Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.05.17. 13:43 Vilagpolitika

Megennéd a gyermeked, ha éhes vagy?

Észak-Korea: az “osztálynélküli” társadalom

 

Észak-Koreában divatos táskát hordó, mobiltelefonos lányok fogyasztják italaikat a plázák kávézóiban, ahol a felszolgálók iPadek segítségével veszik fel a rendeléseket. Eközben tízezrek halnak meg alultápláltság következtében, és előfordult már, hogy valaki a kannibalizmusba menekült az éhség elől. A mintegy 25 millió fős Észak-Koreában 1,4 millió ember rendelkezik mobiltelefonnal, az internet kevesekhez jut el, a laptop luxuscikknek számít.

-kb-

Svájci csokoládé, Doritos, német kolbász, Coca-Cola, Chanel parfümök és olasz borok. Ezek, és más egyéb luxuscikkek is megtalálhatóak Phenjan belvárosának üzletközpontjaiban, ahova ennek az „osztálynélküli” társadalomnak a tehetősebb tagjai járnak vásárolni.

Ezer darab új kínai import taxi cirkál Phenjan utcáin az elöregedett, és rosszul fenntartott buszok és villamosok között. Az elmúlt két év során bekövetkező jelentős átalakulás eredményeként, a katonai barakkokat és a Teadong folyó partján lévő elnyűtt kunyhókat hullámvasutak, játszóterek, illetve tenisz és baseball pályák váltották fel.

korea2.jpg

 

"Az állam gondviselő szeretete”

Az állami televízió szerint a parkokat, illetve játszótereket „az emberek örömére, illetve szórakoztatására hozták létre”. Ennek az örömnek azonban ára van. A parkba való belépésért, és a játszótér használatáért egyaránt fizetni kell. A görkorcsolya bérlése 2 000 Won (3300 ft), míg egy óra a baseball pályán 4 000 Won (6800 ft)-ba kerül.

Hivatalos statisztikák nem állnak rendelkezésre, de az állami szférában dolgozók havi bére átlagosan 2000 és 4000 Won között mozog. Az állam támogatja az étkeztetést és a lakhatást, de az észak koreaiak többsége a nem hivatalos privát szektorból próbál kiegészítő keresetre szert tenni.

Phenjan átalakulásának egyik fő jelképe, a fővárosban található Changjon utca, annak összes felhőkarcolójával, új éttermeivel és bevásárló központjával együtt. Mindez Észak-Korea vezetőjének Kim Dzsong-Un “gondviselő szeretetének” bizonyítéka.

korea3.jpg

 

Akiknek nem jut a gondviselésből

Minél messzebbre kerülünk a fővárostól, annál szembetűnőbb különbségeket lehet felfedezni a terjeszkedő középosztály és a szegényebb rétegek között. Vidéken, az áramkimaradás mindennapos, a központi fűtés luxusnak számít. Télen és kora tavasszal az emberek nagykabátban ülnek otthonaikban, ahol a meleg víz is ritka árucikk. Kétórányira a fővárostól, Unchon megyében a rozsdás biciklijükön ülő emberek szinte mindegyike barna, vagy kék öltözéket visel. Külföldiekkel nem szabad érintkezniük, még a szemkontaktus is tilos. A szűk utcák sarkain, idős emberek kalapáccsal javítják a cipőket, miközben mezítlábas gyerekek egy szál pólóban, dideregve futkároznak a késő őszi, csípős reggelen.

Az egészségügyi szolgáltatás ingyenes, de a kórházak rendkívül gyéren felszereltek. Nampo városában maroknyi beteg vár sorára a hideg folyosón. A vizsgáló szobák kihaltak, a kórháznak nincs elég antibiotikuma és érzéstelenítője. A műanyag ampullák, eldobható fecskendők, tűk és transzfúziós szettek mind sterilizációra várnak, hogy újra hasznosítsák őket.

ENSZ jelentések szerint, az öt évesnél fiatalabb gyermekek kétharmada nem jut elegendő élelemhez, többségük vérszegénységben szenved. A nemzőképes nők negyede pedig alultáplált. A nemzetközi segélyszervezetek kétségbeesetten próbálják megtalálni azokat a forrásokat, melyekkel segíthetik az ártatlan szenvedőket.

Tízezrek halnak meg az alultápláltság következtében. Hwanghae tartományban az éhezés kannibalizmusba torkollott. 2013 májusában végezték ki azt a férfit, aki megölte két gyermekét, és megpróbálta elfogyasztani őket. “Amíg a felesége üzleti úton volt, megölte legidősebb lányát, de mivel a fia látta az esetet, kénytelen volt őt is eltenni láb alól. Mikor az asszony megérkezett, a férj feltálalta az ételt…” Az asszony, gyermekeinek megmaradt végtagjait végül a ház ereszébe rejtve talált meg.

korea1.jpg

 

Szankciók és növekedés

A „pária-állam” elleni szankciók és a gazdasági elszigetelés célja, hogy akadályozzák Észak-Korea nukleáris programjának előrehaladását, illetve, hogy beszüntessék a luxuscikkek bevitelét az országba. Andrei Lankov, a dél-koreai Kookmin egyetem professzora szerint ugyanakkor a „szankciók semmilyen értelemben nem működnek. Az észak-koreai kormánynak olyan problémákkal kell szembe néznie, amiket könnyedén tud kezelni, míg a népesség zöme, akik nagyon szegények, már úgy is megszokták a nélkülözést. De ha nem így volna, a népnek akkor sem lenne esélye egy kormányellenes lázadásra. Ráadásul a szankciók ideje alatt, az észak-koreai gazdaság, ha mérsékelten is, de figyelemre méltó ütemben növekedett, míg a nukleáris program nem lassult.”

A dél-koreai központi bank jelentése szerint, északi szomszédjának gazdasági növekedése 2012-ben az éves 0,8%-hoz képest 1,3% volt, míg a Hyundai Kutatóintzet vizsgálatában arra jutott, hogy Észak-Koreában a fejenkénti GDP 4,8 %-kal növekedett 2013-ban.

A nemzetközi humanitárius csoportok képviselői másként látják. “Jelenleg egy nemzetközi szervezet sem küldhet pénzt egyik koreai bankba sem. Hiába tervezünk, a szankciók eredményeként befagyasztásra került tranzakciók nem teszik lehetővé, hogy folytathassuk tevékenységünket” – mondja Katja Richter egy német segélyszervezet igazgatója. „A Phenjan vonzáskörzetén kívül élők, akik nincsenek közvetlen kapcsolatban a kormánnyal, alig juthatnak luxuscikkekhez. A nemzetközi szervezetek mozgásképtelenségéből adódó károkat, ezek az átlag polgárok szenvedik meg.”

Eközben Phenjanban, januárban az észak-koreai kormány ünnepi körülmények között adott engedélyt a legújabb kínai beruházás megkezdésére, egy hatalmas bevásárló központ megépítésére, ami hamarosan megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr436177828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnalány 2014.05.18. 13:20:18

Ha nem lenne Kína és Oroszország, ez az elmebeteg rezsim sem létezhetne!

steery 2014.05.18. 13:29:14

Nincsenek "ártatlan szenvedők". Azok az emberek felelősek a saját sorsukért, mivel úgy döntöttek, hogy oda fognak megszületni, hogy kedvükre nyomoroghassanak. Miért nem reinkarnálódtak jobb helyre, jobb testekbe? És ha nem tetszik nekik a helyzet, miért nem ölik meg magukat? Bármikor visszatérhetnének a túlvilágra, hogy megszabaduljanak a nyomoruktól. Testben élni elvégre nem muszáj. Ez csak egy opció.

Az észak-koreai helyzetből is látszik, milyen károsak a gazdasági szankciók, amik gyakorlatilag sosem azokat sújtják, akik döntései miatt állítólag meghozták őket. Szerintem pont fordítva kéne eljárni a gengszter országokkal kapcsolatban. Két kézzel kéne szórni nekik a pénzt és elárasztani őket mindenféle segélyekkel, jóléti cikkekkel, hogy az emberek minél jobban éljenek és gazdagok legyenek, mert akkor ez fellendítené a korrupciót és a bűnözést is. Ezek pedig hamar aláásnak minden rezsimet és előbb-utóbb forradalomhoz, politikai változáshoz vezetnek. Aki szegény, annak nincs vesztenivalója, tehát nem fog harcolni az igazságtalanságok és az elnyomás ellen. Aki gazdag (van valamilye, amit félthet, amit elvehetnek tőle), annak érdekében áll egy jobb országban élni és van pénze lázadni, harcolni.

legelső MortalWombat 2014.05.18. 14:01:13

@steery:
Soha nem jutna el egy fillér sem azokhoz, akiknek szánják.
Tudtommal eddig is a katonaság nyúlta le a lakosságnak küldött segélyeket. (Legalább azok ne éhezzenek annyira.)
És ez a jövőben sem lenne máshogy.

McKinney 2014.05.18. 14:06:50

@steery: ezt a reinkarnálódásos részt gondolom viccnek szántad, érdekes a humorod.

¿Qué tapas hay? 2014.05.18. 14:09:11

" A nemzőképes nők negyede pedig alultáplált."

Hm. Errefelé Európában "nemzőképesnek" azt a FÉRFIT nevezzük, aki TERMÉKENY, vagy FOGAMZÓKÉPES NŐT meg tud termékenyíteni. Vagy Észak-Korea már annyira eltávolodott a világ többi részétől, hogy ott önmegtermékenyitésre alkalmas hermafroditák élnek?

"Hyundai Kutató Intézmény"
Az "institute" ezesetben intézet, teljes névvel fordítva Hyundai Kutatóintézet.

@steery: Pont fordítva. Az fog fellázadni és harcolni, akinek nincs vesztenivalója. Akinek van valamije, az sokkal kevésbé szívesen kockáztatja. Amúgy Koreában sosem volt főnyeremény az élet, megszokták a szívást évszázadok alatt.

Az alapkérdéshez: ha a saját gyerekemet nem is, de a szomszédét bármikor, feltéve ha nem túl zsíros, vagy túlzottan mócsingos.

Kaszáspók 2014.05.18. 15:26:06

Na ilyen egy ország ahol megvalósulhatott a szocializmus.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.05.18. 15:48:51

Szerintem meg az ehhez hasonló "rémmeséknek" fele sem igaz! Biztos sok szarság van abban az országban, de az is biztos, hogy rengeteg dolgot csak kitalálnak, hogy nekünk, de főleg az "amcsi" átlag háziasszonynak legyen min szörnyűlködni.

prolee 2014.05.18. 17:01:26

A fejlett demokráciák pedig ölbetett kézzel nézik.

Nem enném meg a gyerekemet, inkább meg sem csinálnám. De ha már megszültem, inkább magamat nyírnám ki, hogy megehessenek a kölkeim.

colonel Tigh 2014.05.19. 00:50:34

@steery: Ez a kijelentés után szerintem te tuti É-Koreában fogsz reinkarnálódni. Phenjantól jó messze, valami kis faluba...

mojoking77 2014.05.19. 09:15:49

Oooooo, nem olvastam vegig a cikket, mert a legelso harom mondat utan massziv rohogogorcs jott ram.
Szoval, kedves baratom, hallottal mar az embargo szorol? Na mar most Eszak Koreaba jelenleg teljes embargo van a nyugat europabol/amerikabol szarmazo osszes "elvezeti" cikkre.
IPad, Dooritos, olasz borok... Persze.
Esetleg mindezek kinai replikai.
Ostoba, hatasvadasz szemet. Gondolom copy-paste volt valamelyik amerikai oldalrol.
Egyaltalan tudod mi az a Doritos peldaul?

Mészáros Laci 2014.05.19. 09:34:26

Ukrajna, harmincas évek - valahol itt gyökerezik az oroszokkal szembeni gyűlölet.

Globetrotter2014 2014.05.19. 09:59:34

@mojoking77: te sem éltél kommunizmusban. Keress utána a "dollárboltnak". Vagy kérdezz utána a kicsit idősebbeknél (40 felettiek).

mojoking77 2014.05.19. 10:12:20

@ZF2: Csak nem a Skala Metroban levore gondol a draga nagypapa?
A plaza, amit a draga (szerzo), fordito/masolo emlit, meg mindig nincs kesz, evek ota igergetik, talan iden ev vegere atadjak.
Eleg sok kinai mernokkel dolgozok egyutt, nekik lehet menni dolgozni. Emlitettem az egyiknek az irast az elobb fent kavezas kozben, o azt mondja, az IPad 100% hogy senkinek nincs kint, a kinaiak fejlesztettek valami nagyon nullara lebutitott tabletet, azt lehet esetleg olyan aron beszerezni, mint amennyi egy atlag munkas egy eves fizetese.
Svajci csoki, olasz bor, esetleg Kim Jong Un elvtars sajat hasznalatara, a tobbi... Ki az a hulye, a chipset exportal Eszak Koreaba. Probaljunk mar gondolkozni, es ne higyjunk mar el minden szart, amit mindenfel "bloggerek" probalnak a torkunkun lenyomni...
Dollarbolt. Mit kaptal te a dollarboltban a hetvenes evekben? Segitek, Chasterfield cigarettat, es banant..

steery 2014.05.19. 10:34:40

@colonel Tigh: Ezt merő rosszindulatból mondod, mert tudatlan vagy. Miért akarnék még rosszabb helyzetbe kerülni, mint amilyenben már most is vagyok? Hunniában is épp elég nagy szívás az élet. De nem aggódom, mert ez az utolsó testetöltésem. Amint megszabadultam a földi pokolból, kilépek a szamszárából és többé nem keveredem ekkora szarba, hogy anyagi testbe bújjak. :-D

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.19. 10:48:57

@mojoking77: ugyanmár, a cuccok felét kínában gyártják, ha a koraiak megrendelik, meg fogják kapni, embargó ide vagy oda. hozzátenném, hogy iránban is vannak caterpaillar gépek, pedig a cat elvben nem üzletelhetne iránnal. na und?

Globetrotter2014 2014.05.19. 10:54:47

@mojoking77: á dehogy, hisz volt a váci utcában is :).

Volt ott denim after shave is :). Banánt a maszektől bárki vehetett, legalábbis a 70es évek végén már biztosan. Persze nem az átlag munkás, csak a sok hülye nosztalgiázó elfelejti hogy a régi rendszerben sem volt nagy élete az átlagmelósnak...

Amúgy eredetileg (talűn hivatalosan végig is) ezek boltok a diplomatáknak szóltak, gondolom így kerülhettek kínai Ipad klónok Koreába, azt úgyis keméyn valutával vagy cserekereskedelemmel fizették ki a "baráti" országnak

Untermensch4 2014.08.17. 15:20:12

@Globetrotter2014: "Banánt a maszektől bárki vehetett, legalábbis a 70es évek végén már biztosan"
a 80-as évek közepén a "bárki" akkor vehetett banánt ha időben érkezett és volt ismerőse a raktárajtó jó oldalán. egyszer apám tudott 5 (azaz öt) kiló banánt venni. aki nálam többet élt akkoriban majd elmagyarázza...
süti beállítások módosítása