Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.02. 11:16 Vilagpolitika

Véres rítusok a Közel-Keleten

Muszlim mártírtudat

-kb-

Számos közel-keleti város válik véres össznépi karnevál helyszínévé, amikor a síita muszlimok mártírhalált halt (h)ősükre, Husszein imámra emlékeznek. A résztvevők különböző jelszavakat skandálva vonulnak végig az utcákon, és ahhoz, hogy átéljék Husszein szenvedéseit, lánccal, fémkötéllel, kardokkal ütik magukat, amíg el nem kezdenek vérezni. Ez a nyugati szemmel talán bizarrnak tűnő esemény az Asúra ünnepe.

A világ muszlimjainak mindössze 10%-a tartozik a síita irányzathoz. Kis létszámarányuk ellenére mégis igen jelentős erőt képviselnek, jellemzően nagy fanatizmussal és mélyen élik meg vallásukat. Az irányzat követője az Irán által támogatott libanoni Hezbollah is, amely szervezet a hazájában élő síitákat hivatott felkarolni.

A Hezbollah fellegvárának számító dél-libanoni Nabatíje városában a politikai csoportok, a kampányolásra is igyekeznek felhasználni az Asúra ünnepét. A Hezbollah és a vele rivális Amal párt azon versenyzik, hogy ki tudja a legszenzációsabb külsőségek közepette levezényelni az megemlékezést; pólókat, fejkendőket és egyéb, a pártok logóját feltüntető termékeket árusítanak. Az Asúra az elmélkedés, imádkozás ideje is egyben. A megemlékezések alatt felolvasásokkal elevenítik fel az eseményeket, majd később a történetet színpadra viszik, eljátsszák. Tehát a véres rítusok, a horrorisztikus önsanyargatás csak egy része a megemlékezés sorozatnak.

 

 telefon.jpg

 Egy békés telefonáló Nabatijében, az Asúra idején. Fotó: Ephemeris

 

Egy kis történelem 

A síiták mártíromság tudatának és fanatizmusának összetett okai vannak. Elsők között kell említeni a kerbalai csatát, melyre minden évben az Asúra keretén belül emlékeznek meg. 680-ban a síiták kalifajelöltje, Husszein imám Medinából Kúfába utazott, hogy elődjétől átvegye a közösség irányítását. Riválisa, a szunnita Jazid kalifa azonban túlerőben lévő csapatával megsemmisítő vereséget mért rá, a mai Irakban található Kerbala városánál. A síiták számára Husszein példával szolgál a ma élőknek, mert bár csatát vesztett, hősies magatartásával erkölcsi győzelmet aratott, ezért a bátorság és az önfeláldozás mintaképe lett.

 

child ashura.jpg

Nem lehet elég korán kezdeni…Asúra Pakisztánban. Fotó: Ali Raza

 

Izrael és az Asúra

A libanoni Nabatije kisvárosa nemcsak azért bír nagy jelentőséggel, mert a Hezbollah egyik fő bázisa, de itt került sor számos olyan eseményre, amely meghatározza a síiták és Izrael viszonyát. Ra’ed Moukalled, helyi szemész egy piknik alkalmával elvesztette fiát, nem sokkal annak ötödik születésnapja előtt. A gyerek felvett egy játéknak látszó tárgyat, ami – mint kiderült – az izraeliek által korábban ledobott fürtös bomba volt. Ra’ed minden évben részt vesz az Asúrán, így rója le kegyeletét halott kisfia előtt, és barátai is csatlakoznak hozzá, hogy kifejezzék támogatásukat. Az orvos civilként közreműködik különböző civil szervezetek munkájában, melyek fő feladata, hogy az aknákat és fürtös bombákat eltávolítsák a dél-libanoni területekről.

 

irak.jpg

Jelentős a síiták aránya Irakban. Ők is emlékeznek.  Fotó: AP Photo/Hadi Mizban

 

1983-ban, egy évvel az Izrael által Libanon ellen indított háború után, Nabatíjében éppen egy drámai előadást adtak elő a kerbalai csata eseményeiről. A környék tele volt áhítatos, könnyeikkel küszködő asszonyokkal, és ruháikat vérrel beborító férfiakkal. Hirtelen egy izraeli járőrcsapat tűnt föl és megpróbáltak áthatolni a tömegen. Azóta is vitatott, hogy direkt jártak arra, vagy az őrvezető nézte el a térképet – hiszen a hivatalos utasítás szerint el kellett kerülniük az Asúra helyszínét. A feldühödött tömeg kövekkel kezdte dobálni az izraelieket, akik gránátokkal és pisztolyokkal válaszoltak a támadásra. Az Asúra számos résztvevője életét vesztette az összecsapásban. Számos kétkedő, vagy eddig semleges álláspontot képviselő libanoni csatlakozott ezután az izraeli megszállással szembeni mozgalomhoz. Ez az esemény megmutatta a libanoni síitáknak, hogy az izraeliek nem tisztelik az iszlámot, és azokat Jazidhoz (Husszein imám egykori gyilkos ellenségéhez) hasonlították.

Egy ehhez kapcsolódó sajnálatos, és a mai napig közbeszéd tárgyát képező esemény egy libanoni kis város, Kána 1996-os bombázása. Az izraeli légicsapások következtében több mint 100 ember vesztette életét, köztük nők és gyerekek. A muharram havi megemlékezéseken gyakran utalnak az incidensre Izrael ellenes jelszavakat skandálva. A síiták közül sokan úgy tartják, hogy az izraeli megszállók Jazid kalifa modernkori „reinkarnációi”.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr245890356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2014.04.03. 07:17:04

"amíg el nem kezdenek vérezni"

Nem, nem "amíg el nem kezdenek vérezni", hanem jóval utána is. Ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja.

Mészáros Laci 2014.04.03. 08:34:15

Darwin, ha élne, forogna a sírjában.

De a katolikusok között is divat volt a vezeklő-öv.

Kána bombázása (ágyúkkal lőtték a menekülttábort) sem egyszínű, mint az izrael körüli konfliktusokban szinte semmi nem az: a kitudjamelyik fegyveres csoport a menekülttábor közepéből indított rakétákat az izraeli állások felé. Más kontextusban ezt szokták élő pajzsnak nevezni. Az izraeliekben meg elszakadt a cérna, és úgy lőttek vissza, hogy valószínűleg tudták, minden áldozat civil lesz (még akkor is, ha ezt tagadják, a tűzvezetésnek látnia kellett).

Locassen 2014.04.03. 08:52:58

@Mészáros Laci: hát, nem igazán, az ENSZ-jelentés szerint izraeliek lebombázták a Hezbollah állását, aztán utána szándékosan szétlőtték az ENSZ-központot a városban, ahol 800 civil keresett menedéket. A két célpont kellő távolságban volt egymástól, semmiféle élő pajzsról nem volt szó.

tobias2 2014.04.03. 09:12:24

A muzulmánoknak nincs szükségük Izraelre ahhoz, hogy gyilkolásszanak. Nagy prófétájuk, a rablógyilkos, liliomtipró politikus, Mohamed emlékére minden héten vérengzenek egy kicsit, vagy nagyot -- ha nincs más, akkor egymás közt: www.thereligionofpeace.com/index.html#Attacks

HgGina 2014.04.03. 11:00:46

Nem értem a sok arabot. Miért nem kergetik be a tengerbe a zsidókat? Egyszer s mindenkorra megszűnne a probléma forrása.
Az oroszok se a fegyverek fejlettségével győztek a németek ellen, hanem azzal, hogy annyian voltak, amennyi golyójuk a németeknek már nem.
A világ két hulladéktól szabadulna meg végre. A másik a sok fanatikus muszlim.

csakakkorhogyha 2014.04.03. 12:38:09

A béke és a szeretet vallása. Mi lesz ha egy napon berágnak valamiért és átfordulnak a háború és gyűlölet irányába?

Kekszemu 2014.04.27. 21:54:48

@HgGina:
Mert Israelnek van egy kitudjamekkora atomarzenálja.
És a lényeg a kitudjamekkorán van, ugyanis nem lehet tudni hogy mekkora. Amivel sakkban tartja az arabokat.
Ami rossz is és egyben jó is.
Nyugat Európa a liberális bevándorláspolitikának köszönhetően most tanulja milyen "gyaur kutyának" lenni.
Kíváncsi leszek kibírnak e 150 évet, vagy elegük lesz belőle hamarabb?!

Izrael 20ezer nkm-en fekszik, aminek a fele sivatag, 8 millió lakossal amiből 3 millió palesztin. Nagyon sűrűn lakott.A palesztinok nem arabok, hanem perzsák. Első ránézésre egy átlagos mediterán országnak tűnik. Az északi sűrűbben lakott rész abszolút be van rendezkedve a turizmusra.
Sokat elmond, hogy a TelAviv és Jeruzsálem közötti autopálya egész éjszaka ki van világítva. Uh egy Magyarországnál negyed akkora országnak kb Paks méretű vagy annál nagyobb atomerőműve kell hogy legyen, mivel úgy tudom náluk minden árammal van ellátva.

Még egy dolgot nem szabad elfelejteni, az a terület tényleg SZENTFÖLD, Jeruzsálem ugyanis három vallás bölcsője. A kereszténységé, a mohamedánoké és a zsidóké is...
Három nap alatt végigjárhatók a bibliai helyek, amelyek nekünk fontosak.
De egy életre szóló emléket jelent.

Az lesz a következő világháború tűzfészke.
Nem az a kérdés lesz e háború, hanem hogy mikor.
süti beállítások módosítása