Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.07.22. 22:30 Vilagpolitika

Marhavagonokban rabszolgasorba

Nemzetállam szlovák módra?

 

A csehszlovák revíziós törekvések és az erőszakos asszimiláció célpontjává vált magyar, illetve sváb kisebbség embertelen és kíméletlen körülmények között kényszerült elhagyni otthonát a második világháború után. A kollektív bűnösöknek nyilvánított etnikumok jéghideg marhavagonokban érkeztek csehországi gazdáikhoz, akik kiválasztották a legjobb munkaerőnek ígérkező családokat, megteremtve ezáltal a „XX. századi rabszolgapiacot".  A deportálások „jogalapjául” szolgáló Beneš - dekrétumok - egyes rendeletek kivételével- máig két olyan ország joganyagának is részét képezik, melyek tagjai a demokratikus alapelveken nyugvó Európai Uniónak. A dekrétumok fájó emléket jelentenek a jogfosztottak számára és egyben napjainkban is feszültségforrások a közép-európai államok között.

- te -

A csehszlovák revíziós étvágy háttere

Az 1938. évi müncheni négyhatalmi szerződés és az első bécsi döntés nyomán az első Csehszlovák Köztársaság elveszítette területének 30 százalékát, s a területtel együtt a csehszlovákiai ipari kapacitás közel ötödét. A csehszlovák állam lakosságának közel egyharmada (4 879 000 fő) került a szomszédos országokba, ebből a csehszlovák statisztika 272 154 főre teszi a cseh és szlovák nemzetiségű, Magyarországhoz került személyek számát. 

"A trianoni szerződés idején az inga erősen kilendült, és Magyarországot olyan területektől fosztották meg, amelyeknek elvesztésébe nem törődhetett bele. A bécsi döntés idején az inga a másik irányba lendült túl, és Magyarországnak olyan területeket is odaítéltek, amelyeknek Magyarországhoz tartozását Szlovákia nem ismerheti el jogosnak."- hangzott a korabeli szlovák álláspont a bécsi döntésről. 

Szláv nemzetállam faji alapokon

Csehszlovákia 1938-as szétesése után Edvard Beneš köztársasági elnök lemondott tisztségéről és Angliába utazott, ahol létrehozta a londoni emigráns csehszlovák államapparátust. 1943-ban Beneš Moszkvában a csehszlovák kommunista vezetőkkel tárgyalt, s az értekezlet az ország nem szláv lakossága egyoldalú kitoloncolásának tervezetével, a szláv nemzetállam eszméjének elfogadásával zárult. 

1944 tavaszán Klement Gottwald pártfőtitkár a moszkvai rádióban már arról beszélt, hogy „nincs messze az a pillanat, amikor megkezdődik hazám megtisztítása a német és magyar áruló szeméttől".

A háborút követően ennek jegyében toloncoltak ki három millió németet Csehszlovákiából, a magyarok egyoldalú kiűzését azonban a győztes nagyhatalmak nem engedélyezték. 1946 októberében a párizsi békekonferencián résztvevő csehszlovák küldöttség legfőbb célja továbbra is a felvidéki magyarság egyoldalú kitelepítésének elérése volt, követelésüket azonban ismét visszautasították. A kisebbségi németekkel szemben a Szovjetunió és Nagy-Britannia egyaránt a teljes kitoloncolást tartotta kívánatosnak, a csehszlovákiai magyarokat azonban nem kezelték a német etnikummal azonos módon.

 benes1.jpg

 

 

Beneš-dekrétumok

Az 1945 májusa és októbere között hatályba léptetett ún. Beneš- dekrétumok a kollektív bűnösnek tekintett magyar és német lakosságon torolták meg Csehszlovákia széthullását, és előirányozták a kisebbségek kitelepítését, illetve erőszakos beolvasztását. Bár a jogfosztó rendeletek elsősorban a németek ellen irányultak, nem kímélték a magyar kisebbséget sem, melyet az 1938-as bécsi döntés nyomán bekövetkezett revízió, és a széthullás fő felelősének tartottak. A143 rendelet közül a 33. dekrétum járt a szlovákiai magyarságra nézve a legsúlyosabb következményekkel, mely az ország területén élő nem szláv népességet megfosztotta állampolgárságától, ezáltal hozzájárulva  társadalmi kirekesztettségükhöz és a helyzetük ellehetetlenítéséhez. Beneš és a csehszlovák politikusok abban bíztak, hogy a kollektív jogfosztással elüldözhetik majd a kisebbségek jelentős hányadát, az ottmaradókra pedig a deportálás és az erőszakos asszimiláció „lehetőségei” vártak. A dekrétumok értelmében kezdetét vette a magyar és német kisebbség vagyonának vizsgálata, a mezőgazdasági területek elkobzása (melyekre cseheket és szlovákokat telepítettek), a magyar oktatási intézmények megszüntetése, a magyar köztisztviselők elbocsátása, a magyar hallgatók kizárása az egyetemekről, a magyar nyelv használatának betiltása a közéletben.

benes2.jpg

Edvard Beneš csehszlovák köztársasági elnök

„A Beneš- dekrétumok számos ponton sértették az alapvető emberi jogokat, mivel nemzetiségi alapon diszkrimináltak, kényszermunkát vezettek be, és önkényesen rendelkeztek milliók tulajdonáról. Mindennek dacára a jogfosztó törvényeket mind a rendszerváltás utáni Csehszlovákia, mind a szétváló cseh és szlovák állam – egyes rendeletek kivételével – megőrizte jogrendjében, sőt, 2007 során az utódállamok még azt is elérték, hogy azok az Európai Unió lisszaboni szerződésének keretein belül is hatályban maradhassanak. A Beneš- dekrétumok fájó emléket jelentenek az egykor jogfosztottak – és utódaik – számára, érvényben tartásuk máig feszültséget eredményez a közép-európai nemzetek között.”

benes3.jpg

Marhavagonban rabszolgavásárra

1946-ban kezdetét vette a szlovákiai magyarság csehországi deportálása, melyet a németek kitelepítése után jelentkező csehországi munkaerőhiány leküzdésére hivatkozva hajtottak végre. A kormány nem titkolta, hogy a deportálásokkal kíván nyomást gyakorolni Magyarországra a lakosságcsere mielőbbi megkezdése érdekében. A szlovákiai magyarok tömeges széttelepítésével és a deportálások híre nyomán felerősödött magyarországi irányú menekülthullámokkal lehetett ugyanis a leghatékonyabban rákényszeríteni a magyar állam képviselőit a lakosságcsere-egyezmény mielőbbi megkötésére, egy évvel később, 1946-47 telén pedig a lakosságcsere tényleges beindítására. A deportálások során a településeket katonai egységek zárták körül, majd kijárási és csoportosulási tilalmat rendeltek el. Az előre elkészített névjegyzékek alapján kijelölt családokhoz eljuttatták a csehországi munkaszolgálatról szóló végzést, valamint a magukkal vihető tárgyak, élelmiszerek és állatállomány jegyzékét. A munkaszolgálat kötelező erejű volt, a végzés átvételére vonatkozó aláírás megtagadásával sem volt elkerülhető. A családokat katonai őrizet alatt - a mínusz 20-25 fok körüli hidegben is fűtetlen - marhavagonokban indították útnak Csehországba. Megérkezésüket követően rabszolgavásárra emlékeztető körülmények között várták, hogy valamelyik cseh gazda választása rájuk essen. A "legkelendőbbek" a jó erőben levő, minél több munkaképes taggal rendelkező családok voltak. A kisgyermekes, öreg, beteges szülőkkel érkező családoknak azonban gyakran embertelen körülmények között kellett várakozniuk.

 benes4.jpg

Ravasz Károly, a Pozsonyi Meghatalmazotti Hivatal referense a következőképpen összegezte tapasztalatait:

„Az átköltöztetett magyarok kivétel nélkül cselédként kerülnek egy-egy nagybirtokra, majorba vagy falusi gazdához. Jogi helyzetüknél fogva azonban tulajdonképpen cselédnek sem lennének nevezhetők, mert szabad költözködési joguk, munkavállalási szabadságuk, sőt személyes ingóságaikon túl tulajdonjoguk és tulajdonszerzési lehetőségük sem lévén, jogi helyzetük a jobbágyokénak felel meg, azok legfosztottabb korában."

A köbölkuti magyarok deportálásáról az alábbi beszámoló tanúskodik:

„1946. november 16-án szlovák katonaság zárta körül Köbölkutat, és kidobolták, hogy a cseh határvidékre leszünk áttelepítve. Erre nézve írásos felszólítást és tartalomjegyzéket kaptak azon dolgokról, amelyeket magukkal vihetnek. Azon kívül egy katona és két civil bejárta azokat a házakat, amelyeknek lakóit áttelepítésre jelölték ki, és kikézbesítették az úgynevezett pridelovaci vymert, amely pontosan tartalmazza, hogy mikor történik az áttelepítés és hogy az hova irányul. Az egész falu elhatározta, hogy nem megy el szülőföldjéről, és ezért nem is csomagolt és nem is készülődött fel az áttelepítésre. Kedden, november 19-én nem volt szabad senkinek sem elhagyni a házát. E napon történt az erőszakos elhurcolás. Az elhurcolás során az ellenállást a legbrutálisabb módon törték meg, az ellenállókat puskatussal összeverték és összekötözték, a passzíve viselkedőket pedig megragadták és erőszakkal, puskacsővel kényszerítették a teherautóra, amely beállt az udvarra. Az emberek után hajigálták holmijaikat és kevés élelmiszert, amit éppen kéznél találtak. Nem voltak tekintettel a betegekre és csecsemőkre sem. Egy ötnapos gyermeket a legszívtelenebb módon ragadtak ki a bölcsőből és tettek teherautóba, utána pedig az anyát hurcolták és rakták fel.” 

benes6.jpg

Kikényszerített lakosságcsere

A csehországi deportálásokkal és a vagyonelkobzásokkal, jogfosztásokkal a csehszlovák kormány végül kikényszerítette az 1946-os lakosságcsere-egyezményt, mely Magyarország számára kétségkívül rendkívül előnytelen megállapodást jelentett. 

A csehszlovák állam biztosította a maga számára a jogot a magyarországi szlovákok toborzására hazánk területén, ugyanakkor szabad kezet kapott azoknak a csehszlovákiai magyaroknak a kijelölésére, akiknek a lakosságcsere keretében Magyarországra kellett távozniuk.

Az egyezmény értelmében a csehszlovák hatóságok annyi szlovákiai magyart voltak jogosultak Magyarországra telepíteni, amennyi magyarországi szlovák  önként jelentkezett a Szlovákiába való áttelepülésre. A magyar fél vállalta, hogy átveszi a meghatározott kvótán felül a háborús bűnösöket is, s ezt kihasználva a szlovák fel részéről megszaporodott a háborús bűnössé nyilvánított személyek száma.

A deportálások kíméletlensége és embertelensége, különösen a rendőrség és katonaság által körbe kerített falvak, a jéghideg vagonok, a csehországi vasútállomások rabszolgavásárra emlékeztető képei mély nyomokat hagytak a szlovákiai magyarság tudatában. A deportálások „hivatkozási alapjául” szolgáló,  az alapvető emberi jogokkal,  a nemzetközi jog általános elveivel összeegyeztethetetlen Beneš- dekrétumokat mégis az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti, sőt, a szlovák parlament 2007-ben megerősítette azok sérthetetlenségét.

[A cikk szerzője többek között az alábbi forrásokat használta fel: Popély Árpád- Stefan Sutaj- Szarka László (szerk): Benes-dekrétumok és a magyar kérdés 1945-1948, Attraktor, 2007; Rubicon 2007/1-2, Második Trianon]

Hasonló cikkek a témában:

Szubjektív Trianon - magyargyűlölet a Palotában?

„Magyar voltál, ezért!” - Kettéfűrészelés és karóba húzás: a délvidéki tragédia

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr826536011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etilcsoport 2014.07.24. 11:47:52

A Benes dekretumok jelenlegi hatalyossaga miben nyilvanul meg? Gondolom kizarja, hogy az aldozatok karpotlast kerjenek, de azontul van meg mas hatasa is?

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.24. 11:54:14

Aztán ugyanezt megcsinálták a magyarok a németekkel.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.24. 11:54:58

@Etilcsoport:

Nincs hatása, hiszen befejezett tény már. Kb. mint az 1947-es párizsi békeszerződés hatása Mo-n.

látens liberális 2014.07.24. 12:01:54

Az én családom is érintett ebben a csehszlovák kitelepítésben.Nem téma otthon, néha szóba jön családi összerföffenéseknél.Aztán az élet úgy hozta, hogy 20 évet éltem egy BP. melletti kis sváb faluban, ahonnan rengeteg svábot kitelepítettek.Évente van egy nap, amikor méltósággal megemlékeznek róla egy ünnepség keretében.
Aztán van a nemzet legnagyobb tragédiája, és mivel a legnagyobb, ezért minden nap megemlékezünk róla.Mindent kezeljünk a maga helyén.

Gazuzem 2014.07.24. 12:03:29

@maxval, a gondolkodó birca: A szlovákiai magyarok aztán megkapták a kitelepített németek házait.

látens liberális 2014.07.24. 12:08:01

@Gazuzem: Igen, van erre példa.Az említett faluban is lakik olyan - ma már öregember-, akit a családjával együtt Pozsonyligetfaluból ebbe a sváb faluba egy kitelepített sváb házába költöztettek.Nehogy azt hidd, hogy ettől olyan marha jó lett nekik.Állandóak voltak a konfliktusok.Meg akkoriban ki tudta, hogy kit, mikor telepítenek ki.Állandó volt a bizonytalanság.

Gazuzem 2014.07.24. 12:16:45

@látens liberális: Pontosan tudom, hogy nem volt egyszerű, mert ismerek ilyeneket. Pl. olyan is volt, hogy a sváboknak a saját istállójukba kellett költözni, amikor megérkeztek a felvidéki kitelepítettek. Nem kell nagy fantázia hozzá, hogy elképzeljük, hogy mit érzett a két család egymás iránt.

látens liberális 2014.07.24. 12:39:32

@Gazuzem: Így van.Szomorú időszak volt ez. ( is.)

Gera 2014.07.24. 12:46:53

A Benes dekrétumok "érvényben maradása" semmi másról nem szól, mint a pénzről. A két állam gyakorlatilag összeroppanna a kártérítési igényektől.

aeidennis 2014.07.24. 12:51:49

Magyarországon ugyanezt megcsináltuk a németekkel, a "magyar Benes", Nagy Imre kommunista belügyminiszter irányításával. dunaiszigetek.blogspot.hu/2013/01/ulmi-skatulyak.html

gigabursch 2014.07.24. 12:55:08

Az azért remélem mindenkinek tiszta, hogy a nagy trianoni szerződéshalmaznak volt egy olyan pontja, hogy az utódállamok kötelesek törvényt alkotni a területükön lévő kisebbségek jogainak védelmét illetően.
Mivel az mai napig nem történt meg, sőt mi több, egyes utódállamok ohne jogfolytonosság megszűntek, így az egész Trinanon, maga a békediktátum teljes mértékben jogszerűtlen helyzetet tart fenn.

Amúgy ez a kifejezés:
"csehszlovák revízió"
egy kész önlefegyverzés.

zírónájn 2014.07.24. 13:06:37

Sváb vagyok. Emlékszem a nagyszüleim egy kis táskába próbálták mindenüket becsomagolni és úgy várták a teherautót. A sors fintora hogy a szomszéd faluban megállt a kitelepítési hullám, máig nem tudni miért, így a nagyszüleim maradhattak.

Sok történetet ismerek olyan svábokról, akiket ugyan nem telepítettek ki, de az istállóban kellett lakniuk. Módosnak számítottak, több marhájuk és több lovuk is volt. Az első éjszaka úgy telt hogy a házukba betelepített alföldi magyarok lakomát ültek, 1 marhát levágtak, majd egy lovat a sváb család előtt agyonütöttek, mondván hogy így járnak ha nem engedelmeskednek nekik.

Nem voltak cigányok, de rájuk jellemző módon felélték a házat és a gazdaságot amit kaptak. Télen már fel kellett szedni a deszka padlót mert csak azzal tudtak fűteni. A hátul lakó sváb család pedig 2 év alatt a semmiből teremtett magának megélhetést és pénzt. Olyannyira hogy a második tél előtt már szinte aprópénzért vissza tudták vásárolni a saját házukat, a magyar család pedig visszaköltözött az Alföldre. Nagymamám mesélte ezt a történetet, nem hinném hogy oka lett volna hazudni vagy kiszínezni a történetet.

látens liberális 2014.07.24. 13:34:48

@zírónájn: Kb. ez az a mentalitásbeli különbség miatt akkorák a jövedelmi különbségek ma Németeország és Magyarország között.Pontosabban ez az egyik oka.Sváb faluban élvén , azt tapasztaltam, hogy a svábok szorgalmasabbak és takarékosabbak a magyaroknál.

conchita wurst 2014.07.24. 13:37:01

@maxval, a gondolkodó birca: Miről beszélsz? NK-i kötelezettség volt a németek kiirtása. A szepességben lelőtték a polgárokat, mint a kutyát. Előtte a németeknek fizetett Tiso efjpénzt csak vigyék a zsidajokat a gecibe. Egy Pazúr nevü cseh zsidó vezette a tisztogatást.

Magyarország a tolerancia mintaországa.

Chalez Lopez 2014.07.24. 13:37:40

@Gera: Pontosan így van, mindkét ország tönkremenne, akkora vagyonokat ki kéne fizetniük kártérítés címszó alatt. Ezzel a dekrétum megerősítéssel gyakorlatilag beismerték bűneiket. Ki tudja, mikor kerül pont e téma végére, valószínűleg nem a mi időnkben...
Vannak nagyon közeli felvidéki magyar ismerőseim, rendszeresen beszélünk erről a témáról (is), és valóban igaz, amit a cikk állít, miszerint "A dekrétumok fájó emléket jelentenek a jogfosztottak számára".

conchita wurst 2014.07.24. 13:52:48

Hány magyar családban téma a marhavagon manapság? Mér mit akartak volna hálókocsit?

A zsidajok máig cirkuszolnak a marhavagon miatt, mer nekik jobb jár. Még a MÁV-ot is beperelték 70 év múlva. Azon is siránkoztak hogy Auschwitzban megismerkedtek a lapáttal meg ki kellett ganyézniuk maguk után mert a németek nem állhatták a retkes életformákat.

basszus

Ejjnye Bejjnye 2014.07.24. 13:56:47

@Chalez Lopez: Érdekes, hogy a holokauszt-túlélők,és a családjaik viszont rendszeresen kapnak életjáradékot és egyéb kártérítéseket a mai napig.
De végre van egy ilyen cikk is. Igaz, hogy ezt még kommentelni is lehet!
Várom, hogy olyan írások is jelenjenek meg, ahol az orosz hadifogságba elvitt magyarok embertelen sorsát is elmesélik végre! Nem csak a holokausztban szenvedtek emberek!

Chalez Lopez 2014.07.24. 14:21:38

@Ejjnye Bejjnye: Tudtommal CSAK a holokauszt-túlélők, és azok sokadik generációja kap kártérítést, mintha egyedül ők szenvedtek volna azokban az időkben.
Az a baj, hogy piszok gyorsan telik az idő, és félek, hogy a nem túl távoli jövőben az ilyen jellegű témák, mint ami ebben a cikkben is szerepel, nem fognak szinte semmilyen figyelmet kapni (még ennyit se, mint amennyit most), csak és mindig a holokauszt...

zírónájn 2014.07.24. 14:24:18

@látens liberális: Azért ennek megtörtént az ellenkezője is. A beköltöztetett magyarok sokszor együtt művelték az istállóba költöztetett sváb családdal a földet, osztoztak a terményben, állatokban, közösen étkeztek holott erre senki sem kötelezte őket. Csak lelkiismeret kérdése volt.

Többször járok ki Németországba és valóban az első különbség a két nép között az a mentalitásbeli különbség, ez máig feltűnik. Mi az élet minden területén nagyon-nagyon sokat tanulhatunk tőlük.

ikker 2014.07.24. 14:28:11

@aeidennis: Nem ugyan ezt. A német - szlovák - magyar "lakosságcsere" nem volt mindenhol egyformán kegyetlenül végrehajtott. Ráadásul Beneséket senki nem kötelezte a magyarok jogfosztására és deportálására, míg a ruszkik "elvárták", hogy a német kisebbség eltűnjön bitorolt területükről. Szerencsére még élnek svábok nálunk (nekem is vannak sváb felmenőim) ami a hazai politika akkori sikerét mutatja.

ikker 2014.07.24. 14:28:38

Egyébként meg köszönöm a színvonalas cikket.

Ejjnye Bejjnye 2014.07.24. 14:30:29

@Chalez Lopez: Köszönöm a kiegészítést a csak szócskával!
Annak idején volt "Kárpótlás". Csakhogy nem készpénzben, hanem jegyekben. Amelyekkel nem sok mindent lehetett kezdeni. Konkrétan felvásárolták gombokért azok akik ma...
Abban is igazad van, hogy az idő telik, eltűnik az a generáció, akik valóban tudták, mi is történt akkor. És azóta. De olyan információblokk van, hogy öröm egyáltalán valakivel egyetérteni is a kommentekben. Egyoldalú tájékoztatás,irányított emlékek, vélemények szűrése, félelemkeltés, a jó öreg propaganda-fegyverek...

látens liberális 2014.07.24. 15:01:50

@zírónájn: Persze, tudom, hogy erre is volt példa.Emberség kérdése az egész.Nem feltétlen ide tartozik, de azt kéne tudomásul venni minden népnek itt Közép-európában, hogy a faroknak ugyanazon a rossz oldalán állunk és ugyanúgy szívjuk.Senki sem különb a másiknál.

Tranquillius 2014.07.24. 15:49:19

@ikker: Hogyne. Az erdélyi szászokról pedig véletlenül elfeledkeztek a szovjetek. Érdemes két világháború között működő "demokratikus" népi írókat olvasgatni, akik a svábokról ugyanúgy beszéltek, mint a nyilasok a zsidókról és a kommunisták a kulákokról. Élősködők a nemzet testén. És 1945 után ezek jutottak hatalomra. Szobraik pedig ugyanúgy megtalálhatók mindenütt Magyarországon (lásd: Nagy Imre), mint ahogy Benesé Csehországban.
"A svábság egy batyuval jött ide, egy batyuval is menjen [...]" -Kovács Imre, Nemzeti Parasztpárt

ikker 2014.07.24. 16:12:02

@Tranquillius: Bocs, én úgy tanultam, hogy MO vesztesen jött ki a II. világháborúból, míg RO győztes megdicsőült nemzetként. Mi nem nagyon dumcsizhattunk szembe Moszkvával, mert meg voltunk szállva.... Diktátumként kaptuk hány "darab" németet kell deportálnunk és sikerült többször a lakosságcserét elodáznunk, szabotálnunk, míg nem volt kecmec.
És igen, mindig akadnak kirekesztő írók, hozzászólók, politikusok. Hogy nekik vannak-e szobraik az utcán vagy a szoborparkban nem tudom és ez lényegtelen is. ezen az alapon beszélhetnénk még sok egyébről is.

M. Vilmos (törölt) · http://eszakiszomszed.blog.hu/ 2014.08.07. 19:24:08

Vannak dolgok, amiket nem lehet elfelejteni, amikre mindig emlékezni kell. A kényszerű kitelepítések, a deportálások, a přerovi tragédia ilyen. Ajánlom figyelmetekbe: www.youtube.com/watch?v=wpwt9aVWL4w
süti beállítások módosítása