Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.25. 11:32 Vilagpolitika

A szabadság elviselhetetlen könnyűsége

Húsz évvel az apartheid után

 

-kb-

Óriási bel- és külföldi érdeklődés mellett, 1994. április 26-29-én tartották meg Dél-Afrikában az első, a fajok teljes egyenlőségén alapuló szabad választásokat, ahol Nelson Mandela pártja elsöprő győzelmet aratott. A több mint négy évtizedes apartheid rendszert megélt országban a választásokat követően a politikai erőszakcselekmények szinte teljesen megszűntek.

Az azóta eltelt húsz évben felnövekedett generáció már nem viseli magán a faji megkülönböztetés emlékének nyomait. „Néhol tapasztalható rasszizmus, de nincs rám hatással” – mondja Nkululeko Simelane, másod éves mérnökhallgató, aki 1994. április 27-én született. „Széles körben beszédtéma még mindig ez az egész apartheid dolog, de egyáltalán nem érzem a bőrömön.” A fiatal egyetemistát nem igazán hozza lázba az idén májusban esedékes dél-afrikai választásokon való részvétel lehetősége. „Az egyetlen dolog, ami arra késztet, hogy elmenjek szavazni, hogy ez lesz az első alkalmam. Nem akarom kihagyni.”

Simelane.jpg

Fotó: Mike Hutchings

 

 

A 18 éve Thandi szerint fontos, hogy a „fiatalok elmenjenek szavazni, mert ők azok, akik a legtovább érzik majd a bőrükön a választások eredményeit. Az idősebb generáció talán a passzivitást választja a múltbeli események okán kialakult kiábrándultságuk miatt, de nekünk meg kell mutatnunk, hogy igenis lehet és kell változtatni.”

Thandi.jpg

Fotó:Mike Hutching

 

Az apartheid megszűnésével nem oldódott meg minden probléma. A faji megkülönböztetés helyére (a dél-amerikai mintához hasonlóan) az óriási vagyoni különbségek kerültek. KwaZulu-Nata tartományban a lakosság 30, Kelet-Fokföldön 40%-a nem jut tiszta ivóvízhez, áramhoz és egyéb alapszolgáltatásokhoz.

Mindezek ellenére a Dél-afrikai Köztársaság még mindig a kontinens kulcsállama. Afrika teljes ipari termeléséből az ország 40%-kal, áramtermeléséből 50%-kal részesedik. A kontinens aszfaltozott útjainak fele itt épül, a mobiltelefonok több mint harmada, a számítógépek és ATM-ek több mint fele itt működik.

 

Daniel François Malan, Dél-Afrika egykori miniszterelnöke (1948-1954), az apartheid intézményesítője. Az angolok és a zsidók mellett a fő célpont a nem fehér lakosság volt. 1950-től kötelezővé tették a faji hovatartozás nyilvántartását. 1953-tól a feketék és fehérek egymástól elkülönítve utaztak a tömegközlekedési járműveken, hét évvel később a színes bőrűek már a munkahelyükre is külön ajtókon léphettek be.

malan.jpg

Fotó: Britannica

 

A sowetoi felkelés, 1976-ban robbant ki, amikor fekete fiatalok vonultak utcára, mert a dél-afrikai kormány intézkedése nyomán az európai telepesek nyelve (afrikánsz) lett hivatalos az oktatásban. A rendőrökkel való összecsapásokban 250 színes bőrű vesztette életét, és ugyanannyian sérültek meg.

soweto.jpg

Fotó: TVC

 

 A szélsőjobboldali Afrikáner mozgalom egyik tagja az életéért könyörög, közvetlenül mielőtt egy fekete katona fejbe lövi. A fotó 1994. március 11-én készült.

beg.jpg

Fotó: INC

 

Autós konvoj hozza Eugene Terreblanche, dél-afrikai szélsőjobboldali politikus holttestét. Hívei náci karlendítéssel tisztelegnek koporsója előtt. Eugene Terreblanche-t 2010-ben, saját házában gyilkolta meg két fekete alkalmazottja. Az apartheid elszánt híve 1973-ban alapította meg pártját, melynek fő célja a fajüldöző rezsim fenntartása.

tb.jpg

Fotó: AP

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr666084520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2014.04.25. 21:32:07

Már visszacsinálnák, a feketék is, hidd el. Amúgy meg ugyan úgy van rasszizmus, csak most a feketék gyakorolják a fehéreken. Irtják a farmereket, kontra szelektáltak az amúgy is elég csekély számú munkahelyek, igazából fehér ember az ország jelentős területén nem mozoghat szabadon biztonsággal.

2014.04.26. 09:38:26

@01234567: Majd a kínaiak megoldják ezt a kérdést is.

NIKI LAURA 2014.04.28. 06:51:55

Fogalmatok sincs a SA allapotokrol....en eltem ott.Ahol a fekete megjelenik,minden szarra valik...igy van ez a roma,atab,stb nepekkel is sajnos...a Sa fekete jobban elt mint. Vilagban barhol a Feketek.....iskola,,egeszsegugy,munka....panadzkodnak is 20 ev utan,hogy jobb volt anno....es mit kezdtek a szabadsaggal?...egymast irtja a fekete...

Dióhéjban jellemezve az átlagos feketét: tolvaj, szaporodik mint a légy, lusta, követelődző, hazug, nincs felelősségérzete, mindent megrongál, tönkretesz, vagy elpusztít, ami csak a kezébe kerül.

Nem becsüli a természetet, kegyetlen az állatokkal, és talán egyetlen egy fekete se ismeri el, ha valamiben hibás. A még törzsi kötelékben élő feketéknél az egyik első dolog, amit egy kisfiú megtanul: hogyan kell ellopni valamit a szomszédtól anélkül, hogy észrevegyék.

Sokan közülük rabló és gyilkos hajlammal születnek. Ezért nem meglepetés, hogy DA-ban egy évben átlag 20 ezer gyilkosság történik, ez az arány a világ legmagasabbjai között van. Különösen elterjedt köztük gyermekeik és általában a saját fajú gyerekek kínzása és gyilkolása, törzsi területeken sokszor rituális célokból. Nagyon gyakran pedofil hajlamaik kielégítésére használják őket.

A fekete jövőképe legfeljebb öt nap, ennél hosszabb távra képtelen tervezni. A mának él, lehetőleg mindent azonnal össze szeretne harácsolni. Ami a kezébe kerül, azt addig nyüvi, amíg tart. Utána újat követel.

Ezek után joggal felmerül fel a kérdés, hogy akkor miben tehetségesek? Kitűnő ritmusérzékük van a táncoláshoz és a zenéhez, különösen jól énekelnek kórusban. Nyelvtehetségük nagy.

Mansell 2014.04.28. 08:51:19

Kedves blogger!
Ezt a bejegyzést valami követségi propaganda-anyagból írtad meg? Az egyik fotó mindennél őszintébb: egyenruhás néger fegyvertelen fehér embert mészárol.
Anno a Magyar Narancsban örömködött VBA efölött a felvétel felett.

2014.04.28. 21:35:06

@NIKI LAURA: Tökéletesen egyetértek, ez tényleg igy van.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.29. 08:41:04

A kommentekkel teljes mertekben egyet tudok erteni. Ahol elek, Tavol-Keleten is osszefutottam mar tobb emigrans, expat del-afrikai arccal, nagyon sajnalom oket, egy poklot csinaltak a negerek abbol a gyonyoru, feherek altal felepitett orszagbol.
Gyakorlatilag a vilagon egyedulalloan jol eltek a negerek ott, szaporodtak is, mint a patkanyok, jo egeszsegugyi ellatas, munkahelyek, az ehinseg ismeretlen volt SA-ban a feherek alatt.
Most nepirtas folyik, feketek olik es eroszakoljak egymast, de foleg a fehereket. Farmereket, akik eletet vittek a kietlen Afrikaba, most huskampokra akasztjak ezek a fekete vadak. Es a gyerekeiket halara eroszakoljak. Most linkelhetnek kepeket a feherek elleni genocidiumrol, de szerintem mindenki el tudja kepzelni, mikre kepes a fekete.
Mindenki, aki vedi a negereket, kaphatna egy ket honapos beutalot, hogy eljen kozottuk es legyen az aldozatuk.

A burok nemzetkozi ellenszelben, embargoktol sujtva es kubai tankhadosztalyokkal, szovjet es NDK tisztekkel erositett neger terrorista hordakkal harcolva is felepitettek Afrika legfejlettebb allamat. Csodat muveltek burok ott. Es ezt tettek tonkre a feketek es a nemzetkozi kozvelemeny konnyezve unnepelte a tomeggyilkos terrorista Mandelat, akit egy "demokratikus" nyugati allamban a remtetteiert kivegeztek volna siman, de a szornyu Del-Afrikaban megkimeltek az eletet.
Mert fogadok, hogy a neger terroristat unneplok 99%-a nem is ismeri a bunlajstromat, csak birka modon koveti a tobbi eljenzot.

A masik szornyu tortenet Rhodesia, ahol szinten a feherek teremtettek eletet. Es ahol a negerek miatt minden tonkrement.

En mindig nagyon sajnalni fogom azokat a fehereket, akikkel talalkoztam eddig es onnan kenytelenek voltak elmenekulni. A sajat foldjukrol kellett az eletuket feltve eljonni, most meg szetszorva elnek a vilagban.

A feketek a vilagon sehol nem tudtak mukodo allamot epiteni, sot meg a feherek altal felepitett mukodo allamokat is leromboltak, amint atvettek a hatalmat.
süti beállítások módosítása