Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.06.13. 13:25 Vilagpolitika

Elhallgatott kapcsolatok

Címkék: történelem holokauszt kommunizmus nácik második világháború etnikai tisztogatás bolsevikek Európa

A szovjet-náci tengely

 

Első olvasatra furcsának tűnhet ez a szókapcsolat, pedig egy létező történelmi eseményt takar. A második világháborút megelőző évtizedben szoros kapcsolatot ápolt egymással a Gestapo és az NKVD, a szovjet titkosszolgálat.

Soviet-Nazi-officers.jpg

Náci és szovjet tisztek

 

Az együttműködés nem csak formális kapcsolat volt, hanem valós- és szoros „csapatmunka,” amelynek közös célja több rétegű volt és számos területet érintett. A két szolgálat már a nácik 30-as évekbeli hatalomra jutásától kereste egymással a kapcsolatot, ami az évek során, Lengyelország 1939-es megszállását követően konferencia-sorozattá nőtte ki magát. A négy alkalommal megrendezett megbeszélések témája a német és a szovjet biztonsági erők közötti információ- és tapasztalatcsere mellett a megszállt területeken végzett műveletek összehangolása, a lengyel ellenállási mozgalom szisztematikus felszámolása volt, ami irritálta mind a náci, mind a szovjet megszállókat. Közös cél volt továbbá a Lengyelországból a Szovjetunióba menekülni próbáló zsidók visszadeportálását és átadását megszervezni a Gestapónak, valamint kiirtani a lengyel értelmiséget.

large.jpg

"Baráti beszélgetés"

 

Előzmények

Miután aláírták a Molotov-Ribbentrop paktumot 1939. augusztus 23-án, Németország lerohanta Lengyelország nyugati felét szeptember 1-jén, a Szovjetunió pedig megszállta Lengyelország keleti felét szeptember 17-én. Az így kettészakított és megszállt területeken mindkét állam tisztogató akciókba kezdett. Az ügyészségi hatáskörrel is rendelkező Nemzeti Emlékezet Intézete – Lengyel Nemzet Ellen Elkövetett Hitlerista és Szovjet Bűncselekményeket Kivizsgáló Főbizottság megállapításai szerint tömeges jellegük, valamint osztály és nemzeti hovatartozáson alapuló ideológiai motivációjuk miatt ezek a gyilkosságok népirtásnak (emberiség elleni bűntettnek) minősülnek – ezt ugyanakkor Oroszország visszautasította. Ennek az volt az oka, hogy a meggyilkolt áldozatok családtagjai népirtás esetén kártérítést követelhettek volna az orosz államtól, valamint népirtás esetén az elkövetőket nem lehet elévülés címén felmenteni.

Spotkanie_Sojuszników.jpg

Nem csak a kötelező udvariasság

 

A „baráti” találkozók

A Gestapo és az NKVD által szervezett konferenciákat német részről  Heinrich Himmler, orosz részről Lavrentiy Berija vezette. Az első alkalomról keveset tudunk: erre állítólag 1939. szeptember 27-én Brześć nad Bugiem-ben került sor, akkor, amikor a lengyel hadsereg néhány egysége még mindig harcban állt. A találkozón mindkét fél felkészült a várható lengyel ellenállási mozgalom megindulására, és megvitatták milyen lehetséges tevékenységek során tudják felszámolni azt.

300px-Pact_Ribentropp-Molotov-_secret_protocol1.jpg

A Molotov-Ribbentrop paktum, a névadók aláírásával

 

A második találkozóra valószínűleg 1939. november végén került sor Lwówban, ahol a lengyel hadifoglyok cseréjéről is tárgyaltak a felek. Emellett leszögezték a német-szovjet határ-és barátsági szerződésben foglaltak szerint, hogy: „Egyik fél sem tűri el a területén a másik fél által támogatott lengyel agitációt. A saját területén elnyom minden agitációs kezdeményezést, és erről tájékoztatja a másik felet, hogy az is megtehesse a megfelelő intézkedéseket e célból.”

together1939.gif

Együtt - 1939

A harmadik konferencia a legismertebb, erre 1940. február 20-ától kezdődően került sor Zakopane-ban, a „Pan Tadeusz” villában.  A német oldalt Adolf Eichmann képviselte, a szovjet küldöttség élén Grigoriy Litvinov állt, a küldöttség tagjai között – többek között – Rita Zimmerman (a hírhedt Kolyma aranybánya igazgatója) volt. Források szerint ennek a konferenciának az eredménye volt a Katyni mészárlás, ahol a SZK(b)P Központi Bizottságának Politikai Bizottsága 1940. március 5-én hozott döntését hajtott végre az NKVD a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek ellen. Az áldozatok számát a különböző becslések 15.000 és 22.000 fő közé teszik. Hogy ezen a konferencián a németek tudomást szereztek volna a készülő szovjet mészárlásról, több történész is vitatja. Az azonban tény, hogy már az első konferenciát követően rendszeres együttműködés volt a Gestapo és az NKVD között. A németek közös gyakorlatokon osztották meg „tudásukat és tapasztalataikat” szovjet „kollégáikkal,” kiképzéseket tartottak, sőt, fegyverekkel is ellátták az NKVD-t, tekintettel a német fegyverek megbízhatóságára. (Később ez lett az orosz érvelés alapja a napvilágra került Katyni mészárlással kapcsolatban, amelyben a németeket vádolták a gyilkosságokkal.)

39589-700x485.jpg

Tapasztalat-csere 

A negyedik és egyben utolsó ülésre 1940 márciusában került sor Krakkóban, ahova egy speciális NKVD küldöttség érkezett, hogy megvitassák a Gestapóval a lengyel ellenállás teljes felszámolásának tapasztalatai mellett a „menekültcsere” ügyét vagyis, hogy az oroszokhoz menekült zsidókat állami szervezés mellett összegyűjtötték és marhavagonokban visszaszállították a németek által megszállt Lengyelországba. Ily módon a Szovjetunió tevékenyen részt vett az európai zsidóság szisztematikus kiirtásában, mert ezek a vonatok aztán szinte megállás nélkül valamelyik haláltáborba vitték a menekülőket. A tényeket alátámasztják azok a nemrégiben előkerült iratok, amelyeken a németek – a róluk elhíresült alapossággal – dokumentálták a szovjet területekről visszaérkezett transzportokat.

nkvdgstp.jpg

 

 Megállapodás a transzportokról, Berija, és Himmler szignójával

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr706299272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.13. 18:47:45

Közös ellenség volt, ilyen egyszerű ez.

vargánya 2014.06.14. 17:43:52

Egy a Duna tv-n kb. fél éve bemutatott (aztán kínos hallgatás által övezett) dokumentumfilmből kiderült, hogy ez a kapcsolat a 30-as évek közepén kezdődött. Ekkor még a németek tanultak a szovjet "kollégáktól": kínzási módszereket, a koncentrációs táborok kialakításának, "üzemeltetésének" módszereit. Kíváncsi vagyok, a blog szerzője mit tud erről. A Paktum utáni együttműködés ugyanis már magától értetődőnek tekinthető. Na de előtte, amikor még nyílt színen az "anyázás" ment ...

GERI87 2014.06.14. 17:48:41

@vargánya:

Már a 20-as években voltak német kiképző központok, bázisok, fegyvereket próbáltak ki az orosz kies vidékeken stb.
Mert a Versailles-i szerződés tiltotta a német fegyverkezést, a kommunista államban meg eléggé zártan és titokban lehetett ezt folytatni, a szovjetek meg úgy gondolták profitálhatnak a németek tapasztalataiból.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.06.14. 17:54:13

Az együttműködés a 20-as években kezdődött. A kiteljesedés ott volt, hogy a németek az orosz síkságokon, eldugva a világ szeme elől, ott gyakorolták be a Rommel és a többiek által később alkalmazott technikákat, stratégiákat, pláne ami a páncélosok alkalmazását illeti. A dezinformálás is működött, hisz az orosz tisztikar 70%-át - a németekkel együtt gyakorlatozók 100%-át is - likvidálta az a szerencsétlen Berija `41-re.

Mérnork 2014.06.14. 18:30:42

Hehe, ez német-szovjet szál már azzal elkezdődött, hogy a német titkosszolgálat pénzelte Lenint és embereit, hogy megcsinálják Orosz országban a forradalmat, így kivonva azt a háborúból.

ThomasV 2014.06.14. 18:30:51

Érdekes cikk, annyit hozzáfűzök, hogy emberiség elleni bűncselekmény nem létezik, egy fordítási hiba eredménye a crimes against humanity-ból. A helyes az emberiesség elleni bűncselekmény, az új Btk. (2012. évi C. tv.) már jól tartalmazza (XIII. fejezet).

Samott 2014.06.14. 19:05:17

Nyilvanvalon hianyosak a tortenelmi ismereteim, de a lengyelek lerohanasakor az angolok/franciak csak a nemetekkel vagy a szovjetekkel is hadiallapotba kerultek?

aritus 2014.06.14. 19:28:42

@Boli – Ch.T. stb...(gábriel, menj te a pics.ba!): Ebből is látszik, hogy komcsi-náci ugyanaz. (Nem véletlen a jobbik putyin imádata, hogy utaljak a mára).

Örülök ennek a posztnak, mert ez is egy agyonhallgatott története a 20. századnak.

aritus 2014.06.14. 19:30:45

@Samott: Szerintem nem, mivel "hivatalosan" a németek támadták meg lengyelországot, az oroszok "csak" fű alatt.
Egyébként nemcsak Lengyelországot támadta meg Sztálin, hanem Finnországot is.

aritus 2014.06.14. 19:32:55

Az is tudható, hogy Sztálin és Hitler kölcsönösen csodálták egymást, és tanultak egymástól.

Alick 2014.06.14. 19:36:28

"A Gestapo és az NKVD által szervezett konferenciákat német részről Heinrich Himmler, orosz részről Lavrentiy Berija vezette."

Gondolom Berija etnikai származásán nagyvonalúan átsiklottak. :)

Alick 2014.06.14. 19:37:42

@Samott: a szovjetek "csak" bevonultak a gazdátlanul maradt területekre...

Alick 2014.06.14. 19:46:39

@aritus: hmmm... amikor a jenkik különféle iszlám terrorista szervezeteket támogattak, vajon ezzel őket is terroristának lehetne minősíteni?
(a politikában érdekből szinte bárki bárkivel össze szokott néha feküdni)

aritus 2014.06.14. 19:51:37

@Alick: Nem, hanem hülye seggfejeknek lehet őket tartani, mert azok.
Jól rá is basztak.

De itt nem arról szól a poszt, és a 20. század valósága, hogy az orosz meg a német titkosszolgálat támogatta egymást, itt két ÁLLAM együttműködéséről van szó.

Ami nagyon különbözik attól, hogy egy adott állam titkosszolgálata támogat biz. rendszerellenes csoportokat.

Egyébként meg szerintem a világ sokkal jobb hely lenne, ha az összes titkosszolgálatoit feloszlatnák, és sóval hintenék be a helyét.

aritus 2014.06.14. 19:55:58

@Alick: Ja, és az, hogy a komcsi meg a náci ugyanaz, azt nemcsak Sztálin és Hitler együttműködése miatt mondom.
Ha megnézed a hitvallásukat, ugyanaz.
Erős állam, állami újraelosztás túlsúlya, állami ideológia mindenekfelett, az állampolgárok egy csoportja kijelölt bűnbak, nincs transzparencia, nincs ellenőrzés, nincsenek civil szervezetek.
Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Csak ez van.
És koncentrációs táborok, gulág, Recsk, na még ez van.

GERI87 2014.06.14. 22:26:54

Rapallói egyezmény egyébként a neve az 1922-es német-szovjet együttműködésnek.

@Samott:

"Az ürügy az volt....hogy meg kellett segíteni a „Németország által fenyegetett” ukránokat és fehéroroszokat. A szovjet hadbalépés ilyetén magyarázata persze nem nyerte el a német kormány tetszését, ezért azt javasolták, hogy adjanak ki egy közös közleményt, amelyben a támadást azzal igazolják, hogy helyreállítják a rendet és a békét a volt lengyel területeken. A német kormány kérését viszont Moszkva utasította el, majd a német fenyegetés említése nélkül, homályosabban indokolta a szovjet támadást."

----

"A szovjet diplomácia szerint „megvédték a Lengyelországban élő ukrán és fehérorosz kisebbséget, látva Lengyelország közelgő összeomlását”

-----

"Lengyelország a Szovjetunió elleni lehetséges veszélyforrások melegágyává vált… Azt sem várhatja el senki a szovjet kormánytól, hogy közömbös maradjon az ezidáig jogfosztott, most pedig magukra hagyott testvéreik, a Lengyelországban lakó ukránok és fehéroroszok sorsa ügyében. A szovjet kormány ezért szent kötelességének tartja, hogy segítő kezet nyújtson lengyelországi ukrán és fehérorosz testvéreiknek."

[Molotov]

Baldrick68 2014.06.15. 00:40:57

@vargánya:
Gondolom erre gondolsz:
www.youtube.com/watch?v=gHRfCWtfIhI

Amúgy érdemes megnézni, hogy ennek a filmnek a magyar szinkronját a HIR TV megbízásából készítették.
Ez a rész külön remek:
www.youtube.com/watch?v=gHRfCWtfIhI#t=4399

Itt ugye arról van szó, hogy a Putyinék pont ugyanolyanok mint a Sztálinék. És most a jobboskák ennek a fickónak a seggét nyalják :-)

Baldrick68 2014.06.15. 00:47:29

@aritus:

A Finn Orosz háborúval kapcsolatban egy kis részlet.
tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/25/a-mesterlovesz/

Simo Häyhä.
Annyit mindenkinek (megismétlem: mindenkinek) muszáj tudnia róla, hogy minden idők (megismétlem: minden idők) legeredményesebb mesterlövészét tisztelhetjük a 34. finn lövészezred 153 centi alacsony, szófukar tizedesében, aki a finn-orosz háború százkét napja alatt (reméljük, mindenki ül és bevette a vérnyomáscsökkentőjét) hitelesítve 505 ellenséget tett el láb alól a hazai gyártmányú M27 típusú (Pystykorvának, vagyis valamilyen finn bennszülött kutyafajtáról elnevezett) fegyverével (itt alul), és további mintegy kettőszázat géppisztollyal (gondolom, szabadideje terhére).
Gyors fejszámolás után belátjuk: az oroszok által Белая Смерть-nek, vagyis Fehér Halálnak nevezett, hószínű kezeslábasban, valamint fagypont alatt 20 és 40 fok közötti hőmérsékletű környezetben tevékenykedő Simo nagyjából két zászlóaljnyi Ivántól vette el örökre a hazatérés örömét, ráadásul úgy, hogy melóhoz sohasem (más források szerint: igen ritkán) használt távcsövet.

Baldrick68 2014.06.15. 00:54:16

@aritus:
"Ja, és az, hogy a komcsi meg a náci ugyanaz, azt nemcsak Sztálin és Hitler együttműködése miatt mondom."

Van benne valami..
www.youtube.com/watch?v=gHRfCWtfIhI#t=1168

GERI87 2014.06.15. 01:03:42

@Baldrick68:

Először is a Putyini Oroszország is épít a birodalmi identitásra, a nemzeti büszkeségre.
Ettől még nem ugyanolyanok mint Sztálin idejében, ez erős túlzás.

Másodszor meg senki nem nyal senkit sem.
Két dolog történt: a paksi bővítés meg az Ukrajnai helyzetből való csendes távolmaradás.

A videót, műsort meg senki nem tüntette el, anno láttam, semmi újat vagy titkosat nem mond el, amit amúgy nem tanítanának, vagy nem lehetne róla tudni.

aritus 2014.06.15. 07:30:58

@GERI87: Putyin ezt utánozta le ezek szerint most Ukrajnában. Most is csak "megvédi" az ott élő oroszokat.

aritus 2014.06.15. 07:34:06

@Baldrick68: Mert azóta Putyin a kereszténység védelmezője lett, és az a vezér, aki a buzilobbinak sikeresen ellenáll.
Ja, meg ad úgy pénzt, hogy nem firtatja, pontosan mire is költik majd.
Csak a visszafizetésre kényes, az elköltést leszarja.

Hát kb ezek miatt lett Putyin a példakép.

aritus 2014.06.15. 07:40:44

@GERI87: Még nem ugyanolyanok, mint Sztálin idejében, de az akarat megvan hozzá.
Épp most akarja Putyin Volgográd nevét visszaállítani Sztálingráddá. Nyilván azért, mert elitéli a sztálini népírtásokat, igaz?
index.hu/kulfold/2014/06/07/ujra_sztalingrad_lehet_volgograd/

A Gulágok is megvannak, köszönik szépen, lényegileg pont ugyanolyanok, mint a sztálini időkben voltak.

Nem sorolom tovább, ha valóban nyitott szemmel élnél a világban, akkor rengeteg adatot találnál arra, hogy Putyin nagyon sokban hasonlít Sztálinra, példaképe. Végül is egy volt KGB-s magasrangú tisztről beszélünk. Mi baja lenne a sztálinizmussal, kommunizmussal?
Egy különbség van közöttük, Putyin felismerte, hogy az egyházat, a vallást is remekül fel tudja használni az elnyomás eszközeként.

McKinney 2014.06.15. 08:58:29

Az oroszok semmit sem változtak, most pont ezt teszik Ukrajnában is.
Nem csoda hogy a baltiak fosnak, már megint csak a hülye magyarok nem tudjak hova kell állni.

GERI87 2014.06.15. 12:38:15

@aritus:

Amerika is mindig "megvédi" az érdekeit...akarom mondani a "demokráciát, szabadságot" félfeudális buckalakó országokban.

Ilyen a politika, jó reggelt!

"Nyilván azért, mert elítéli a sztálini népirtásokat, igaz?"

A város "régi" nevének visszaállítása az orosz nagyság előtti tisztelgés, egy jelképes üzenet lenne.
Sztálin alatt lett Oroszországot újra világtényező nagyhatalom, a SZU idején lett félfeudális agrár országból modern ipari állam, ezért olyan fontos nekik a szovjet múlt és viszonyulnak másképp a vörös csillaghoz, Sztálinhoz stb.

Nem jelenti azt hogy holnaptól megnyitják a gulágokat, ne lény már ennyire hülye.
De nyugodtan szard össze magad Putyintól, véletlenül se akarj objektívebb lenni, az fáj...

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.06.15. 14:13:13

Azt azért még illik tudni, hogy szegény icipici lengyelek qrvára nem akartak engedni Hitler területi követeléseinek (amely területeket az 1.vh után csatoltak Lengyelországhoz, korábban sosem volt lengyel terület), a fatökű britek katonai garanciája miatt.
Meg azt sem utolsó tudni, hogy a 2.vh. első, civilek elleni atrocitását a lengyelek követték el a saját területükön élő német nemzetiségű lakosságuk ellen. (Brombergi véres vasárnap)
Egyes visszaemlékezések szerint ezek a civilek elleni támadások már 1939.augusztusában elkezdődtek...

prolee 2014.06.15. 18:02:25

@GERI87: Végre egy normális hang.

Arra pedig, hogy Putyin olyan, mint Sztálin, csak azt tudom mondani, hogy Németország meg olyan, mintha Hitler megnyerte volna a háborút....

Ezen néha gondolkodjatok el kicsit....

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.01. 07:50:47

A hitleri nemzeti szoci meg a sztalini marxista komcsi ideologia eleg sokban atfedte egymast.
Az oroszoknak es a nemeteknek is a vereben van a mas nepek leigazasa, a birodalmi szemlelet. Az ehhez tarsitott ideologia mar reszletkerdes.
süti beállítások módosítása