Friss topikok

  • : @igaz_ember: "mert az afgán népet Nagy Sándor óta mindenki támadja" Nagy Sándor korában még nem... (2016.11.20. 19:14) Az „afgán szamuráj”
  • Don Gó: A zsidó nem ember, hanem a sátán földi helytartója. (2016.01.18. 16:23) Zsidó bosszúállók
  • : @fehérfarkas: Általában szeretem a kommentjeidet, mert sokat lehet belőle informálódni a Közel-Kel... (2015.07.26. 17:50) A világ 10 legveszélyesebb országa
  • bealina: Szerintem a férfiak hatalmi rivalizálása okozza ezt a csonkítást.A férfi csiklója a makkja,a barla... (2015.05.24. 20:51) Minden nő rémálma?
  • Gringo: @Attila F: Ez a nőkről szóló rész nagyon jó! Ellopom, és ha haveri körben vitatkozunk, (mivelhogy ... (2014.12.21. 00:12) Húsz éves a szabadság Dél-Afrikában – 1. rész

Címkék

Adolf Hitler (1) Afganisztán (2) AIDS (1) Alekszandr Litvinyenko (1) állampolgárság (2) animiszmus (1) arab-izraeli háború (4) arányos elosztás (2) bandák (2) bevándorlás (1) bolsevikek (2) bombázás (1) Borisz Berezovszkij (1) börtön (1) bosszúállók (1) bűnözés (1) bűnszövetkezet (1) Csád (1) család (3) Délvidék (1) drog (3) egészségügy (1) éhezés (1) éhínség (1) Elektronikus hadviselés (1) emberi jogok (6) ENSZ (5) erősen limitált jogok (1) esélyegyenlőség (4) etióp-zsidók (1) etnikai tisztogatás (3) etnikum (1) Európa (3) Európai Bizottság (1) felderítés (1) férfi (1) földgáz (1) fürtös bomba (1) Gáza (2) globális piacgazdaság (1) gyerekek (2) háború (2) Haiti (1) halál (1) Hezbollah (3) Hideg napok (1) HIV (1) holokauszt (3) Hruscsov (1) humántőke (1) ideológiák (1) internacionalizmus (1) intolerancia (4) ipar (1) iszlám (1) izrael (1) Izrael (5) Jemen (1) Josip Broz Tito (1) kazettás bomba (1) Kibera (1) kisebbségek (1) kiszolgáltatottság (7) kitoloncolás (2) klánok (1) kommunizmus (3) koncentrációs tábor (1) Kongó (1) környezetszennyezés (1) Krím (1) Krím félsziget (1) Laosz (1) lázadás (2) lehallgatás (1) letartóztatás (1) Libanon (1) magyargyűlölet (1) második világháború (1) megaláztatás (1) mentális betegségek (2) migráció (1) Mihail Hodorkovszkij (1) Moszad (2) munkanélküliség (2) nácik (2) NATO (1) népírtás (1) (2) nyomornegyed (7) Nyugat-Afrika (2) oktatás (1) oligarcha (2) Oroszország (3) orosz medve (2) Pakisztán (3) polgárháború (5) poligámia (1) prostitucíó (1) Putyin (3) rakétatámadás (1) rasszizmus (2) Roman Abramovics (1) segély (1) síita (2) spiritualizmus (1) stigmák (5) suicid (1) szegénységi küszöb (3) szexi (1) szexualitás (1) Szíria (1) szociológia (1) Szomália (1) Sztálin (1) Szudán (1) tálib (2) társadalom (7) temetés (1) természetgyógyász (1) terrorizmus (3) tévhitek (1) többférjűség (1) többnejűség (1) tolerancia (2) történelem (6) travellerek (1) Trianon (2) tudás (2) túlnépesedés (1) Uganda (1) Ukrajna (3) USA (4) Venezuela (1) vérengzés (1) zsidó (2) zsidók (3) zsidó brigádok (1) Címkefelhő

Világpolitika

Blogunkban szeretnénk rávilágítani a világ érdekes eseményeire, és az azok mögött megbúvó összefüggésekre és igazságokra.

"A tiszteletlenség a szabadság bajnoka, ha nem egyetlen védelmezője." Mark Twain

2014.04.28. 09:22 Vilagpolitika

Segély Afrikának? Nem, köszi

Címkék: társadalom esélyegyenlőség éhezés segély emberi jogok kiszolgáltatottság nyomornegyed Uganda szegénységi küszöb

sd

Andrew Mwenda ugandai újságíró, akinek szavaira az egész világ figyel, saját országában azonban igyekeznek megfosztani őt publikálási lehetőségeitől. Mwenda szerint ugyanis nem a segélyek fogják kihúzni Afrikát a bajból. Nemet mondani sok milliárd dollárra furcsának tűnhet, ugyanakkor végre egy afrikai is elmondhatja, mit gondol Afrikáról.

Andrew_Mwenda.jpg

Andrew Mwenda Fotó: Heidi Nordby Lunde

 

 „Azt mondják, egy hatalmas segély jelentene megoldást Afrika problémáira. Én azt mondom, kösz, de nem kérünk belőle”– jelentette ki Andrew Mwenda, amire mindenki felkapta a fejét. „Hogyan mutatja a nyugati média Afrikát és mi ennek a következménye? A média az igazat mondja, de nem a teljes igazságot. Mert a fertőzések, a polgárháborúk, az éhezés az afrikai valóság részei, de csak kis részei. Afrikában 54 országából csak 6 országban vannak polgárháborúk. Afrikának fantasztikus lehetőségei vannak, de a nyugati média ezekről nem ad hírt. Ennek az a következménye, hogy az emberekben szánalom ébred és jótékonykodni akarnak. Küldenek élelmet az éhezőknek, békefenntartókat a harcolóknak és gyógyszert a betegeknek. Ezek azonban nem produktív segítségek. Nem teremt jólétet, ha gyógyszert kapunk. A jólét a jövedelemből fakadhat, jövedelem pedig csak úgy lehet, ha van munkahely, vagy lehetőség a vállalkozásra. Oda kell tenni a pénzt, ahol az gyarapodni tud: támogatni a magánbefektetéseket, a hazaiakat és a külföldieket egyaránt. Támogatni a kutatásokat, mert a tudás fontos része a jólét megteremtésének.”

famine.png

Éhező férfi Ugandában. Fotó: matyichngony

 

Afrika a kétségbeesés kontinense

Andrew Mwenda szerint mi sem bizonyítja jobban az igazát, mint hogy kéregetésből és segélyből még soha, senki nem gazdagodott meg. „A cotonoui megállapodás értelmében az afrikai országok lehetőséget kaptak, hogy vámmentesen exportáljanak árut az Európai Unió piacára. Uganda 50 ezer tonna cukrot exportálhat, de eddig egy grammot sem küldtünk. Viszont ugyanennyit importálunk Brazíliából és Kubából. Több afrikai ország exportálhatna marhahúst, de még egyik sem élt vele. Az afrikai kormányok lehetőséget kaptak a nemzetközi közösségektől, hogy elkerüljék az együttműködést a saját állampolgáraikkal, viszont véget nem érő tárgyalásokat folytassanak az IMF-el, a Világbankkal, így ezek mondják meg, hogy mire van szüksége az afrikaiaknak. A folyamat során mi, afrikaiak kiszorultunk a politikából, a gazdaságból. A kormányok pedig rá vannak szorulva a segélyre, ezért azokra hallgatnak, akiktől azt kapják, nem saját állampolgáraikra. Afrika ma a kétségbeesés kontinense.”

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagpolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr506094161

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.04.28. 10:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2014.04.28. 18:20:20

Ritkán olvasni ebben a témában ennyire konstruktív, értelmes véleményt. Hozzáteszem, hogy például az élelmiszersegélyek, ha nincsenek összekötve népesedési programmal (tudtommal nincsenek), csak növelik a problémát.

Bobby Newmark 2014.04.28. 18:58:04

Pár éve olvastam egy ennél kimerítőbb értekezést szintén afrikai (asszem) közgazdásztól, ő azt fejtegette, hogy a segély nem hogy segítene, hanem elképesztő mértékben rontja a helyzetet. A ruhaneműt hozta fel példának, hogy pl a textilipar tipikusan egy olyan low-tech műfaj, amit simán lehetne helyben csinálni, és felemelkedési lehetőséget biztosítana és mozgatná a gazdaságot. Csak éppen a helyi termelőknek a konkrétan NULLA árral kell versenyezniük, így ahová ruha érkezik segélyként, ott elhal a textilipar.

A másik dolog amiről írt az meg pont ellentmond ennek a faszinak, hogy segélyből nem lehet meggazdagodni. Dehogynem, az elosztásából. Ebből lettek a hadurak és kiskirályok, akik jókor jó helyen voltak, és lezsírozták nyugattal a segélyeket. Aztán pénzért és befolyásért adták tovább, iszonyat vagyonokat halmozva fel belőle.

engelbert (törölt) 2014.04.28. 19:05:44

Nem új keletű bölcsesség az, hogy hálót kell adni,nem halat.Borsodban is elhalt a Granmeen bank próbálkozása,vállalkozásra fordítható mikrokölcsönöket helyeztek volna ki cigánycsaládoknak,de a magyar állam által biztosított segély felülírta a próbálkozást.

elektromosgyalogos 2014.04.28. 19:40:20

Azért van ebben egy elég nagy csúsztatás. A segélyszervezetek jelentős része például az oktatási vagy egészségügyi intézményeket támogat.
Vagy olyan projekteket amivel "halászni" lehet.
Ezen az alapon az EU-s pályázatokra is nemet kellene mondanunk. Minek az, csak ellustulnak tőle a hazai vállalkozók. :-)

Alick 2014.04.28. 19:47:26

@elektromosgyalogos: "Ezen az alapon az EU-s pályázatokra is nemet kellene mondanunk."

Ezeknek csak kis része fejleszti valamennyire is közvetlenül a gazdaságot.

na4 2014.04.28. 20:52:42

Afrikai nyomoruságáról maguk a feketék, meg a saját korrupt politikusaik tehetnek. Ortodox vallási (tév-)eszmék, egymás gyülölete és a tomboló korrupció. Ebböl egyhamar nincs kiút, marad a nyomor és a pusztulás.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.04.28. 22:06:55

@na4:
"korrupt politikusaik tehetnek. Ortodox vallási (tév-)eszmék, egymás gyülölete és a tomboló korrupció"

Ezt bizony az amerikai és európai uraiktól tanulták. Afrikai számos természeti kincset rejt, csakhogy ennek nagy része nem Afrikáé, hanem egy-egy európai, afrikai cégé.
A fehéreknek az első dolguk az volt, hogy elvetették a korrupció és a lehetetlenség bástyáit, ami most is tart... Elhozták nekik a bürokráciát, a vonalzóval rajzolt határokat, az olajat, az ásványokat kiviszik, cserébe kapják azokat a termékeket segélyként, amiket megtermelhetnének, ha nem rabolnák szét a gazdaságukat.

engelbert (törölt) 2014.04.28. 22:47:38

@sanche: Meg építettek nekik a fehérek utat, vasutat, iskolát, kórházat erőművet....Valahányszor kitör egy járvány Afrikában azonnal mozdul Európa és mennek az orvosok, szakemberek, oltóanyag, és minden felszerelés...

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.29. 03:04:18

Ez a neger jol beszel, teljesen igaz, amit mond, csak az a baj, hogy a tobbi neger ezt sose fogja belatni. Volt mar ezer probalkozas arra, hogy toket vigyenek Afrikaba, munkahelyeket teremtsenek, rengeteg indiai, arab befekteto probalkozott, de munkara fogni oket nem egyszeru. Volt errol egy dokumentumfilm, arrol szolt, hogy Afrika menthetetlenul segelyekre apellal. Volt egy indiai arc, aki gyarat nyitott ott, egyszer bement az esti muszakot ellenorizni, teljes sotetseg, villany lekapcsolva a csarnokban, minden munkas a muvezetovel az elen aludt bekesen a foldon.

Ront meg a helyzeten az is, hogy a nyugati allamok buntudatot erezneka gyarmatositas miatt, holott nem kellene. Ez valami szamomra erthetetlen kereszteny onmarcangolas. Meg persze jo uzlet is a sok NGO-nak segelyeket gyujteni gazdag nyugatiaktol es leszedni a maguk hasznat, jol tartani a segelyszervezetek munkatarsait. Ez is egy iparag. Mas faszaval verni a csalant, segelyt osztani.
A teljesen ateista es penzcentrikus kinaiak nem ilyen butak. Oket nem lehet sakkban tartani gyarmati multra mutogatassal, ok nem segelyeznek, hanem elveszik, ami kell. Afrikat a kinaiak gyarmatositjak es ez igy van rendjen. A nyugatiak hulyek voltak, hogy kivonultak es segelyekkel tomtek a negereket. A kinai egy praktikus nep, ovek a jovo Afrikaban, meg Del-Amerikaban is erosek. A feherek meg szorjak tovabb a hamut a fejukre a mult miatt.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.29. 04:33:00

A sok szazmillio afrikai neger sose fogja a munkat valasztani a segely helyett. Pedig ennek a negernek igaza van, nem lennek meglepve, ha kozutalatnak orvendene Afrikaban es kiatkoznak az szulofoldjen. Arrafele eretnek gondolat azt javasolni, hogy sajat erobol lepjunk ki a szarbol, ne segelyeket varjunk...

Physim31419 2014.04.29. 08:50:44

Végre valaki leírta. De a politikusok úgyis "elszigetelt esetnek" fogják tekinteni jó esetben, rosszab esetben a Szent Demokrácia és Saját Népének az ellenségének.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.04.29. 12:16:47

@elektromosgyalogos: konkrétan az afgán segélynek vannak ex has olyan arányai, hogy odamegy havi ötezer dollárért valaki, aki osztja az észt, 1000 dolcsiból építenek egy iskolát, meg 200 dollárt adnak a tanárnak. ez így egy 12x5000+12x200+1000=63.400 dolláros program. ebből 3.400 marad helyben.
a segélyek nagy része nem szokott célba érni, más része meg a segélyezés megszervezésére megy el. állati alacsony hatákonyságúak ezek a dolgok, tisztelet a kivételnek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.04.29. 12:22:05

@na4: "Ortodox vallási (tév-)eszmék, egymás gyülölete és a tomboló korrupció."
most belegondoltam a magyar helyzetbe. mindegyik pipa, ha a politikai és a vallási kérdéseket is besoroljuk a hitbéli kérdések közé.

@engelbert: így van, azt kéne mondani, hogy kezdjétek el megoldani magatok. a következő alkalomnál még megy minden a régiben. aztán már csak jármű-orvos-gyógyszer megy. aztán már csak orvos és gyógyszer, aztán csak orvos. ha bárhol azt látjuk, hogy loptok, akkor nem megy semmi se.
cserébe viszont megígérjük, hogy nem fog filléres amerikai génmódosított kaja jönni se európába, se afrikába, hanem afrikából fogunk kaját importálni. aztán ruhát is. aztán, ha valamennyire megerősödtek, jön a szabadkereskedelem.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.30. 15:15:58

@milliliteratura: én haiti segélyezéséről hallottam ehhez hasonló arányokat
odamegy sok NGO-s arc nyugatról a nyugati jóléti államokban összekalapozott pénzzel és kiskirályként élnek, persze nagy csinnadrattával szétosztanak pár ezer dollár értékű üveggyöngyöt is, hogy az otthoni támogatóknak tudjanak valamit felmutatni
így megy ez, kb 5%-a a begyűjtött adományoknak el is jut a segélyezetteknek

a magyar rákellenes, gyerekmentő, állatvédő és más nagyon felkapott témában utazó alapítványoknál sem jobb a helyzet, igazi fekete lyukak, persze a vezetők jól élnek az adományokból, le van papírozva minden
pont mint az egyházak, de az egyházaknál legalább senkinek nincs illúziója, hogy mire gyűjtenek, a saját maguk fenntartására... az ilyen segélyszervezetek meg kamuznak össze-vissza, hogy mire gyűjtenek

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.04.30. 19:08:06

Az EU-s segílykék agitproposai (ld. 97%) mit mondanak? Olyan faszán felvirágoztunk mi is, csak a nagy segílyező Németország rokkant bele, igaz?

Csak a piacgazdaság az, ami segít. Kezdetnek az igazi, vadkapitalista piacgazdaság. Nulla segíly, pályázat, támogatás, szánakozás.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.04.30. 19:10:34

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

Az _összes_ gyermekrákkal, afrikai éhezőkkel stb. házaló alapítvány csak gazembereket tesz gazdaggá. Welsz Tamásokat, Simon Gáborokat és hasonlókat. Meg a legnagyobb jew yorki filantrópokat persze, Sorostól a Buffet-féle Róbert bácsikig.

Jozsef Andras Kiss 2014.05.03. 06:16:03

@na4: Pontosan látod.Mivel életemben sok négerrel akadt dolgom (Skóciától -Hollandiáig ) nyugodtan írom ,nem megy !A négerek fele marha jó csóka.De a másik fele .....az okádék.Mint a cigányok olyanok ha sokan vannak egy kupacban mindig a rossz győz.Évszázadok ota pátyolgatja őket a fehér ember .Utolsó ország amelyik ragyogott Rhodésia volt Dél Afrika után.Élelmet exportál ,köszönhető a fehér telepeseknek .Miután megdöntötték az appartheidet Dél Afrikában ,mindenütt üldözték a fehéreket .Olyan sikerrel hogy elüldözték vagy megölték őket.Ott maradtak a farmok tele gépekkel ,kombájnokkal traktorokkal.Mivel vezetni tudták de javítani nem ,szép lassan " lepukkantak " a farmok ,mivel a mezőgazdasághoz sem értettek.Ma élelmiszer exportra szorul Rhodésia és gyakori az éhhalál !De portugál gyarmatokon is az első dolguk miután " felszabaditották " magukat a Szovjetunió fegyvereivel,a gyárak szétverése felgyujtása.Nehogy már dolgozni kelljen menni abba az átkozott gyárba !Helyette inkább elárasztják menekültként Európát ,ahol szintén nem akar integrálódni .De a gyerekei azok már ,holland,belga ,francia útlevéllel rendelkeznek ,tökéletesen beszéli az adott ország nyelvét és ki sem lehet toloncolni .

Jozsef Andras Kiss 2014.05.03. 06:21:50

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Sajnos azt elfeledted ,a Szovjetunió verte szét a fehér ember munkáját Afrikában.A fegyvereket adta nekik ,de ott volt Mozambik .Kuba is ott harcolt valami ősi gyökerekre hivatkozott .Sorba verték széjjel az angol, portugál,belga,francia ,holland gyarmatokat .Ott lett nekik a szabadság de nem tudtak vele élni ,mert a szovjeteknek csak zavart keltésre használták őket fel.

Bicepsz Elek 2014.05.09. 18:18:27

Kelet-Europaban is ugyanez megy: az orszagokat kiraboljak es visszaadnak segilyket(pl. a vambes utadok sokszorosat tettek ki az Eus penzrknek!!

bandika57 2014.06.04. 13:31:25

@Jozsef Andras Kiss:
Ez így igaz. Anno Dél Afrikában és Rhodesiában volt a legmagasabb az életszínvonal Afrikában. Jelenleg Zimbabwe (Rhodesia) a világ legszegényebb országa.
Volt egy kollégám, kérdeztem Mugaberől. Amit mondott, inkább nem írnám ide.

Segélyek? Önmagában a "segélyszervezetek"-nek nevezett üzleti vállalkozásoknál tűnik el az adományok nagy része. Másik része a helyi korrupció (adminisztráció) áldozata.

Nekem Brian élete c. film jutott eszembe: "De mit adtak nekünk a rómaiak?"

borzimorzi 2014.10.09. 13:30:40

Ajánlom mindenki figyelmébe Dambisa Moyo munkásságát a témában.

Ízelítőül:
www2.fiu.edu/~ganapati/6838/02_15_10_Moyo.pdf

Üdv:
b
süti beállítások módosítása