Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) Izrael (5) izrael (1) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.09. 11:07 Vilagpolitika

A neve: Veszély

 

Egy poligamista életműve: 130 feleség és 210 gyerek

 

-kb-

Kenyában a történelmi időkig visszamenőleg ismert a többnejűség intézménye.

Ancentus Akuku Ogwela, akire méltán ragadt a „Veszély” becenév, amikor 94 évesen meghalt, 130 feleséget és 210 gyereket hagyott maga után. A kenyai parlament által elfogadott új házassági törvény lehetővé teszi, hogy a férfiak annyi feleséget vegyenek el, amennyit akarnak, és erről még csak konzultálni sem kell a már meglévő partnereikkel.

 

A törvény a kenyai közvéleményt két táborra osztotta. Az egyik csoport vehemensen támogatja kulturális, vallási és természetesen biológiai, illetve gyakorlati okok miatt. Kenyában a kereszténység a domináns vallás, de él itt egy jelentős muszlim kisebbség is. Az Iszlám megengedi több feleség tartását (aminek szintén történelmi okai vannak), azzal a kikötéssel, ha a férj ugyanannyi szeretet és figyelmet szán összes hitvesére. A szexuális energiák levezetésén kívül a leggyakrabban emlegetett praktikus indok a poligámia mellett a mezőgazdaság és földművelés. Minél több ember tevékenykedik a ház körül, a földeken, annál könnyebb a munka. Ezen felül sok nő egyet ért abban, hogy fokozott biztonságban vannak egy nagy háztartásban.

 

Akuku Danger.jpg

Akuku „Danger” néhány feleségével…Fotó: KBC
 

A másik tábor úgy véli, hogy a törvény feleslegesen szítja az ellenségeskedést a családon belül és csak megosztja tagjait – miközben az emberek többsége a mélyszegénységgel küzd az országban. Elterjedt és logikus nézet, hogy a poligámia hozzájárul a drasztikus népességnövekedéshez is. Sokan felvetették némi gúnnyal, hogy a törvényhozók vezessék be a poliandria és a „feleség-bántalmazás” intézményét is. (A poliandriáról, vagy többférjűségről bővebben ITT olvashat). Ráadásul nem kizárólag a családon belül megosztó a többnejűség intézménye, de tovább mélyíti a civilizációs törésvonalakat az afrikai és nyugati társadalmak között, ahol a poligámia tabu.

A helyi média és női jogvédő szervezetek is felemelték hangjukat. A legolvasottabb kenyai újság, a The Daily Nation „szégyenteljesnek” nevezte a törvényt, ami „visszavisz minket egy sötét korba onnan, ahol a családi értékeket kellene erősítenünk.”

A női aktivisták szerint, a törvény semmibe veszi az asszonyok jogait azzal, hogy a férj nem konzultál olyan kérdésekben feleség(ei)vel, amik közvetetten, vagy közvetlenül érinti őket. A poligámia ráadásul a feleségek közti kapcsolatot is nehezíti.

 


Nem olcsó házasság

„Azok a napok elmúltak, amikor megengedhettük magunknak, hogy tucatnyi feleségünk legyen” – mondta Tom Akuku Ogwela, az idősebb Ogwela 210 gyermekéből az egyik, aki maga is a poligámia híve. „Szociális és gazdasági szempontból is megterhelő három-négy feleségnél többet tartani. Azokban az időkben sok ételre volt szükség, amiből szerencsére jutott bőven, hiszen apám földművesként dolgozott, de most már többet számít a pénz.”

A fiatal Ogwela elmondása szerint csak három testvére tudott egyetemre menni és nagyon sok gyerek él szegénységben országszerte. „Minél kisebb a család, annál jobb” - mondja Ogwela, hozzátéve, hogy ő is küszködik azzal, hogy 3 felesége van és több gyereke. A kérdésre, hogy mit tanácsolna annak, aki akar még egy feleséget, azt válaszolja, hogy „sok stresszre és pénzügyi problémákra kell felkészülnie.”

                                                             

Elterjedt gyakorlat

Főként a gyarmatosítás előtti időkben az afrikai társadalmak számára a gyermek az (munka) erő és egészség jelképe volt. Ezért minél több utód fordul elő egy családban, annál stabilabb a közösség. A gyarmatosítók megjelenésével mindez egyre inkább háttérbe szorult, de, ahogy azt a fenti példa is mutatja, számos helyen továbbra is elterjedt a poligámia, különösen a kontinens nyugati részén. Leginkább a muszlim, illetve animista közösségek tették magukévá a többnejűség gyakorlatát. Szenegálban például a házasságban élők 47%-ánál több mint egy feleség található. Az arab államokban ez az arány még magasabb, de él Izraelben egy beduin közösség ahol szintén jellemző a poligámia. Eltávolodva a fejlődő országoktól, az Észak-Amerikában élő mormon férfiak is előszeretettel tartanak több feleséget.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr595996512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.11. 03:07:59

Magyarul a poligamia egy kiszoruloban levo eletforma. A felesegeket nem kell megkerdezni, de akar ugy is donthetnek, hogy nem hazasodnak meg, plane nem kenyai muszlim ferfival. Ennyi.
Amugy is a nagy anyagi aldozat miatt egy ferfi mar nem engedhet meg egy feleseget a vilag sok pontjan. Magyarul a nok diktalnak es csak nagyon vagyonos ferfiakhoz mennek hozza. A szerelem ilyen esetben is teljesen zarojelbe kerul. Pl. Kina, Kelet-Azsia... aki akar csak atlagos vagyoni helyzettel rendelkezik, az nem talal feleseget, egyet se.
A vilag fejlettebb reszen nulla fele konvergal a hazassagkotesek es gyerekvallalasok szama.
A vilag folyasa szempontjabol lenyegtelen reszletkerdesek ezek, de mindenesetre erdekes, hogy a szegenyebb orszagokban jobban vallalnak gyereket, mint a vagyonosakban, ahol nem lenne gond a felnevelesuk.

Janos Mohacsi 2014.04.11. 04:28:30

Nyugaton is van poligamia csak nem legalizalt!! Amugy a gorog-romai jog talalta ki a monogamiat es a keresztenyseg terjesztette el, de a lenyeg az eltartas: sok kaja/penz= tobb no.

Janos Mohacsi 2014.04.11. 04:33:21

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Angliaban van egy munkanelkuli, aki mar kb. 25 not csinalt fel. Az allam tartja el oket, amig fel nem nonek.

_Epikurosz_ 2014.05.21. 11:12:14

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Nem dönthetnek úgy, hogy nem házasodnak meg, mert az apjuk nem akarja őket a végtelenségig etetni, és egyébként is szégyen a vénlány arrafelé.
süti beállítások módosítása