Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.06. 21:47 Vilagpolitika

Afganisztán az afgánoké

Címkék: történelem terrorizmus tálib USA Pakisztán Afganisztán NATO

-kb-

Afganisztán fordulóponthoz érkezett a jelenlegi elnökválasztásokkal, írja cikkében Brahma Chellaney, a Stratégiai Tanulmányok professzora. A választások tétje, egy demokratikus hatalomváltás, és az ország területi integritásának helyreállítása több mint harminc év háborúskodás után. Vajon képes lesz Afganisztán kilépni a helyi fegyveres csoportok és a külföldi megszállás harapófogójából?

 

Brahma Chellaney szerint, a válaszhoz mindenekelőtt két fontos tényezőt érdemes megvizsgálni. Az első, hogy Pakisztán milyen mértékben fog beavatkozni az afgán ügyekbe az által, hogy támogatja a Talibánt, illetve más különböző terrorcsoportokat. Ez leginkább annak a függvénye lesz, hogy az Egyesült Államok mennyi pénzt szándékozik fizetni Pakisztánnak azért, hogy az kihátráljon az afgán ellenállók mögül.

További fontos tényező, a NATO afganisztáni szerepvállalásának kérdése. Barack Obama 2009-ben kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak fel kell számolnia bázisait a közel-keleti országban. Mára egyértelművé vált, hogy az amerikai elnök mégis fenn szeretné tartani a katonai jelenlétet. Ezt látszik alátámasztani az a kétoldalú biztonsági megállapodás, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy gyakorlatilag korlátlan ideig Afganisztánban állomásozhassanak.

Hamid Karzai leköszönő afgán elnök azonban nem írta alá az egyezményt, ez már az új, beiktatott elnökre vár májusban. A választások kimenetele azonban messze nem biztos még. Elvben a nyolc jelölt közül valamennyien támogatják a megállapodást, azonban a múltban mindegyikük komolyan fellépett az amerikai érdekek ellen, sőt jelenlegi és volt hadurak is találhatóak soraikban.

afgan_purple.jpg

A Tálibok egyre kevésbé szívesen látott vendégek. Fotó: AC

Brahma Chellaney professzor úgy látja, az Egyesült Államoknak meggyőződése, hogy muszáj fenntartani az afganisztáni jelenlétet, főleg most, az Ukrán krízis idején, amikor erőt kell demonstrálni Oroszország felé is. Kérdés, hogy mennyit számít az a haderő, ami jelenleg Afganisztánban tartózkodik, ha az elmúlt tizenhárom évben sem voltak képesek a biztonságot garantálni? Obamának egyelőre nincsen válasza.

Afganisztán 1979 óta folyamatosan háborúban áll, amióta a szovjetek egy közel tíz évig tartó katonai akciót indítottak a többnemzetiségű felkelő csoportok ellen. Az amerikai és szaúdi kormány közben a pakisztáni titkos szolgálatokon keresztül támogatta a szovjet ellenes felkelőket. Mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ország destabilizálódjon, és elszaporodjanak a terrorista csoportok. Afganisztán egy olyan országgá vált, aminek nagy az esélye, hogy etnikai és törzsi repedések mentén, hadurak vezette enklávékra esik szét. A sors iróniája, hogy ezek azok a tényezők, amik az amerikai jelenlétet legitimizálják.

A külföldi beavatkozás tehát Afganisztánban nemhogy elősegítette volna a biztonsági helyzet javulását, de tovább rontotta azt. A helyzet megoldására Brahma Chellaney három belső tényezőre helyezi a hangsúlyt:

  1. Szabad választások, melynek eredménye valóban az afgán emberek véleményét tükrözi;
  2. Karzai utódjának képesnek kell lenni egyesíteni az eltérő etnikai és politikai csoportokat (ez csak egy erős és mindenki által tisztelt elnök számára lehetséges);
  3. A kormánynak fel kell állítania az afgán többnemzetiségű haderőt.

 

Az afgán biztonsági erőknek egyelőre sikerült fenntartani a rendet Kabulban. Ha az Egyesült Államok csökkenti, vagy beszünteti támogatásukat, akkor ők sem lesznek képesek ellátni feladataikat. Ez megint csak azt a tézist erősíti, hogy szükség van a külföldi katonai jelenlétre, még akkor is, ha ez önmagában nem hoz békét és stabilitást. Brahma Chellaney ennek kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy a terroristák és felkelők állásai nagyrészt Pakisztánban találhatóak, ami jelentősen megnehezíti a Talibán ellen már 2001 óta tartó küzdelmet.

Afganisztán jövőjét tehát az afgánok kezébe kellene adni – vonja le a tanulságot a professzor.

A külföldi beavatkozás pedig nem szabad, hogy katonai jelleget öltsön, hanem addig kell tartania, amíg segítenek egy olyan kormány felállításában, ami képes békében és egységben elvezetni az országot.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr165966128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shajamer 2014.04.08. 02:59:19

Olyan, hogy afgán nép, nincs. Ki tudja, mennyi törzsi, vallási, nemzetiségi törésvonal van abban az országban. A demokrácia exportja éppoly abszurd, mint volt valaha a szocializmus exportja. A fő indok a kivonulás ellen pedig nem Oroszország, hanem Irán.
süti beállítások módosítása