Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.08. 11:56 Vilagpolitika

Nők, akik egyszerre több férfival is elbírnak

Címkék: család férfi szexualitás tolerancia társadalom szociológia poligámia többnejűség többférjűség poliandria

A legősibb családmodell: poliandria

„Ha a feleség okos, mindegyik férjét meglátogatja minden éjjel” – vallja egy poliandriában, azaz többférjűségben élő család egyik férfi tagja. Ezek az emberek nem az átlagtól eltérő(?) szexualitásukat élik így ki, csupán egzisztenciális biztonságra törekednek. Ma a világban 53 közösség él többférjű társadalomban, az antropológusok szerint pedig valamikor ez nagyon is gyakori volt minden kontinensen.

A poliandria az a családforma, melyben egy nőnek, kizárólag pénzügyi megfontolásból, több férje van, ezért manapság már csak a gazdaságilag nem fejlett térségekben találni ilyen közösségeket, például Indiában, Tibetben és Nepálban.  Ám egy nemrégiben közzétett antropológiai kutatás szerint a történelem során a poliandria széles körben elterjedt volt az Északi Sarktól a trópusokon keresztül, a sivatagokon át. Ezen közösségek több mint fele vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, pont úgy, mint a legtöbb ősi társadalom. Ez viszont az antropológusok szerint azt is jelentheti, hogy a poliandriának mély történelmi gyökerei vannak. Katherine Starkweather a Missouri Egyetem antropológusa és Raymond Hames a Nebraska Egyetem professzora hangsúlyozza, hogy ezekben a családokban a nők nem hűtlenek, a férfiak pedig nem megcsaltak.

poliandryra.jpg

 

Minden nőnek több férfi

A poliandriában élő közösségek élete szociálisan szabályozott. Sok helyütt a nő szülei választják ki azt a családot, melynek földje határos az övékével, így a házasság révén a gyarapodás biztosított. Ha pedig a vőlegénynek vannak fiútestvérei, ők is férjül mennek a lányhoz, így a kicsike birtokokat nem kell felszabdalni. Van, ahol az első férjnek van döntési joga, ő mondja meg feleségének, kit fogadjanak még be otthonukba, akár a vagyon miatt, akár hogy védelmezze az asszonyt, ha ő hetekig távol van vadászat vagy legeltetés miatt. Persze, a nemi egyensúly tartós felbomlásai is elfogadottá teheti a poliandriát. Számos olyan közösség van, ahol jóval több a férfi, mint a nő; termékeny nő pedig még kevesebb.

A National Geographic a Himalája egyik eldugott kis falujában forgatott egy többférjű családban, ahol a feleség három férjjel élt együtt. „Szerintem mindenkinek úgy kellene élnie, mint a mi családunknak”- mondta a feleség, elismerve, hogy bizony az asszonyoknak jobban oda kell figyelniük, ha több férfi van a háznál. „A tolerancia nagyon fontos, a feleségnek mindent meg kell értenie, az idősebb testvér szokásait és természetét éppúgy, mint a fiatalabbét” – magyarázta az asszony, aki maga sem tudja, hogy gyermekeinek ki az apja. De ez itt nem is lényeg. Mindenki szeret mindenkit és mindenki egyenrangú a másikkal. „Ha a feleség okos, mindegyik férjét meglátogatja minden éjjel. A legidősebb férjnek sincs több joga a szexhez, mint a többieknek” - foglalta össze a legidősebb férj, mit is jelent számukra az egyenlőség. Most már csak egy kutatás kellene arról, hogy a mai, modern társadalmakban ki viselné nehezebben a poliandriát: a nő vagy a férfi?

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr365986084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.04.09. 07:57:38

Érdekes a poszt és @-JzK-: linkje is. Az emberi okoskodás pedig mindent meg tud magyarázni, még egymással ellentétes dolgokat is, pláne, ha olyan kevéssé egzakt dolgokról van szó, mint a lélek és az érzelmek. Mert ott végül mégis az dönt, hogy az egyén mit érez, legfeljebb statisztikát lehet csinálni, hogy egy-egy helyzetben mi a jellemző emberi stratégia.

Azt mindenesetre nem gondolom követendőnek, hogy szinte a kizárólagosságig túlhangsúlyozzuk a fajfenntartás illetve a családfenntartás a résztvevők egyéni érdeke alapján vett tisztán racionális szempontjait, ezzel önbeteljesítővé téve azokat.

S=klogW 2014.04.09. 08:12:19

@S=klogW:

Egy itteni másik posztot idézve:

"A nyertes: Szomália – A központi hatalom teljes hiánya

Az Afrika szarván elhelyezkedő országban több millió ember nem jut hozzá elegendő élelemhez - a 2012-es évben az éhínség mintegy 260 ezer áldozatot követelt. A lakosság többsége számára nem elérhető az egészségügyi ellátás (kevesebb, mint 15 orvos jut egy millió emberre) és a tiszta víz. A szélsőségesek által elkövetett öngyilkos merényletek rendszeresek a fővárosban. Az egyes klánok és törzsek között létrejövő alkalmi szövetségek nem hosszú távúak, a különböző fegyveres csoportok gyakran válogatás nélkül nyitnak tüzet ellenségre, vagy barátra - senki nincs biztonságban."

vilagpolitika.blog.hu/2014/03/30/a_vilag_10_legveszelyesebb_orszaga

Emberré, pláne társadalmakká szervezett emberré válás során különböző struktúrájú közösségek keretében élt és érvényesült így vagy úgy az egyén, melyek eltérő szabályrendszerek et alkottak tagjaik számára.

Ahol tényleg folyamatos és valódi harc az élet, a mindennapok, más lehetőségek és más szükségszerűségek kerülnek előbbre, mint egy békés korban és társadalomban.

Megszeppent kisgyerek 2014.04.09. 08:52:09

De hova teszik a létszámfeletti nőket? A többnejűség mögött ott állt racionális indokként a harcban elesett férfiak miatti aránytalan nemi összetétel.

Vagy itt is már születéskor szabályoznak, mint Kínában?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.09. 09:08:55

A követés miatt nem kell aggódni. A kultúrát ugyanúgy az evolúció alakítja ki és a poliandria csak igen speciális környezeti körülmények közt jelent evolúciós előnyt. Egy ipari társadalomban nem tud elterjedni.

@Megszeppent kisgyerek:
Dehogy. A lány kincs. Az ilyen társadalmakban a lány szülei vannak döntési pozicióban az első férjet illetően.
A lány pedig utána új családot alapít.

S=klogW 2014.04.09. 09:54:29

@Megszeppent kisgyerek: A kérdés jogos

@Lord_Valdez: Sehol a világon nincs többszörös eltérés létszámban a ffiak javára, sem a teljes korfán, sem a korfa egyes intervallumaiban, a posztban tárgyalt berendezkedés mellett mindenképp lesznek magányos nők, nem is kis számban, hacsak nem kezdi el irtani a lánygyermeket az ilyen társadalom.

Elszigetelt helyen - mint amilyen "a Himalája egyik eldugott kis faluja" is nyilván az - az anyagi/bevételi, sőt szimplán az alapvető létfenntartási körülmények, a szükséges erőforrások szűkössége okán kényszerűségből, esetleg valamilyen okból nagyon eltolódott nemi arányok* alakul ki ilyen helyzet, nem pedig bármiféle belső ösztönös vagy érzelmi késztetés okán.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.04.09. 10:32:12

@S=klogW:
Szóval nem mondtam, hogy a nemi arányok miatt van, vagy hogy nem lesznek magányos nők. Jó eséllyel lesznek, hanem azt mondom, hogy adott körülmények között mely modellel marad a legtöbb utód életben.

Én csak annyit állítok, hogy kényszerűség és az ösztönösség kéz a kézben jár.
Poligámia tipikusan ott alakul ki, ahol a természeti erőforrások szűkösek és könnyen kisajátíthatóak. Azért, mert ott egy domináns férfi kisajátítja.
Ott a poligámia eredményezi a legtöbb életben maradt utódot.
Poliandria pedig tipikusan ott alakul ki, ahol a természeti erőforrások szintén szűkösek, viszont nagyon sok utánajárással lehet csak megszerezni őket. Itt a férfi hosszú időre elmegy élelmet szerezni, addig a nő nemcsak védelem, de élelem nélkül is marad. Ha csak egy férfi van, akkor éhen halnak az utódok.
Na, most ilyen környezetek egy modern társadalomban már nem nagyon vannak, ezért mondom, hogy nem érdemes aggódni azért, hogy elterjedne.

S=klogW 2014.04.09. 14:45:35

@Lord_Valdez: Oké.
A poligámia és poliandria kialakulásának okai közötti különbséget én nem látom ilyen egyértelműnek. Amit írsz, az logikus, csak nem tudom, hol, mitől jelenne meg ilyen hangsúllyal ill tartósan a nő védelem nélkül maradásának problémája, hogy arra az élet egy ilyen alapvető aspektusa, mint a párválasztás, családalapítás, így reagáljon.
Én inkább arra gondolnék, hogy a szűkös természeti erőforrások megszerzése nem a távolság miatt nehézkes, hanem mert fáradtságos. Az emeberek sosem telepedtek mesze erőforrás-lelőhelyektől, a szállításra fordított munka pazarlás lenne és a szállított erőforrás is károsodhat, megsemmisülhet közben. A konkrét példából inkább arra következtetk, hogy hegyvidéken ugyanaz a termelő munka jóval nehezebb, és így jelenik meg a több ffierő szükségessége egy család fenntartásában.

Janos Mohacsi 2014.04.11. 04:38:56

@S=klogW: a nagy kulonbseg: poliandria eseten testverek a ferjek=a gyerek genetikailag a "csaladban marad". Poligamia: kulonbozo nok egy ferfivel.
süti beállítások módosítása