Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.03.07. 09:32 Vilagpolitika

Az elektronikus hadviselés szerepe a 2006-os arab-izraeli háborúban

Címkék: történelem lehallgatás terrorizmus felderítés síita rakétatámadás bombázás USA Izrael Gáza ENSZ Libanon Hezbollah Moszad arab-izraeli háború Elektronikus hadviselés

Elektronikus hadviselésről (Electronic Warfair - EW) beszélünk, amikor a rádiótechnikát, az elektronikát és a rejtjelezést (kriptográfiát) használják a háború eszközeként.

-kb-

Aki érdeklődik a külpolitika, illetve azon belül a közel-keleti események iránt, annak bizonyára ismerősek a 2006-ban Izrael és Hezbollah között lezajlott harmincnégy napos háború körülményei. Ezért ebben a posztban nem az események időrendbeli bemutatása a cél, hanem kimondottan egy aspektusra, nevezetesen az elektronikus hadviselésre helyeztük a hangsúlyt. Azért akarunk ezzel is foglalkozni egy kicsit, mert az arab-izraeli szemben állásról szóló cikkek többsége leginkább a katonai/diplomáciai dimenzióra koncentrál, ezért egy picit hiánypótlásnak is szánjuk ezt a rövid összefoglalást. A központi kérdés tehát, hogy milyen infokommunikációs-technológiai eszközöket vetettek be egymás ellen a harcoló felek?

 palesztina1967.jpg

A Hezbollah és Izrael közti összecsapás szikrája az volt, amikor 2006. július 12-én a libanoni síita csoport tagjai elraboltak két zsidó katonát, nyolcat pedig halálosan megsebesítettek. A határátlépés után a szervezet harcosai néhány határ menti izraeli falut is célba vettek.  Ezután az Izraeli Védelmi Erők támadást indítottak északi szomszédjuk ellen.

Hasszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára magabiztosnak tűnt a háború kimenetelét illetően, legközelebbi tanácsadója hűvös optimizmussal állította, hogy egy-két napon belül minden csendes lesz. Az események rácáfoltak az elhamarkodott kijelentésre: a háború harmincnégy napja alatt 1187 ember vesztette életét és 4092 fő sebesült meg libanoni oldalon. Ezen felül közel egymillió ember kényszerült otthona elhagyására. Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja szerint a menekültek 45 százaléka gyerek. Izraeli részről 43 polgári és 117 katonai áldozatot követelt a konfliktus. 33-an súlyosan, 68-an pedig könnyebben sérültek meg a rakétatámadások következtében. A harcok idején összesen 3970 rakéta csapódott be izraeli területre. A lakóhelyükről távozni kényszerülők számát 300 000 főre becsülik. Az, hogy Izrael mennyiben tekinthető nyertesnek, vagy vesztesnek a háborúban, egy másik poszt témája. A rövid felvezetés után áttérnék az elektronikus hadviselés szerepére.

 00000.jpg

Az 1967-es hat napos háborúig nem voltak komolyan terítéken az elektronikus hadviselés eszközei az arab-izraeli konfliktus modernkori történetében. Az áttörést az 1973-as, Jóm Kippúri háború hozta, ami után szoros együttműködés alakult ki a témában érdekelt izraeli és amerikai vállalatok között - ami nagy előrelépést jelentett Izrael EW rendszerének fejlesztésében. (Mára Izrael a legnagyobb fejlesztővé vált.)

Az 1982-es, ötödik arab-izraeli háború kezdetére már jelentős változások történtek. Elsődleges célként az arab légvédelmi rendszer hatékonyságának csökkentését tűzték ki. Ez jelentősen hozzájárult a légi uralom megszerzéséhez és az izraeli páncélos csapatok manőverező képességének javításához. Ezért 1973 óta az izraeli katonai vezetés nagy gondot fordított az arab légvédelmi rendszerek elektronikai elemeinek felderítésére, zavarására, majd a megsemmisítésükre alkalmas technika kifejlesztésére. Ennek jegyében pilóta nélküli repülőgépeket is kifejlesztettek: elektronikus felderítő repülőket szereztek be az Egyesült Államokból a légi célok földi elektronikai berendezések felderítésére. A vadászbombázókat részben lokátor elleni, felderítő fedélzeti rakétákkal, részben ezek elpusztítására alkalmas különleges bombákkal és levegő-föld rakétákkal szerelték föl.  A végső cél egy olyan struktúra létrehozása volt, ami egy nagyobb háború kezdeti szakaszában képes hatástalanítani az ellenség kommunikációs rendszerét.

 2_n.jpg

Mire a 2006-os konfliktus megkezdődött, az izraeli hírszerzés szakértőinek meggyőződésük volt, hogy a Dél-Libanonban, Izrael által kiépített „elektronikus takaró” olyan hatékony, hogy képes megbénítani a Hezbollah teljes katonai és kommunikációs rendszerét, beleértve a mobil hálózatot is. Sőt, a tábornoki kar úgy hitte, hogy Hasszan Naszrallah kommunikációs összeköttetéseit is sikerült elvágni a belső területen fekvő bejrúti bunker és a parancsnoki helyek, valamint a Damaszkusszal és Teheránnal való stratégiai pontok között.

A magabiztos hozzáállás ellenére már a háború első napjaiban csalódniuk kellett. Július 14-én két iráni rakétát lőttek ki a Hezbollah Bejrúttól nem messze lévő parti bázisáról. Az egyik rakéta egy izraeli kísérő naszádba csapódott, a legénység tagjai közül négyen életüket vesztették. Későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a hiba a hajó védelmi rendszerében volt, ami a radar segítségével megmutatta a rakéta pontos helyét, de későn reagált a kilövésre. Hasszan Naszrallah ekkor teátrális körülmények között hívta a tengeren lévő roncshoz a környéken lévő libanoniakat, hogy demonstrálja szervezetének elrettentő erejét. Ez lehetett az első arra utaló jel, hogy Izrael alul értékelte az ellenség képességeit.

Értelemszerűen a Hezbollah is készült az elektronikus hadviselésre. Irán jóvoltából olyan rendszerekhez jutottak, amik képesek voltak megzavarni Izrael kifinomult EW hálózatát. Augusztus 9-én a háború végéhez közeledve, a Hezbollah kommunikációs rendszere még 500 méterre az izraeli határtól is működött.

 0115gaza3.jpg

David Eshel, izraeli veterán szerint Izrael alulértékelte az irániak hozzáértését és elkövetett egy taktikai hibát is: mivel a tartalékosok mobil telefonjait nem kobozták el a bevetés előtti napokban, a Hezbollah emberei a megfelelő eszközök segítségével képesek voltak lehallgatni a telefonbeszélgetéseket. Meggyőző harctéri teljesítményük részben ennek is köszönhető. Július 25-én Gal Hirsch dandár tábornok – aki a határ menti régiókban bevetett reguláris IDF osztagot vezette – elmondta a sajtónak, hogy csapatai iráni gyártmányú lehallgató készülékekkel, számítógépekkel, modern kommunikációs eszközökkel, az izraeli stratégiai célpontokról készült részletes harcászati térképekkel, valamint izraeli telefonszámok listájával teli szobákra bukkantak.

A Litani folyótól délre egy Hezbolah erődítménynél zajlott heves összecsapást követően három iráni hírszerző tiszt holttestét találták meg.  A helyszínen olyan dokumentumokra és eszközökre bukkantak, amelyekből kiderült, hogy az illetők kifinomult ELINT (Electronic Intelligence: rádiótechnikai felderítés) eszközöket és EW zavaró rendszereket működtettek, amelyek az IDF radar és taktikai kommunikációját is bénították. 

Izraeli források szerint a kifinomult kommunikációs rendszerének köszönhetően az IDF is kiemelkedő sikereket ért el az elektronikus hadviselés terén. Greg Myre, egy cikkében rávilágít, hogy a Moszad és a légi hírszerzés sikeresen azonosította a Hezbollah által – gyakran polgári házakba – telepített rakétáinak helyét. Egy másik forrásból azonban az derül ki, hogy a Hezbollah nem telepítette rakétáit lakóházakba, és az ellenálló civileket nem kényszerítette senki arra, hogy fegyvert fogjanak. „Azért harcoltak, hogy megvédjék falvaikat, és készek voltak meghalni is, ha kellett” – nyilatkozta egy Hezbollah harcos.

David Eshel szerint a hírszerzés (ebbe a beépített emberi források is beletartoztak) annyira pontosnak bizonyult, hogy a pilótáknak adott – a meghatározott célpontokat tartalmazó – térképeken még a rakétáknak helyet adó szobák is szerepelnek. Ennek köszönhetően a Hezbollah rakétaarzenáljának több mint a fele 36 órán belül megsemmisült. Egy másik forrásból azonban - az előbb említetteknek ellentmondva – az derül ki, hogy az első három napban a Hezbollah állásainak csupán 7%-át sikerült megsemmisíteni, hiszen a fegyvereket és a muníciót izraeli szem előtt rejtett bunkerekben tárolták. A forrás arra is rávilágít, hogy a síita szervezet felső vezetése ellen indított támadások hatástalannak bizonyultak. Ebből következően valószínűsíthető, hogy a polgári célpontok ellen elkövetett támadásoknak oka az izraeli felső vezetés tehetetlenségéből fakadó dühben keresendő. Azt, hogy a Hezbollah nem használt emberi pajzsokat a háború során az is igazolja, hogy a szervezet igen nagy munkát fektetett abba, hogy a földalatti alagút és bunker hálózatot kiépítse lakott területen kívül. Ezeknek az objektumoknak a létezéséről Izrael nem tudhatott, hiszen a háború utolsó napjaiban is százával repültek a Katyusák a két ország határán keresztül. Természetesen a fenti kérdés heves viták tárgyát képezi mindkét oldalról, innen messziről nem gondoljuk, hogy lehet egyértelmű állást foglalni elfogultság nélkül.

Az Izraeli Légierő a feltételezett 21 nagy hatótávolságú (Zelzal 3) rakétából valószínűleg 18-at elpusztított. Teherán libanoni irányító bázisa is a tűz martalékává vált. A légi hadjárat harmadik estéjére bevetésre kerültek a BPLI (olyan rendszer, ami az ellenséges rakétákat a gyorsuló fázisban képes semlegesíteni) eszközök is.

A fentiekből okulva 2008/2009-ben, a Gázában folytatott „Öntött Ólom” hadművelet során az izraeli hadvezetés levonta a 2006-os események konzekvenciáit és azok alapján a következő újítások mondhatók el. A hadsereget közvetlenül a frontról és nem a képernyők mögül, a hadiszállásról irányították. A felső vezetésnek nem voltak illúziói afelől, hogy egy háborút meg lehet nyerni csak a levegőből. Ezen felül jól kidolgozott tervet készítettek, melynek megvalósítására egy év előkészület állt rendelkezésre. A vezérkari főnök pedig nem verte nagydobra céljait, a sajtót távol tartották a fronttól és a katonáktól elkobozták mobil telefonjaikat. Mindez a megfontoltság és összeszedettség 2006-ban nem volt elmondható. Egy nyugalmazott légierő parancsnok a következőket mondta a gázai konfliktust illetően: „Amit most látunk, az egy nagyszerű lecke azt illetően, hogy mit csináltunk rosszul 2006-ban. Libanonban megtanultuk, hogy ha meg akarjuk állítani ezeket a rakétákat, akkor a szárazföldi erők segítségével át kell venni az ellenőrzést a kérdéses terület fölött…”

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr715847216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pvcpadlo01 (törölt) 2014.08.13. 09:18:51

szegény hülye Lovas István a gén bombáról hablatyolt hetekig ...azután hirtelen elfelejtette a témát. A gén bomba olyan harci eszköz _ a titokban izraeli bevándorlását kérelmező szerző_ amely szét tudja válogatni az arab és zsidó géneket és csak az arabokat támadja meg.

Érdeklődéssel várom eme hülyeségnek a helyi nácik által beírt igazolás kampányát... :)
süti beállítások módosítása