2014.08.17. 22:28:41

@Hagrid: A szankciókat megérzik, főként a bank szektor. Az üzletek viszont még mindig tele vannak. Szóval nem éhezünk :)
Az oroszoknak soha nem kellett Ukrajna egészben. Főként nem az ultranacionalista Nyugat-Ukrajna. Az elmúlt húsz évben több mint 25o milliárd dollárt költöttek rá és persze, hogy zabosak, mert a nyugatiak lenyúlták és oda a befektetés.
Az orosz lakosság nagy része nem szeretné, hogy akár csak egy fityinget is költsenek Ukrajnára. Elég lesz nekik Krímet felhozni. Legyen szépen Ukrajna a nyugatiaké és fizessék ennek a csődtömegnek a számláit.

Hagrid 2014.08.17. 22:29:29

@mrZ: Te pedig rózsaszín felhőn üldögélsz. :-) A fizetések a nagy többség esetében még mindig alacsonyak, az oligarchák a minimumot fordítják vissza az adott területre, hogy még épp ne legyen lázadás, csak depresszív beletörődés. Felemelkedési lehetőség alig van és kevés, ráadásul az egész rendszer lassan épül és javul. Leszámolni senkivel sem fognak és akarnak. A belső ellenzék azért nem erősödik, mert kicsinálják a vezetők 1-1 tagját és megfélemlítik a többit, a médiát meg zsebre teszik. Azt még nem árultam el, melyik országról beszélünk, :-) de te ahogy látom a jelen rendszer kegyeltje és haszonélvezője vagy, hogy ennyire odavagy érte. Orbán egész más tészta és ha lehet, ne keverd Putyinnal, mert gáz. Orbán átverte a rászavazók többségét 2010-ben. Csak azért van még hatalmon, mert nincs épkézláb kihívója és mögötte álló párt. Egyelőre...
Putyin ennél keményebb és tovább talpon marad, az oroszok bírják, ha valaki atyáskodik felettük és a cárt a helyén hagyják inkább. Orbántól a szavazók többsége nem ezt várta. Ügyesen lavírozik, de az általad leírt rendszer nem fog így itt kiépülni, akárhogy is álmodsz róla.

grani 2014.08.17. 22:30:58

@exterminador: Mikor is volt ez utoljára? És mikor volt ez mondjuk az USA-ban? Vagy mondjuk MO-n? Csak a nem engedélyezett tüntetéseket oszlatják fel. De nem lőnek az emberek közzé, mint ahogy most az USA-ban teszik, vagy amint a balliberálisok tették MO-n. Itt nincs lovasroham meg kardlapozás mint a fejlett nyugaton.

Hagrid 2014.08.17. 22:31:18

@grani: Egek. :D Van egy rakás svéd haverom, cégnél is, én nem élek kinn, de szívesen vagyok ott és ha a svéd bulvár-sajtó fel is kapott valami idióta nőt és a gondolom feka pasiját, akkor az azért nem mérvadó. :D A svédek 99%-ban élvezik a jogrendszerüket és rohadtul következetesek. Ám, ha kitelepülök, akkor a cél Finnország lesz inkább.

Hagrid 2014.08.17. 22:33:37

@grani: Az EU is költött Ukrajnára, de tény, hogy keveset. :-) Az Eu-csatlakozásnál éreztettem, hogy komolytalan a dolog, partnernek akarják és ki is próbálják használni majd Ukrajnát a földért, mezőgazdaságért stb. de nehéz lesz. Az már az EU-baja. :D Oroszországnak talán tényleg elég lenne az orosz-etnikum átvitele, meglátjuk.

mrZ (törölt) 2014.08.17. 22:36:46

@grani:
Én nem mondtam hogy rossz. Valahol határt kell szabni a bürokraták lopásának, annál már ez is jobb. Az olcsójános középszintig nem nagyon számít csak bosszantó, de a felső vezetés gyengesége már az országot veszélyezteti. Akkor már inkább legyen érdekelt az eredményben.
A svéd rendszer hasonló, ott a politikusok 10% összeggel gazdálkodhatnak.

grani 2014.08.17. 22:40:28

@Hagrid: Assange esete :) Ezért keresi a svéd ügyészség. Nem akartam elhinni ezért utána olvastam. Mint kiderült, van olyan is, hogy ha a hölgy már ivott előtte és utána elmegy veled, akkor simán feljelenthet másnap, hogy visszaéltél az alkoholos állapotával. Vagyis ülök a szálloda bárjában, megiszunk egy koktélt, felmegyünk és másnap a rendőrök már bilincselnek is.
Finnország jó hely. Voltam ott egy telet projekten. Lepavaara kisvárosban laktam. Sötét, hideg és unalmas. Még jó, hogy volt szauna a lakásban.

grani 2014.08.17. 22:42:28

@Hagrid: Az orosz etnikum árhozatala tényleg gőzerővel folyik. Nálunk a cégnél is akit csak lehetett, áthoztak az ukrán fióktól. Oroszországnak nem föld kell, hanem munkás kéz és értelmes fejek.

mrZ (törölt) 2014.08.17. 22:47:17

@Hagrid:
Kisfiam

Én self made man vagyok, senkinek nem kedveltje, és sohasem üzleteltem az állammal.
Én nem vagyok oda senkiért, a putyint egy kegyetlen szörnyszülöttnek tartom.

DE MINDEN ORSZÁGBAN ÍGY VAN!!!!

Az állam mint rendszer/szervezet automatikusan kiválasztja azokat akik a RENDSZER működéséhez/túléléséhez szükségesek. Nem az emberségeset, nem a tisztességeset, nem a becsületeset, nem az okosat, HANEM KIZÁRÓLAG azokat akik BÁRMI ÁRON de biztosítják a bürokrácia állandóságát. És itt belejönnek az oligarchák mert ők is részei a bürokráciának, vállalat-terület-esemény-project menedzserek, az államtól kapják a lehetőséget, az eszközt, a célt.

Mondom hogy nem érted. Majd idővel talán.

Hagrid 2014.08.17. 22:49:39

@grani: Ja igaz, Assenge. :-) Azt ugye vágod, hogy ez minden, amit találtak ellene és természetesen nem ezért akarják? :D Ha melléhugyozott volna a rötyinek, akkor az lenne az indok...

Munkás kéz és értelmes fejek? Akkor miért az orosz (az ukrán sem jobb) etnikum a cél? :D Dolgoznak szerencsétlenek, de értelmes fej. Hát hallod, a magyar sem az értelmes fejéről híres, pedig lenne esze, csak ahogy a szüleimmel beszéltük, nem használja. Az orosz is hasonló, nem tudom, mit eszel az ottaniakon. Van orosz ismerősöm, csajt is ismerek :-) pozitív az egész, de nagy általánosságban nem ezt látnia társadalmon. Persze az angolok már mélyebben járnak, ne érts félre, csak rohadtul szkeptikus vagyok és a legtöbb társadalmat nagyon nem tartom sokra. A Skandinávoké jobb, ha nem is tökéletes, de jól látod...engem is a rohadt téli idő tart vissza. Nyáron jól viselem ott. :D Ám az orosz tél se piskóta...

Hagrid 2014.08.17. 22:52:14

@mrZ: Nem vagyok a kisfiad, jó eséllyel fiatalabb sem nálad.

Értem, csak félreértettem. Úgy éreztem, hogy a kommentedben pozitívan írsz a rendszerről. Ha nem, akkor egyetértünk. A bürokrácia állandóságát jól látod és az azt fenntartó mechanizmusokat is, bár ez országonként más, mégis a vége ugyanaz.

2014.08.17. 23:32:22

@grani: "Svédországban nem élnék."

Hehe, ha jól érzed magad az oroszoknál, akkor nem is neked való, az hétszentség. :-D

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.17. 23:59:37

@Adolf Schicklgruber: Én is, de úgy hogy őt csákányozzák..:))))

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.18. 00:03:52

@exterminador: Ezt a G csúcsok előtt is rendszeresen megcsinálják a nyugati nagyvárosokban..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.18. 00:07:13

@mrZ: Egyik se jobb a másiknál, mindkettő maximálisan ki akarja használni országa hatalmi potenciáljait. Csak az amerikaiak-és itthoni csahosaik- meg vannak sértődve, ha ezt az USA-n kívül más is megteszi..

2014.08.18. 00:36:09

@maxval a bircaman: igen, te fizetett fityisz ugynok.. lattuk, jol sikerult teli olimpia 10x-es aron, sikkasztashegyek. Ezuton szeretnenk gratulalni putyin elvtarsnak, hogy beleegyezesevel lopjak szet a cimbik sajat orszagat. Persze azert tapsikolsz neki, mert viktator urad pont ugyanezt csinalja.

2014.08.18. 00:36:55

@maxval a bircaman: persze persze.. mindenki szavazhat, aki putyinra akar szavazni.. a tobbinek meg kuss :D

2014.08.18. 00:38:47

@Hagrid: elfelejtetted neki irni, hogy hadban allunk eurazsiaval... XD mindegy, ugy se ertene'...

2014.08.18. 00:40:59

@mrZ: ize.. ezt mond svajcnak, ahol nagykoaliccio kormanyoz, es meg a pekek is porscheval jarnak :)
Lehet azt ugy is, hogy nem lopjak ki egymas szemet...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.08.18. 06:46:22

Most komolyan, ha az USA nem roppantja meg a Szovjeteket a fegyverkezési versennyel, akkor még mindig itt ülnének a nyakunkon. Gondolom ezzel elégedett lenne pár USA gyűlölő, oroszbarát. Elmehettek ti a *csába!
Aki meg az elnyomást hasznosnak találja a gazdaságot tekintve, az nézzen utána, mitől lett erősebb Európa, majd az USA, mint a világ többi része!

mrZ (törölt) 2014.08.18. 08:43:00

@okostojas007:
A svájci pék porsheját te fizeted, az alacsony béred miatti extraprofit egy részéből, a kamu pénzre fizetett kamatokból, és a magas adókból a bürokrácia által ellopott részéből. Vannak még apróbb tételek is.
Szóval a te életed konvertál át a svájci jólétbe.

almatermelő 2014.08.18. 08:58:05

A propaganda eszközök megszerzése, birtoklása a politikai hatalom kulcsa.

KoNor_engineer 2014.08.18. 09:15:29

@maxval a bircaman: Hát maxikám, te sem az eszedről vagy híres :D

gmihaly 2014.08.18. 09:55:58

Ja, és a tiszteletlenség nem a szabadság, hanem a szabadosság bajnoka

Firefly2009 2014.08.18. 10:29:11

@zobod: Sajnos rosszul tudod. Az orosz gazdaság fejnehéz és szinte kizárólag az olajiparon áll vagy bukik,hogy lesz e GDP növekedés,vagy sem.
Az általad említett egyes területeken persze tényleg vannak ígéretes fejlesztéseik,de ettől még az ország teljes egészében képtelen bármiféle értékelhető exportot produkálni a feldolgozatlan nyersanyagokon és pár azokhoz kapcsolódó terméken túl (pl. finomított kőolaj).

atlas.media.mit.edu/explore/tree_map/hs/export/rus/all/show/2012/

Gondolom az olajmonarchiás dolgot íróniának gondoltad,pedig nagyon találó. Mivel a gazdaság szerkezetét tekintve alig van különbség az orosz és a szaúdi gazdaság között (remélem Szaúd-Arábia már tényleg olajmonarchiának számít).

atlas.media.mit.edu/explore/tree_map/hs/export/sau/all/show/2012/

Légyegi differencia nincs. Az egyetlen különbség,hogy Oroszországban sokkal többféle nyersanyag van,ezért tudnak többféle dolgot exportálni,de ettől függetlenül az orosz export kb. 70 százaléka köthető a gáz és az olajiparhoz,míg a köztudottan olajra épülő szaúdi gazdaságban ez a szám kb. 80 százalék.

Firefly2009 2014.08.18. 10:32:45

@maxval a bircaman: Ezt az oligarchás témát már megbeszéltük a másik blogon is.

Akkor mondjam megint? Sechin,Abramovich,Usmanov stb. Akad még ott szép számmal. Abramovic mai napig Csukcsföldi kormányzó miközben az itt emlegetett Berezovskij pártfogoltja és üzlettársa volt. Szóval nem igazán értem,hogy miről is beszélünk.

Firefly2009 2014.08.18. 10:39:45

@grani: Magyarországon is elég hozzá egy személyi,még az előfizetéshez is. Ahhoz pedig,hogy a korábbi hozzászólásokat megnézd nem kell az NBH-nak dolgozni. Csak viccesnek találtam,hogy korábban még azért voltak aggályaid a személyi szabadság korlátozásával kapcsolatban (nagyon helyesen),most meg Oroszországban,ahol minden korábbinál keményebben lépnek fel a sajtószabadsággal szemben már annyira nem is aggaszt (mert ha tényleg ott élsz és ennek nem látod nyomát,akkor kábé egy barlangban kéne laknod az orosz puszta közepén).

Firefly2009 2014.08.18. 10:59:29

@grani: Nem tudom,hogy mit is akartál bizonyítani ezzel a két linkkel,de azt gondolom te se gondolod komolyan,hogy komoly export nélkül fenntartható lenne az orosz gazdaság. Export nélkül nincs deviza bevétel nem lehetne finanszírozni a külső adósságot és nem lenne miből élénkíteni a belső fogyasztást és nem lenne miből fejleszteni az ipart.

A 2 trilliós GDP egyébként tragikusan alacsony érték. Mostanra már Brazília is megelőzte Oroszországot.

databank.worldbank.org/data/download/GDP.pdf

De az orosz gazdaság legnagyobb problémája,az amit korábban is belinkeltem. Mégpedig az,hogy fej nehéz. Gyakorlatilag az olajon és az olajhoz kapcsolódó termékeken meg pár nyersanyagon kívül szinte nem exportálnak semmit.

atlas.media.mit.edu/explore/tree_map/hs/export/rus/all/show/2012/

Firefly2009 2014.08.18. 11:05:32

@Krisz11: Akkor még egyszer is ugyanaz a link,mivel rosszul tudod. A 40 százalék az kizárólag a nyersolajexport,de azonfelül is szinte kizárólag az olajhoz köthető termékek adják az export mintegy 70 százalékát. Gyakorlatilag semmit nem exportálnak nyersanyagokon kívül.

atlas.media.mit.edu/explore/tree_map/hs/export/rus/all/show/2012/

Pont ezért az orosz gazdaság rendkívül sérülékeny. Ha leesne az olajár,akkor töredékére csökkenne az export bevétel,amiből a külső adósságot és a belső fogyasztást finanszírozzák.

Firefly2009 2014.08.18. 11:12:43

@Csuti Ördögüző: Ezzel nem tudom,hogy pontosan mire is reagáltál,de se Magyarországon, se Oroszországban nincs már növekedés egy ideje. Stagnálás van a legjobb esetben. Oroszországban legalább korábban volt valami érzékelhető növekedés,a már fenn is tárgyalt drasztikus olajár emelkedésnek,de sajnos Magyarország értékelhető olajexport híján ebből kimaradt.

www.tradingeconomics.com/russia/gdp-growth-annual

hu.tradingeconomics.com/hungary/gdp-growth

2014.08.18. 11:53:17

@mrZ: persze persze.. ha nem lenne magyarorszag, szegeny svajci pek ehenhalna. Nem fizetek en semmitse nekik, jol megvannak ok nelkulunk is.

2014.08.18. 11:55:38

@maxval a bircaman: hiaba nyomod minden forumon elsokent, hogy eljen a part, es putyin, egyre viccesebb, ahogy probalod a torz vilagkepedet mindenkire raeroltetni :) Lehet hinni barmiben, de ez kapalozas mar kicsit szanalmas, ahogy a ervek nelkul nyalsz nekik.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.18. 12:35:33

@Firefly2009:

A gazdag ember és az oligarcha 2 különböző dolog.

Firefly2009 2014.08.18. 14:13:39

@maxval a bircaman: A másik blogon is ezt írtad..de akkor itt is megkérdezem. Igor Sechin,Alisher Usmanov és Roman Abramovic miért is nem oligarchák számodra?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.18. 14:46:43

@Firefly2009:

Oligarcha = gazdag ember, aki hátulról politikai hatalmat gyakorol.

Ők nem ilyenek.

nál 2014.08.18. 15:36:52

@maxval a bircaman:
Akkor mégis mit csinálnak? Szerinted hogy lett ekkora a vagyonuk? Szerinted mire használják a vagyonukat? Az orosz privatizáció még mocskosabb módon zajlott le mint a magyar, akik ott most az "elitben" vannak mind sárosak.

Firefly2009 2014.08.18. 15:46:54

@maxval a bircaman: Sechin és Abramovic nem hogy hátulról,hanem direkten is politikai hatalmat gyakorol/gyakorolt és milliárdosok. Usmanov meg mint az ország leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb embere nagyon is komoly befolyást gyakorol,már csak a temérdek érdekeltsége folytán is (ezen felül például a Gazprominvestnek is elnöke,ami pedig az állami Gazpromnak a leányvállalata).

Szóval miről beszélünk?
De komolyan...a másik blogon még te magad se mondtad,hogy Abramovic nem oligarcha..most hirtelen mitől nem az?

Ha egy képes lexikonba az oligarcha szóra rákeresünk az elsők között kéne látnunk Roman Abramovicot. De egyébként definiálhatnád is a különbséget az itt is említett Berezovskij és Abramovic között.Mitől kevésbé oligarcha Abramovic mint Berezovskij?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.18. 16:28:02

@nál:

Minden privatizáció mocskos, az orosz is az volt, ez tény. A privatizáció nem lett visszacsinálva, de a oligarchák uralma le lett törve, ez a fontosabb.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.18. 16:28:46

@Firefly2009:

Leírtam az előbb mi az oligarcha.

Bill Gates oligarcha? Ugye nem?

Firefly2009 2014.08.18. 16:34:16

@maxval a bircaman: Nem írtál le semmit.

Bill Gates sosem töltött be miniszterelnöki helyettes vagy bármely más politikai tisztséget.
Sosem volt állami cég vezető beosztású tagja.
Sose vett részt privatizációban.

Szóval ő valóban nem az.

Miközben Sechin,Usmanov és Abramovic azok.
Mivel rájuk igazak ezek az állítások.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.18. 16:54:24

@Firefly2009:

Tehát ha Gates miniszter lesz, oligarchává válik?

Firefly2009 2014.08.18. 19:42:16

@maxval a bircaman: Nem..ahogy a másik blogon is írtam,nem válik oligarchává.Mivel ő a vagyonát nem közpénzből,vagy az állami vagyon privatizációja során alapozta meg.

Hagrid 2014.08.18. 20:35:02

@okostojas007: Ez jó. :D Bár azt hittem, mi vagyunk Eurázsia és Óceániával állunk háborúban. :-)

2014.08.18. 23:13:47

@Hagrid: mindegy az, csak szabadsagharc legyen :D

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 05:38:27

@Firefly2009:

Szerintem kevered az oligarcha és a privatizátor szavakat...

Firefly2009 2014.08.19. 06:22:57

@maxval a bircaman: Egyáltalán nem keverem.
Az oligarcha attól oligarcha,hogy az államon (és az állami vagyonon) keresztül szerzi a befolyását. Tehát jó a meglátás a privatizálok is többnyire oligarchák amennyiben elég sok állami vagyont tudnak megszerezni aprópénzért. És milyen érdekes Oroszországban pontosan ez történt. Gyakorlatilag az összes "leggazdagabb oroszok listáján" szereplő oligarcha így vált "gazdag emberré" hogy téged idézzelek.

Amúgy továbbra se válaszolsz..Sechin,Abramovic és Usmanov mitől nem oligarchák? És nem,nem magyaráztad meg korábban hogy miért nem. Mivel abszolút megfelelnek még a te elveid szerint vallott oligarcha kifejezésnek.

Firefly2009 2014.08.19. 06:28:35

Amúgy tényleg érdekelne a poszt írójának a véleménye,hogy ő még is mire alapozza az itt taglaltakat és reagálhatna a kommentekre.

Mivel szerény véleményem szerint ez az egész poszt erősen ellentmond a blog "alapelveinek" miszerint:

"Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra."

Nos az igazság mint ahogy az pár kommentben is kiderült homlokegyenest más és abszolút nem az amit ez a poszt sugall.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 08:41:55

@Firefly2009:

Oligarcha az, aki a gazdasági hatalmán keresztül képes meghatározni a politikát. Ez nem igaz a nevezettek egyikére sem.

Firefly2009 2014.08.19. 09:03:08

@maxval a bircaman: És miért nem igaz rájuk? A gazdasági hatalmuk nincs meg? (miközben a világ leggazdagabb embereiről beszélgetünk) vagy a politikai befolyásuk? (mindannyian állami és állami cégek vezető tisztségeit töltik/töltötték be)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 09:12:29

@Firefly2009:

Mert a mai Oroszországban egy ember akarata számít, a nép által megválasztott elnöké. Ha Abramovics vagy bárki ez ellen lépne fel, repülne 24 órán belül.

Firefly2009 2014.08.19. 11:31:02

@maxval a bircaman: Miért szerinted egy miniszterelnök helyettes vagy egy kormányzó nem rendelkezik semmilyen jogkörrel? És Putyin napi 24 órában rajta tartja a kezét minden egyes kormányzóság belügyein?

Egyszerűen hihetetlen ha ezt tényleg el is hiszed.

De akkor továbbra se értelek..most akkor Abramovic oligarcha,de mivel most épp nem lép fel Putyin ellen így nincs vele semmi gond?

Tehát akkor szép lassan csak eljutottunk odáig,hogy vannak a "jó oligarchák" (akik most épp a mi politikánkat támogatját pl. Abramovic,Usmanov stb) és a rossz oligarchák,akik veszélyeztetik a "jó oligarchák" pozícióit (pl. Hodorkovskij,Berezovskij stb.) tehát azokkal le kell számolni.

Na..végül is akkor mégiscsak egyetértünk,mert én is ugyanezt mondtam:)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 11:54:43

@Firefly2009:

Ha valaki része a kormámnyzatnak a nép akaratából és nem a magánérdekeit nyomja, az nem oligarcha. Akkor se, ha egyébként milliárdos.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 11:55:47

@Firefly2009:

Hodorkovszkijjal és társaival a gond az volt, hogy a választott kormány politikájával ellentétesen akartak politizálni, jogtalan módon.

Firefly2009 2014.08.19. 13:38:40

@maxval a bircaman: Úgy látom,hogy az oligarcha fogalma számodra minden nap mást jelent,de egyébként még ez se stimmel,mivel Sechint és Usmanovot nem a "nép választotta" hogy oda üljenek,ahova és mivel Oroszországban nincs demokratikusnak mondható tiszta választó rendszer,így még a választott tisztviselők támogatottsága is erősen kérdéses. Ezek ez emberek nem a nép érdekéért politizálnak,hanem a saját maguk érdekében.

Egyébként érdekes amit Hodorkovszijról írsz.
Én úgy tudom,hogy sikkasztásér és más gazdasági bűncselekmények miatt ítélték el és nem azért,mert nem értett egyet Putyin politkájával. Fel se merem tételezni,hogy egy olyan jóléti társadalomban mint az orosz,csak azért mert nem értesz egyet mindenben a kormány politkájával rögtön a Távol-Keleten találod magad egy kies büntetőtáborban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 13:42:27

@Firefly2009:

A te kedvedért pontosítottam a definíciót. De alapvetően a legelső definíció volt a legjobb.

Oroszországban demokrácia van. Pártok vetélkednek, s elnökjelöltek.

Hodorkovszkij lehetőséget kapott: nyugton marad és abbahagy oroszellenes tevékenységével és megtarthatja a vállalát, vagy ha nem, akkor minden eddigi lépése ki lesz vizsgálva.

Firefly2009 2014.08.19. 19:42:16

@maxval a bircaman: Azért az jó,hogy a második állítással rögtön cáfolod az elsőt.

1. állítás:

"Oroszországban demokrácia van. Pártok vetélkednek, s elnökjelöltek."

2.

"Hodorkovszkij lehetőséget kapott: nyugton marad és abbahagy oroszellenes tevékenységével és megtarthatja a vállalát, vagy ha nem, akkor minden eddigi lépése ki lesz vizsgálva."

Szóval demokrácia van,meg vetélkedés. Azonban ha van valaki,akinek reális esélye van,hogy megfelelő politikai alternatíva legyen és ezzel veszélyezteti Putyint,akkor az már készülhet is a büntetőtáborba,mert mindenképp találnak ellene valamit. Lehet,hogy csak nekem vannak ilyen szerény képességeim,de a demokráciák egyik jellemzője nem véletlenül a hatalmi ágak szétválasztás? Köztük pedig a "FÜGGETLEN" bírói hatalommal?

Nem kell messzire mennni,pont most történt:

index.hu/kulfold/2014/08/18/harom_ev_bortont_kaptak_a_putyin-ellenes_aktivistak/

Szóval azért itt van pár "apróság" ami "enyhén" szólva nem jellemző egy valódi demokráciára.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.20. 05:45:26

@Firefly2009:

Minden ország megvédi magát a támadásokkal szemben. Oroszország sem kivétel. A gorbacsovi-jelcini káosz okozta károkat valahogy minimalizálni kellett. S ezzel a lakosság 90 %-a egyetértett.

Működnek ellenzéki pártok Oroszországban jelenleg is. Hodorkovszkij nem választásokon akart indulni, hanem átvenni a hatalmat amolyan ukrán módra "forradalommal". Ez az USA-ban is bóncselekménynek számít.

Firefly2009 2014.08.20. 09:10:16

@maxval a bircaman: Ez mind nagyon érdekes,de ezt alá is tudod támasztani valamilyen bizonyítékkal? Hodorkovszkijt ugyanis nem emiatt ítélték el. (Szó se volt a perén hazaárulásról,vagy államellenes bűncselekményekről).

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.20. 09:51:34

@Firefly2009:

Ha arra utalsz, hogy nem görbült a hajszáluk sem azoknak az ex-oligarcháknak, akik lemondtak oligarcha státuszukról cserébe a vagyon megtartásáért, akkor természetesen igazad van.

Putyin nem akart teljes felfordulást az országban, nem akarta visszamenőlegesen felülvizgsálni a maffiaprivatizációt. Ehelyett kezet nyújtott az oligarcháknak, a paktum lényege ez volt:
- lemondtok oligarcha státuszotokról,
- elfogadjátok, hogy ezentúl nem sajátíthatjátok ki az állam funkcióit,
- elfogadjátok, hogy ezentúl nem léptek fel az orosz állam politikája ellen,
- cserébe megmarad vagyonotok és nem lesz felülvizsgálva eddigi tevékenységetek.

Abramovics és sokan mások elfogadták ezt, Hodorkovszkij és Berezovszkij meg nem. Ezért az utóbbiak tevékenysége fel lett göngyölítve 20 évre visszamenőleg, az előbbieké meg nem lett firtatva.

Igen, ez nem igazságos eljárás, ebben igazad van. De itt nem az absztrakt igazság volt a cél, hanem az ország megmentése és elidítási kifelé a szakadékból.

Firefly2009 2014.08.20. 11:16:46

@maxval a bircaman: Csak kiderül a végén,hogy mégis egy dologról beszélünk..vagy legalábbis a lényeget tekintve.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.20. 11:34:13

@Firefly2009:

A tények tények, de az értelmezés nem ugyanaz.
süti beállítások módosítása